A filléres, hétköznapi meleg édességet mindenki a legnagyobb örömmel tünteti el a tányérjáról.
A nosztalgikus hangulatú desszert népszerűségének titka, hogy nem kell hozzá különleges hozzávaló, olcsó, egyszerű, mégis csodás. Csak arra ügyelj, hogy nagy adagot süss, mert mindenki szívesen repetázik belőle. Kínálj hozzá házi készítésű csokiöntetet!
Rizsfelfújt recept
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 bögre rizs
- 15 dkg cukor
- 5 dl tej
- 4 dl víz
- 4 tojás
- 3 evőkanál liszt
- 1 citrom
- 1 csomag vaníliás cukor
A csokiöntethez
- 5 dl tej
- 4 evőkanál cukor
- 2 evőkanál liszt
- 2 evőkanál kakaó
Elkészítés ideje:
Elkészítés: 25 perc, sütés: 30 perc
Elkészítés:
A rizst öblítsd át, és nagyjából dupla mennyiségű vízben tedd fel főni. Először forrald fel, majd alacsony hőfokon puhítsd. Egyszer-kétszer óvatosan keverd át. Amikor a rizs alaposan magába szívja a vizet, öntsd fel tejjel, ízesítsd a citrom reszelt héjával, egy evőkanál cukorral és a vaníliás cukorral. Addig főzd, amíg a rizs teljesen megpuhul, és a tejet is magába szívja. Ha kész, hűtsd ki.
A tojásfehérjéket a cukor felével verd kemény habbá, a sárgáját pedig a cukor másik felével keverd össze. Add a kihűlt rizshez a cukros tojássárgát, és forgasd bele a tojások felvert habját. Óvatosan keverd át, majd szórd meg néhány evőkanál liszttel. Ismét forgasd át. Öntsd vajjal kikent, liszttel megszórt tepsibe. Előmelegített sütőben, 180 fokon 30 perc alatt süsd meg.
A csokiöntethez a tejet dolgozd csomómentesre a liszttel, a kakaóval és a cukorral. Kis lángon, kevergetve főzd sűrűre, tálaláskor locsold meg vele a rizsfelfújtat, és még gyümölccsel is díszítheted.
Forrás: femina.hu