Otthon / Friss hírek / Adócsalás gyanúja miatt vizsgálat folyik Francois Fillon szóvivője ellen

Adócsalás gyanúja miatt vizsgálat folyik Francois Fillon szóvivője ellen

Adócsalás gyanúja miatt vizsgálat folyik Thierry Solere, a francia elnökválasztás konzervatív jelöltjének, Francois Fillonnak a szóvivője ellen – erősítették meg kedd este igazságügyi források a Le Canard enchainé értesülését.

A szatirikus hetilap szerdán megjelenő számában hírügynökségi jelentések szerint azt írja, hogy a szóvivő 2010 és 2013 között nem vallotta be a személyi jövedelemadója egy részét, és a 2013-as ingatlanadóját. A felmerült gyanú miatt a Párizs közeli Nanterre ügyészsége az adóhivatal feljelentése alapján 2016. szeptember 6-án előzetes eljárást indított a képviselő ellen.
Thierry Solere az BFM hírtelevízióban kedd este azt mondta, hogy rágalmazás miatt feljelentést tesz a Le Canard enchainé ellen. Jelezte, hogy “mindig bevallotta az adóját” és be is fizette.
A Francois Fillon családtagjainak állítólagos fiktív parlamenti állásait leleplező lap szerint egy adóellenőrzést követően merült fel a gyanú Thierry Solere-rel szemben. A hírt egyébként szeptemberben már a Mediapart oknyomozó portál is megírta, de a feljelentés részleteit nem közölte.
A vizsgálatot az ügyészség azóta kiterjesztette érdekellentét gyanújára is, miután a képviselő a Chimirec hulladék-feldolgozó csoporttól havi 12 ezer bruttó jövedelmet kapott tanácsadói tevékenységért.
A Le Canard enchainé úgy tudja, hogy a nyomozók vizsgálják a szóvivő feleségének tanácsadói cégét is, mert nem szerepelt a képviselő vagyonbevallásában. A lap szerint a szóvivő a jobboldali elnökjelölthöz hasonlóan a feleségét alkalmazta parlamenti asszisztensként, ami önmagában nem tiltott Franciaországban.
Az adócsalád és pénzmosás miatt 2016 decemberben három év szabadságvesztésre ítélt Jérome Cahuzac volt költségvetési minisztert botrányát követően hozta létre a szocialista kormányzat azt az új hatóságot, amely az illetékes állami szervek segítségével és az érintettek meghallgatásával ellenőrzi a mintegy kilencezer közéleti személyiség kézzel kitöltött vagyonnyilatkozatát, s kéri a dokumentum korrigálására azokat, akik jóhiszeműen tévedtek, illetve feljelentést is tesz a feltételezett csalók ellen. Már több visszaélést sikerült leleplezni, köztük egy államtitkár ügyét, aki késve fizette be az adóját, és ezért kénytelen volt a kormányból távozni, tucatnyi esetben pedig bírósági eljárás is indult pontatlan adóbevallás vagy okirat-hamisítás miatt.
Francois Fillon ellen a párizsi ügyészség a Le Canard enchainé című szatirikus hetilap január 25-i számában megjelent értesülés alapján hivatalból indított vizsgálatot közpénz elsikkasztása, hivatali bizalommal való visszaélés és csalás gyanújával, s egy lapértesülés szerint már a héten döntés születhet az ügyben. Fillon korábban azt mondta: csak akkor lép vissza, ha eljárás indul ellene. (mti)

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: