Nem kell svéd húsgolyóért a bútoráruházba menned, már otthon is elkészítheted a nagy kedvencet.
A svéd húsgolyó különleges és finom fogás, melyre könnyen rá lehet szokni. Ráadásul pont olyan, mint az eredeti. A gombóc verhetetlen, a mártás pedig krémes. Krumplipürével és áfonyalekvárral a legfinomabb.
Svéd húsgolyó barnamártással
Hozzávalók 4 személyre:
A gombóchoz
- 50 dkg darált marhahús
- 5 dkg zsemlemorzsa
- 5 dkg vaj
- 2 dl habtejszín
- 1 tojás
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál mustár
- 1 kávéskanál só
- fél teáskanál szerecsendió
- 1 késhegynyi bors
A szószhoz
- 8 dkg vaj
- 4 dl húsleves
- 2.5 dl tejszín
- 3 evőkanál liszt
- só
Elkészítés ideje:
Elkészítés: 30 perc, sütés: 25 perc
Elkészítés:
A darált húst keverd össze a zsemlemorzsával, az aprított vöröshagymával, a zúzott fokhagymával, a habtejszínnel és a tojással. Ízesítsd mustárral, sóval, borssal, szerecsendióval, majd dolgozd össze. Nedves kézzel formázz a masszából húsgolyókat. Olvaszd fel a vajat, rakd bele a gombócokat, és többször átforgatva pirítsd meg. Ezt a mennyiséget több részletben tudod csak kisütni.
A mártáshoz a vajat olvaszd fel, és folyamatos kevergetve add hozzá a lisztet. Ha kezd pirulni, öntsd hozzá a levest. Ha az nincs, tégy fel vizet főni, morzsolj bele egy húsleveskockát, és forrald össze. Mehet még hozzá a tejszín, a só és a bors, majd gyenge tűzön főzd öt percig. Tálaláskor a húsgombócokat locsold meg a mártással.
Forrás: femina.hu