Otthon / Barcsi hírek / EXKLUZÍV INTERJÚ AZ OPRE ROMA PÁRT ÁLTAL KÖVETELT CIGÁNY AUTONÓM TARTOMÁNYRÓL ANDER BALÁZS JOBBIKOS ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐVEl

EXKLUZÍV INTERJÚ AZ OPRE ROMA PÁRT ÁLTAL KÖVETELT CIGÁNY AUTONÓM TARTOMÁNYRÓL ANDER BALÁZS JOBBIKOS ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐVEl

Somogy megye területén igen magas a cigányság arányszáma. A 2011-es népszámlálás során az itt élő 316.000 emberből 16.794 fő vallotta magát cigány/roma/beás nemzetiségűnek. A valós szám ennél azonban jóval nagyobb lehet, az akár az ötvenezret is elérheti. Közülük egyébként csak mintegy 6499-en vallották azt a kérdezőbiztosoknak, hogy családi, baráti körben a cigány nyelvet használják.

Az Opre Roma Párt autonóm területi igényeiről és az arra adott jobbikos válaszról beszámolt oldalunk is. Szeretnénk, ha az ügyben megszólalna az OP megyei elnöke, a rinyaújlaki illetőségű Moldoványi János is, ezért szerkesztőségünk több kérdést juttatott el a roma politikushoz. amennyiben megtisztel minket a válaszával, azt természetesen olvasóinkkal is meg fogjuk osztani.

A Jobbik Dél-Somogyban élő országgyűlési képviselője, Ander Balázs rögvest rendelkezésünkre állt, és készségesen válaszolt kérdéseinkre. A vele készített interjút alább olvashatják.

HDS: – Képviselő úr! Ön olvasta az Opre Roma Párt autonómia statútumát?

Ander: – Igen. Egy 27 oldalas, mintegy 95 cikkből álló, alaposan megszerkesztett dokumentumról van szó. Láthatóan valakik nagy energiát öltek abba, hogy összeállítsák.

HDS: – Erősen fogalmazok, ha azt mondom, hogy ezzel az ötletgazdák egy napalmbombát dobtak az amúgy sem problémamentes magyar-cigány együttélés mezejére?

Ander: – Óriási hiba lenne megvonni a vállunkat, és homokba dugni a fejünket, de az is botorság lenne, ha a röhejes OP-nak nagyobb jelentőséget tulajdonítanánk a valós súlyánál. Vannak bajok, léteznek tényleges problémák, amiket meg kell oldani, de ez a területi követelőzés olyan, mintha – elnézést a vulgáris kifejezésért – de a szarkupacot úgy próbálná meg valaki eltakarítani, hogy még egy nagyot odarondít a tetejére. Kamarásék ezzel az agyament ötlettel nagyon sok becsületes, az életet a magyarsággal közösen elképzelő cigányembernek is súlyosan árthatnak. A gondokat nem enyhítik, de olyan feszültséget szíthatnak, ami senkinek sem jó. Mégis, mire lenne megoldás a roma tartomány? Jobb lenne az ott élők egészségügyi ellátása? Fellendülne az ipar? Sorra telepednének oda a jól fizető munkahelyeket kínáló cégek? Néhány ember kétségkívül jól járhatna. Kiskirály lehetne egy etnikai gettóban, de hogy a többieknek milyen sors jutna, azt inkább ne ecseteljük.

HDS: – Mit tudhatunk pontosan, mely területekre terjedne ki az Opre Roma elképzelése szerint az autonóm tartomány?

Ander: – Heves, Nógrád, Borsod, Szabolcs a négy megye, amit kiszemeltek.

HDS: – Egyelőre…

Ander: – Igen, egyelőre… Nem tudni, holnapután mi következne. Az OP valamelyik prominense talán Budapesten, a Hősök terén kívánná magát királlyá koronáztatni.

HDS: – Öntől már megszokhatták olvasóink az egzakt számokat. Mekkora népességről, mekkora területről van szó?

