| Daráltak, kevertek, töltöttek – nyolcadik alkalommal rendezik meg az immáron hagyományosnak számító kolbászfesztivált Fonyódon. Több ezren látogatnak el a dél-balatoni városba, hogy ellessék a kolbászkészítés fortélyait.
Három napon át minden a kolbászról szól Fonyódon. A gasztronómiai rendezvényen húsz csapat csűri-csavarja a kolbászt. Farkas Gábor főszervező elmondása szerint az ország minden tájáról érkeztek részvevők, sőt még a határon túlról is. Minden csapat hat kilogrammnyi sertéshúst és 15 méter belet kapott. Az idei fesztivál díszvendége az orosházi kolbászklub. A csapat egyik tagja, Restály György számára a szombati nap nem csak a verseny miatt különleges, hiszen feleségével ezen a napon ünnepli 50. házassági évfordulóját. Sándor László, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal által levédett kolbászukat is elhozta a fesztiválra. A kolbászt bükkfafűrészporon füstölték, majd három hónapon át vályogfalú épületben érlelték.
A zsűrinek nem volt könnyű dolga, több szempontot is figyelnek a pontozásnál. Nézik a kínálótál minőségét, a csapat megjelenését, az asztal dekorációját, de főként a kolbász íze, illata és színe a mérvadó. Benke László mesterszakács szerint a jó kolbász enyhén csípős, szép piros, jól van befűszerezve, s amikor megsüti az ember nincs benne mócsing. A zsűri elnöke azt mondja: egy jó kolbász aranyat ér, rosszat meg nem érdemes csinálni.
A három napon át tartó rendezvényen több mint fél kilométernyi kolbász tekereg a fateknőkben.
(forrás:sonline.hu)