Otthon / Friss hírek / BRUTÁLIS SZARSZAG LENGI BE NAGYATÁDOT – ÚJRATÖLTVE!!!
fotó: © Fliegl Agro-Center

BRUTÁLIS SZARSZAG LENGI BE NAGYATÁDOT – ÚJRATÖLTVE!!!

Rövid kis helyzetjelentésünk olvasottsága, amelyben a Dél-somogyi városkában kialakult iszonyatos bűzről számoltunk be, rekordokat döntögetett.
Látható volt, hogy a lakosságot nagyon foglalkoztatja a dolog.
A nagyatádi polgárok nem csak a város polgármesteréhez, hanem a Jobbikhoz is segítségért fordultak.
A somogyiak nyilván pontosan tudják, hogy a Brüsszellel meg az EU-val szavak szintjén mindig torzsalkodni kész, hetvenkedő kormánypárt valójában kit támogat a belga vs magyarok ügyében, ezért inkább bíznak az ellenzéki pártban.

Ander Balázs, a térség jobbikos országgyűlési képviselője, valamint két frakciótársa, a Claessens-érdekeltségek által többmilliós perbe fogott Hegedűsné, illetve a párt mezőgazdasági szakpolitikusa, Magyar Zoltán írásbeli kérdéssel fordultak a Földművelésügyi Minisztériumhoz a Nagyatád környékéről érkező észrevételek miatt.

 

Írásbeli kérdés

Kövér László úrnak,

az Országgyűlés elnökének

 

Helyben

 

Tisztelt Elnök Úr!

 

Magyarország Alaptörvénye 7. cikk (2) bekezdése, valamint az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény 42. § (8) bekezdése alapján írásbeli kérdést kívánunk benyújtani a Földművelésügyi Minisztériumot vezető miniszterhez

 

„Önök nem érzik, hogy valami bűzlik?”

 

címmel.

 

A benyújtott kérdésünkre a választ írásban várjuk.

 

Tisztelt Miniszter Úr!

A Dél-somogyi Nagyatád városából rengeteg lakossági panasz érkezett hozzánk a települést fojtogató, penetráns trágyaszag miatt. Ander Balázs július 15-i köztéri fogadóórája során, amelyet a nagyatádi piacon tartott, maga is megtapasztalhatta a mindenre rátelepedő, átható bűzt.

A termőtalaj megfelelő tápanyag-utánpótlása természetesen nagyon lényeges dolog. A szervestrágya-felhasználás növelése fontos mezőgazdasági kérdés, de a szakszerű eljárásrend betartása sem kerülhet mellőzésre; hiszen egyértelmű, hogy a földek megművelése során nem trágyázhatnak szappannal, viszont azt is szem előtt kell tartani, hogy a környéken élő embereket se tegyék ki a legnagyobb melegben az elviselhetetlenül gyomorforgató bűzhatásnak.

Már az ókori római mezőgazdasági szakíró, L. I. M. Columella is megírta, Bálint gazda pedig napjainkban is megerősítheti a nagyapáink által még tudott dolgot, hogy nem a nyári hőség, hanem inkább az őszi időszak a trágyázás ideje.

Ezzel szemben az állami földárveréseken majdnem ezer hektár földet megszerző Claessensék Nagyatádtól É-ra, a 68-as út mellett elterülő földjeire nagy mennyiségű trágyát hordtak, s szórtak szét. Ormai István, a város polgármestere már 14-én levélben szólította fel a Claessens Group illetékes vezetőit a trágyaszórás azonnali befejezésére, ellenkező esetben a Polgármesteri Hivatal a Környezetvédelmi Főigazgatósághoz fordul panaszával.

Tisztelt Miniszter Úr! A rendszerváltás óta egymást váltó, szavakban kisgazdabarát kormányok áldatlan tevékenységének betudhatóan a környék egyik legnagyobb birtokosává váló família gazdálkodásával kapcsolatban kérdezzük:

  1. Ugye, nem egy közös vadászaton fogják megbeszélni a mostani ügyet, hanem a hatóság teljes erejével fogja képviselni a közjó érdekét?
  2. Van-e tudomásuk arról, hogy a 2010-es kormányváltás óta volt-e szükség hatósági intézkedésre a tavaszi-őszi mezőgazdasági munkálatok idején a társaság gépei által okozott esetleges közúti sárfelhordás miatt? Ha történt intézkedés, akkor az milyen eredménnyel zárult?
  3. Önök szerint mennyire tesznek jót a környék mellékúthálózatának a társaság akár 30 köbméter hígtrágya szállítására is képes nehézgépjárművei?
  4. Volt-e, tervezik-e az 59/2008 (04.29.) FVM rendelet (ún. nitrát-rendelet) alapján vizsgálat lefolytatását a cégcsoport vonatkozásában? Amennyiben ez megtörtént, mindent rendben találtak-e?
  5. A Nagybaráti Vadásztársaság nem újkeletű állampolgársággal bíró, felmenőik sírját a környék temetőiben megmutatni tudó tagjai számíthatnak-e a magyar állam pártatlan hozzáállására, a hatóságok korrekt eljárására a vadászterületek kapcsán kialakult vita során?

 

Várjuk érdemi válaszát!

Budapest, 2017. július 17.

 

Tisztelettel,

 

 

                 Ander Balázs                     Hegedűs Lorántné               Magyar Zoltán

                          Jobbik                                 Jobbik                                  Jobbik

 

 

 

 

P. R.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: