Otthon / Friss hírek / Kell a jó szakember!

Kell a jó szakember!

Négyszeres fizetés, lakhatás, kiszámítható munka. Emiatt is egyre több ukrajnai vendégmunkás érkezik Somogyba. Az elmúlt évben már csaknem százat foglalkoztattak a megyei cégek. Jelenleg két üzemben dolgoznak kárpátaljai magyarok. A munkaerő-közvetítők szerint egyre nagyobb az igény rájuk, hiszen több helyi cég küzd évek óta munkaerőhiánnyal.

A gyümölcs- és zöldségfeldolgozással foglalkozó Schenk és Társa Kft. szigetvári és nagyatádi üzeme már tavaly nyáron foglalkoztatott ukrán vendégmunkásokat.Mivel a Kft. évek óta küzd munkaerő hiánnyal, éppen ezért fogadják szívesen a kárpátaljai betanított munkásokat. A cég ügyvezetője elégedett a vendég dolgozókkal.
– Csak pozitív tapasztalataim vannak. A tavalyi évben 25 vendégmunkás érkezett külföldről. Az idei szezonban ezt a létszámot szeretnénk megduplázni. Mivel határon túli magyarokról van szó, nyelvi nehézségeink sincsenek.Nem ez az egyetlen cég Somogyban, amelyik ukrán vendégmunkásokat foglalkoztat. Nagyatádon egy fagyasztott péksüteményeket gyártó üzemben is dolgoznak határon túli magyarok.

-Több száz főnek tudnánk azonnal munkát adni. Főleg betanított- és szakmunkásokat, fémipari dolgozókat és henteseket várunk. Mivel Somogyból nem tudjuk betölteni az állásokat, toborzó embereink folyamatosan tárgyalnak az ukrán partnerekkel – emelte ki Dakó Roland, a Viapan Group kirendeltség vezetője. A somogyi cégek között olyan is van, amelyik házakat vásárolt a vendégmunkások elszállásolására. Mások kollégiumokban vagy lakások, házak bérlésével oldanák meg a lakhatást. A határon túliak így szívesebben jönnek, ráadásul az ukrajnai 36 ezer forintnak megfelelő minimálbér akár négyszeresét is megkereshetik Somogyban.

 

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége, valamint az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége már korábban is szorgalmazta, hogy vendégmunkásokkal töltsék be azokat az állásokat, amelyekre nincs hazai munkaerő. Az építőipari szakmában, vendéglátóiparban, kereskedelemben pótolnák határon túli magyarokkal a hiányzó embereket. A munkavállalás jogszabályi hátterét már tavaly megkönnyítették.
Az ukrán vendégmunkásokat már közmunkásként is alkalmazhatják és ha hiányszakmákban helyezkednek el, nincs szükség munkavállalási engedélyre. 2016 februárja óta pedig már CSOK-ot is igényelhetnek.

 

 

 

(forrás:sonline.hu)

 

 

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: