A nemrég hatályba lépett áfacsökkentés hatására a kiskereskedelmi láncok polcain átlagosan 10 százalékkal lett olcsóbb a friss tej ára. A vásárlói félreértéseket eloszlatandó, Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója beszélt a hirado.hu-nak arról, hogy mi minősül friss tejnek, ahogy arról is beszámolt, hogy milyen hozadékai várhatók az áfa mérséklésének, vagy hogy mitől fehéredne tovább a tejágazat.
A korábbi 18-ról 5 százalékra csökkent január 1-jével a friss tej áfája, ami – a Tejterméktanács-tag kiskereskedelmi láncok esetében – teljes egészében továbbadásra került a fogyasztók felé.
Ez a csökkentés azonban – oszlatta el az általános fogyasztói félreértést a hirado.hu megkeresésére Harcz Zoltán, a terméktanács igazgatója – nem vonatkozik az UHT és ESL tejre. A sűrített, illetve cukor vagy más édesítőanyag hozzáadásával készült tejtermékek is kiesnek az áfacsökkentett termékkörből.
72 fok, 15 másodperc
A „friss” jelző fogyasztói tej esetében kizárólag 72 Celsius fok hőmérsékleten 15 másodpercig, vagy ezzel egyenértékű hőkezeléssel pasztőrözött tejre használható – további előírás, hogy a foszfatázpróbának negatívnak, a peroxidáz-próbának pozitívnak kell lennie. A friss tej a kiskereskedelmi láncok hűtőpultjaiban általában elérhető – részletezte a szakember.
A hazai tejfogyasztás mintegy 80 százalékát jelenleg az UHT (ultramagas hőmérsékleten kezelt tartós) és az ESL (Extend Shelf Life, kiterjedt eltarthatósági idejű) tejek teszik ki – tette hozzá –, tehát az összfogyasztás mintegy 20 százalékában jelenhet meg a várható fogyasztásnövekedés haszna a termelőknél.
Felkészül: túró, tejföl
Hiteles forgalomnövekedési adatokról még nem tudott beszámolni a Tej Terméktanács ügyvezetője, azt azonban hangsúlyozta, hogy a továbbiakban fontosnak tartanák például a túró és a tejföl, később pedig a vaj és a félkemény sajtok áfatartalmának csökkentését is. A túró és a tejföl szinte kizárólag jó minőségű hazai nyerstejből készül, ráadásul Magyarországon kerül feldolgozásra, értékesítésre és elfogyasztásra is – hívta fel a figyelmet.
Az „input” még 27 százalékos
Harcz Zoltán szerint ebben az időszakban átmeneti likviditási problémát jelenthet a tejtermelők számára, hogy az úgynevezett „input” szükségleteiket (takarmány, energia, gyógyszerek, gépek stb.) változatlanul 27 százalékos áfával szerzik majd be, ám az összes általuk értékesített nyerstej után csak 5 százalékos áfa-bevételük lesz.
Ne Magyarország legyen a „szemetesláda”
A terméktanács feladatai közé sorolta Harcz Zoltán a feketegazdaság és a tisztességtelen piaci szereplőkkel szembeni fellépést, valamint az áringadozások tompítását is.
A piacvédelem, piacszerzés is elsődleges feladat. Ehhez el kell érni, hogy uniós túltermelés esetén ne Magyarország legyen a „szemetesláda” – mondta.
Fazekas Sándor: más alapvető élelmiszer áfája is csökken
A friss tej áfacsökkentésével együtt a baromfihúsé és a tojásé 27-ről 5 százalékra mérséklődött, az éttermi vendéglátás áfája pedig 27-ről 18 százalékra csökkent.
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerdán az M1 műsorában megerősítette, hogy a kereskedelmi láncoknál érzékelhető az áfacsökkenésből eredő ármérséklődés.
Hozzátette: a továbbiakban áfacsökkentés várható más alapvető élelmiszereknél is, mint például a kenyér, a péksütemény, a zöldségfélék vagy a hal.
Forrás: http://www.hirado.hu/