 

Ander: – Nos, összesen 19.364 négyzetkilométerről lenne szó. Ne feledjük, a mai Magyarország területe 93 négyzetkilométer, tehát csaknem hazánk területének 21 százalékát érintené az elképzelés. A 3200 településből itt fekszik 839, azaz városaink, falvaink egynegyede. A 2011-es népszámlálás alkalmával 1.747.000 embert írtak itt össze. Ebből 138.000-en vallották magukat nemzetiség szerint romának, cigánynak. Ez az ottani lakosság 8%-a.

HDS: – Ennél többen lehetnek cigány származású emberek abban a négy megyében.

Ander: – Igen. Cigány származású emberből élhetnek ott akár 400.000-en is, de attól mert valaki cigány származású, még nem muszáj, hogy nemzetiség szerint is odatartozónak érezze magát. Nem akarok szentségtörő lenni, de vérségi alapon az aradi 13 mártír tábornok közül is kevés lenne a magyar. A magyarság vállalás, kultúra kérdése. Úgy látszik, az Opre Roma párt más elképzelés szerint gondolkodik. Ezzel a logikával bizonyára szlováknak vagy szerbnek könyvelnék el Petőfit is, az egyik legnagyobb nemzeti költőnket, akinek anyja szlovák, apja pedig szerb volt, nálánál viszont nem létezett nagyobb magyar. Nem tudom, érthető vagyok-e.

HDS: – Tökéletesen. Eszerint az OP tisztán vérségi alapon, kvázi rasszistaként kategorizálja az embereket?

 

Ander: – Ezt majd kifejtik ők. Én csak azt mondom, hogy nem értem, milyen – egyébként semmilyen – alapon követelnek területi autonómiát olyan cigány származású emberek nevében is, akik származásuk ellenére a magyar nemzethez tartozónak érzik magukat.

HDS: – Mennyien beszélik arrafelé a cigány nyelvet?

Ander: – 2011-ben az ottani cigányság kevesebb, mint egy tizenketted része beszélte a cigány nyelvet. Az ott élő összlakosság csupán 0,7 százaléka! Ennek ellenére mégis teljes kétnyelvűséget követelnek. Közalkalmazott is csak úgy lehetne valaki, ha a magyar mellett a cigány nyelvet is beszéli. Miért is? Amikor még az ottani cigányok nagy része is romungró. És már a nagyszüleik nagyszülei is magyar ajkúak voltak. Magyarul beszéltek, magyarul daloltak, magyarul imádkoztak. Milyen óriási arrogancia kell tehát ahhoz, hogy azt követeljék ottani tanároktól, bíráktól, földhivatali dolgozóktól, orvosoktól, hogy tanulják meg a cigány nyelvet, különben nem gyakorolhatják hivatásukat?

HDS: – Ez valóban elképesztő… Mi lehet ezzel az egésszel a cél? Provokáció? Az is felmerülhet sokakban, hogy mintha szánt szándékkal arra hajtanának, hogy valakinél elszakadjon a húr, és elhatalmasodjon a feszültség.

Ander: – Nézze… Ugyan hivatkoznak a az egységes és oszthatatlan magyar államra, a gyakorlatban ez súlyosan sérülne. Egy olyan országban, mint a miénk, amit Trianonban már amúgy is példátlan kegyetlenséggel feldaraboltak, veszélyes játékot űz, aki ilyen gondolatokkal kacérkodik. Hogy mi van e mögött: politikai kalandorság, pszichopata rombolási vágy, messianisztikus hit – ami általában csak tragédiával jár, ne adja isten, esetleg külföldi titkosszolgálatok amelyek a zavarkeltésre és Magyarország destabilizációjára játszanak, nem tudom megítélni. Remélem, a hazai nemzetvédelmi szervek teszik a dolgukat, és utána járnak ezeknek a forgatókönyveknek is. Egy biztos. 1920-ban nagyon pórul jártunk. A magyarság által korábban befogadott népek, betelepített nációk, annak ellenére, hogy a magyar állam a kor és a szomszédok mércéjével mérve példamutatóan bánt kisebbségeivel, fogták magukat, és magukkal rántva sok milliónyi magyart, elszakadtak a Szent Koronától. Aki nem fogja föl a Trianon-trauma súlyát Magyarországon, az vagy buta, vagy szándékosan provokál. 282.000 négyzetkilométernyi területünkből 93.000 maradt. A királykoronázó Pozsonyt, Mátyás kincses Kolozsvárát, Kassát, Szabadkát elcsatolták. Széttépték az ország testét, elszakítottak három és fél milliónyi magyart. Aki Trianon 100-ik évfordulója közeledtével Észak-magyarországi Roma Tartományról beszél, annak tudnia kell, hogy milyen sebeket tép fel. Véleményem szerint ezzel abszolút nem használ a valóban problémáktól terhes magyar-cigány együttélésnek. Csak olajat önt a tűzre. Magát rekeszti ki a nemzet közösségéből. De az is lehet, hogy tényleg nem is érzi odatartozónak magát.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HDS: – Egyébként meglepte önt a felvetés?

Ander: – Annak – minden ellentmondásossága és felháborító volta ellenére – profi kidolgozottsága igen. Viszont a szociológus Ladányi János korábban már pedzegetett ilyesmit. Sőt, Spiró György Feleségverseny című szatirikus könyvében is felbukkant valamilyen formában az ötlet.

HDS: – Mit lehet tudni az óhajtott autonóm terület testületeiről?

Ander: – Saját adórendszert is bevezethetnének, a tartományi adóhivatal Salgótarjánban működne az elképzeléseik szerint, s ezt illetné például a Szerencsejáték Zrt. ottani profitjának 50 százaléka. Egy ilyennek, lehet, Farkas Flórián is örült volna, bizonyára jól kezelte volna ezeket a bevételeket is… A tartományi közgyűlés Miskolcon, a tartományi végrehajtó testület pedig Nyíregyházán kapna helyet. Az igazságszolgáltatás központja Egerben lenne.

HDS: – Ezek a szikár tények, mi az ön személyes véleménye jobbikos képviselőként az egészről?

Ander: – Pártunk szóvivője, Mirkóczki Ádám tömören már elmondta sajtótájékoztatóján illetve közleményében, hogy mit gondolunk erről az egészről. Marginális és eszement ötlet. Szó sem lehet róla. Nem képezhet tárgyalási alapot! Minden esetre az, hogy idáig jutottunk nagyban köszönhető a rendszerváltás utáni cigánypolitika csődjének is. Az MSZP és a Fidesz közösen ügyködtek a problémák szőnyeg alá söprésén, nem pedig azok megoldásán. A roma közélet felső vezetése pedig a Kolompár Orbánok meg a Farkas Flóriánok áldatlan ténykedése nyomán jutott hihetetlen mélységekbe. Így pedig az integrációs célok kerültek egyre messzebbre.

HDS: – Portálunk megkérdezte az Opre Roma Párt megyei elnökét, Moldoványi urat is. Várjuk a válaszait. Ön mit gondol, mennyire lehet ez az ötlet népszerű a cigányság körében?

Ander: – Nem tudom. Remélem, a többség nem hagyja magát elbolondítani. Pély Tamás, a néhai cigány író-festőművész anno kettős aranypántról beszélt. Ezek közül egyiket a cigánysága, másikat pedig a magyarsága jelentette. Szeretném, ha minél kevesebben hajlanának arra, hogy a másodikat a sárba hajítsák. A Jobbik továbbra is baráti jobbot kínál a cigányság azon részének, amelyik felelősen vállalt gyermekeinek jövőjét a munkában és a tanulásban látja, s közösen szeretnék építeni a magyarsággal Magyarországot. A többiek saját magukat rekesztik ki, saját magukat zárják gettóba.

 

 

 

 

B.CS.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Svájc nyit: étterembe, moziba, sőt, koncertre is lehet menni hétfőtől

Svájcban hétfőn megkezdődik a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos korlátozások enyhítésének harmadik szakasza. Kinyitnak a színházak, a mozik, …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: