Otthon / Ország-Világ / 35 orosz diplomatát utasít ki Washington a választások meghekkelése miatt
Fotó: Carlos Barria

35 orosz diplomatát utasít ki Washington a választások meghekkelése miatt

Szokatlanul sok, egyszerre 35 orosz diplomatát utasítanak ki az Egyesült Államokból –közölte a Reuters amerikai forrásokra hivatkozva. Eszerint a washingtoni döntés válasz volt az oroszok amerikai diplomatákkal szembeni fellépéseire, hatósági vegzálásokra, rendőrségi zaklatásokra és az amerikai választásba való titkosszolgálati beavatkozásra.

A kitiltások a washingtoni és a San Fransisco-i orosz külképviselet dolgozóit érinti, akiknek 72 órán belül kell elhagyniuk az országot.

John Kerry amerikai külügyminiszter az orosz hatóságok amerikai diplomatákkal szembeni fellépését korábban szóvá is tette orosz kollégájával, Szergej Lavrovval tárgyalva.

Példátlanul szigorú lépés az is, hogy

az amerikai fél két orosz diplomáciai képviselet bezárásáról is intézkedett Marylandben és New Yorkban.

Amerikai gyanú szerint a két pontot titkosszolgálati akciókra használta az orosz fél.

Trumppal az oroszok a Fehér Házban?

Barack Obama az Oroszországgal szembeni szankciók szélesítését is bejelentette csütörtökön. A Krím orosz annexiója és a kelet-ukrajnai beavatkozás miatt életbe léptetett korlátozások újabb orosz hivatali személyek amerikai beutazását tiltja meg. A tiltólistán van az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat is. Az orosz külső elhárítás (GRU) vezetője és helyettesei sem utazhatnak az Egyesült Államokba, amelynek távozó demokrata elnöke egyértelműen azzal vádolja Moszkvát, hogy titkosszolgálati eszközökkel, hackertámadásokkal beavatkozott az amerikai elnökválasztásba, a republikánus Donald Trumpot győzelemhez segítve.

Washington már októberben közvetlenül az orosz titkosszolgálati akciókkal kötötte össze Trump győzlemét, bár az erről szóló jelentést nemzetbiztonsági okokból nem hozták nyilvánosságra. Trump szerint viszont a vesztes demokraták csak így akarják az ő győzelmének legitimációját aláásni.

A szankciók újabb orosz cégeket is érintenek, amelyek így nem vezethetnek számlát az Egyesült Államokban, és tilos velük az üzleti együttműködés. Köztük van a szentpétervári Különleges Technológiai Központ, az széles körben ismeretlen Adatfeldolgozó Rendszerek Tervezőinek Szakmai Társulása is – írta a Ria Novosztyi.

Fotó: Carlos Barria

Obama szerint lépéseit indokolják az orosz kormány közvetett és közvetlen, fenyegető nyilatkozatai is, amelyek nyíltan az amerikai érdekek megsértését célozták – írta a USAToday. Ugyanakkor Obama nem említette név szerint Putyint.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint Moszkva válaszlépéseket tesz – ez vélhetően legalább ugyanennyi amerikai diplomata oroszországi kiutasítását jelenti.

Az újabb csörtére néhány órával azután került sor, hogy az orosz elnök egy olyan szíriai tűzszüneti megállapodásról számolt be, amelyet a Moszkva támogatását élvező Bassar Aszad szíriai elnök és az ellene harcoló felkelők erői kötöttek, Oroszországgal és Törökországgal egyeztetve. Bár az, hogy az elvileg nyugati támogatást élvező felkelőkkel kötött megállapodásról az orosz elnök számolt be elsőként, odaszúrás volt az Egyesült Államoknak, Washington mégis üdvözölte az elvileg csütörtök éjféltől életbe lépő tűzszünetet.

A fegyvernyugvás nem vonatkozik az Iszlám Állam és a hozzá hasonló terrorista szervezetekkel szembeni harcokra – hangsúlyozta Moszkva.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: