Otthon / Egyéb / Kiszolgáltatott helyzetbe kerültek a dolgozók

Kiszolgáltatott helyzetbe kerültek a dolgozók

Közleményt adott ki a jobbik melyből kiderül,hogy kiszolgáltatott helyzetbe kerültek a dolgozók a kormány hibás bérfejlesztést érintő intézkedései miatt!

A Fidesz-kormány – a Jobbik átfogó bérfejlesztésre irányuló javaslatai ellenére – ismét cserben hagyja a leginkább rászorultakat. A kormányzat idei minimálbért és garantált bérminimumot fejlesztő intézkedései kiszolgáltatott helyzetbe hozzák a dolgozókat, és trükközésre kényszerítik mind a magán-, mind az állami szektor munkaadóit. A munkáltatók többféle trükkel játsszák ki a bérfejlesztési kötelezettségeiket a munkavállaló rovására. Előfordul, hogy papíron részmunkaidőben foglalkoztatják tovább az alkalmazottakat, de ugyanannyi munkát kell végezniük, mint korábban. Arra is van példa, hogy átminősítik a dolgozó munkakörét, hiszen a garantált bérminimumot csak akkor kell kifizetni, ha az állás betöltéséhez szakképzettség szükséges. A legmegalázóbb trükközési módszer pedig az, amikor az önkormányzat vagy az állami cég egyszerűen kirúgja az alkalmazottat, és közmunkásként foglalkoztatja tovább.

A bérfejlesztéseket kísérő problémáknak már kézzelfogható jelei is vannak, hiszen a kohászati ipar zászlóshajójának számító ISD Dunaferr legtöbb dolgozóját tömörítő szakszervezete, a Vasas Szakszervezeti Szövetség (állásukat kockáztatva) tüntetni kényszerült az elégtelen béremelések és bérfejlesztések miatt. A Jobbik Magyarországért Mozgalom szolidaritását fejezi ki és támogatásáról biztosít minden egyes harcolni kényszerülő vasműs munkavállalót.

Továbbra is fenntartjuk javaslatunkat, ami szerint 20-30 százalék körüli járulékcsökkentésre lenne szükség ahhoz, hogy a cégek ne nyeljék le teljesen a járulékcsökkentést, és annak hatása a bérekben is megjelenhessen. Mindemellett a kormánynak további egyeztetéseket kell lefolytatnia stratégiai partnereivel, nem szabad a multik szekerét tovább tolni a munkavállalók rovására! Felszólítjuk a kormányt, hogy a bérfejlesztések során ne teremtsen lehetőséget arra, hogy a munkáltató trükközhessen a munkavállaló rovására, és biztosítsa a bérfejlesztésekre a kellő anyagi forrásokat.

Pintér Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője.

 

 

(H.G.)

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Gyöngyösi Bayernek: “A nyilas-kommunistákat nem nálam kell keresni, hanem saját magánál, kezdve a nagyapjával”

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke kemény hangú nyílt levélben válaszolt Bayer Zsoltnak, a Fidesz 5-ös …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: