Otthon / Friss hírek / 24 ezer forintból megvehető “egyedi látványt” kaptak Mészáros Lőrinc megyei híroldalai
A kép forrása: internet

24 ezer forintból megvehető “egyedi látványt” kaptak Mészáros Lőrinc megyei híroldalai

“Egyedi látványt” ígér a Mediaworks múlt csütörtökön kiadott közleménye, melyben a nyolc megyei híroldal megújulásáról írnak. A forráskódból és egy kis utánajárással kiderül: azért ez nem lett túl egyedi. Ami a nagyobb baj: túl jó sem._írja a hvg.hu

“Közel tízéves köpönyegét cserélte újra a Mediaworks nyolc megyei hírportálja, a bama.hu, a baon.hu, a beol.hu, a heol.hu, a kemma.hu, a sonline.hu, a szoljon.hu és a teol.hu. Az egyszerre szellős és informatív, rendezett és változatos megjelenéssel az a célunk, hogy Olvasóink a túlzsúfoltság érzése nélkül kapjanak sokat és egyedit.”

Ez olvasható abban a közleményben, melyet nyolc regionális híroldala múlt csütörtöki megújítása után tett közzé a Mediaworks. A Mészáros Lőrinc által tavaly megszerzett kiadó weboldalainak forráskódjából azonban könnyen kideríthető: a szájtok a WordPress keretrendszerhez készített, Divi nevű “témát” használják. Amely olyan egyedi, hogy a sablon fejlesztőinek közlése szerint a nyolc Mediaworks-lapon kívül több mint 400 ezer másik weboldalon is használatos. Egyediségéről az is sokat elmond, hogy fejlesztői úgy marketingelik: “Divi. A legnépszerűbb prémium WordPress téma a világon.”

A sablont az Elegant Themes nevű San Franciscó-i cég készítette és fejleszti folyamatosan. Kétféle csomagot kínálnak: az egyikben évi 89 dollárért (kb. 24 ezer forint) lehet hozzáférni a sablonokhoz és frissítéseikhez, a másikban egyösszegű, 249 dolláros (kb. 67 ezer forint) kifizetés ellenében. Az összegért cserébe az Elegant Themes által készített összes témát le lehet tölteni – már a 89 dolláros csomag egyetlen évi díjának megfizetése után is – majd utána korlátlan számú weboldalon lehet használni, korlátlan ideig.

Önmagában egy mások által készített sablon használatával egyébként nincs probléma: a WordPress a világ legnépszerűbb tartalomkezelő rendszer, melyhez rengeteg, harmadik fél által előre legyártott sablon érhető el, ingyenesek is vannak és fizetősök is. Egy Mediaworks méretű médiaóriás esetében viszont kicsit furcsa ez a hozzáállás. (Még akkor is, ha a téma alkalmazásánál valamennyire mindig eltérő eredmények születnek, így egészen pontosan nem ugyanúgy néz ki a már említett több tízezer, több százezer oldal.) Vagy legalábbis ilyen esetben nem szerencsés egyediségről beszélni.

Milyen lett?

“Az én értelmezésemben ezek az oldalak éppenhogy csak béta állapotban vannak, melyeket biztosan nem engedném a nagyközönség elé” – mondja a digitális termékek tervezésével foglalkozó Kolozsi István. A szakember szerint egyértelműen látszódik a redizájn tervezésének hiánya. “A tartalmak, elérési útvonalak (URL-ek) és funkciók migrálása is hiányos, ebből kifolyólag az új oldal szinte biztosan komoly látogatottság-visszaeséssel kell számoljon. Egyrészt a felhasználók nem találják a korábbi számukra fontos tartalmakat, másrészt pedig a keresőből jelentősen visszaesik a látogatottság.”

A változás abból fakad, hogy míg korábban egyedi weblapmotor működtette a rendszert, most átálltak az ingyenes WordPress tartalomkezelő rendszerre. Kolozsi szerint az, hogy a grafikai megvalósításhoz egy sablongeneráló eszközt használtak, ha nem is egészen egyedi, de legalábbis nagyon jó megjelenést eredményezhetett volna. “De sajnos a megvalósítás több sebből vérzik” – mondja a tervező, aki vizsgálata során több furcsaságot is tapasztalt. Úgy véli, a felhasználói felület következetlen, számtalan kontraszthiba található az oldalon, több helyen az olvashatóság problémás, különösen mobilon. Számtalan hibás és nem működő link, funkció van a szájton.

Egyébként többek között éppen ezek azok a dolgok, melyekért a fejlesztők elkérhetnék a 24 ezer forinton felüli összeget a vélhetően a sablon áránál valamivel drágábbra beárazott megújulási projektben.

Kolozsi azt mondja, az sem mellékes, hogy az oldalbetöltési sebesség kifejezetten rossz. Ennek okát nem volt túl nehéz kideríteni: egyszerűen sok adatot kell betöltenie a böngészőnek. Az egyik megyei híroldal nyitóoldalát lemérve például 5,7 megabájt jött ki. Összehasonlításként a hvg.hu nyitóoldala 3,2 megás, az Origóé 3,1, a 444.hu betöltése pedig 2,7 megabájtot jelent.

Több ponton is úgy tűnik tehát, mintha a kiadó érdekei ellen dolgoztak volna a megyei oldalak megjelenését létrehozó dizájnerek. Kolozsi István szerint a hibák mindegyike helyrehozható még, bár a keresőből érkező forgalom a portálok hiányozni fog még sok-sok hónapig.

forrás: hvg.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: