Otthon / Dél-somogyi hírek / „LÓGNI FOGTOK, MINT SZÁLASI!”
Porrogszentkirály

„LÓGNI FOGTOK, MINT SZÁLASI!”

Hét kicsi település, összesen csak 1500 lakóval. Ander Balázs, a Jobbik Somogy megyei országgyűlési képviselője csütörtökön és pénteken a Dél-Somogyot felölelő kettes választókerület nyugati csücskének településeit járta. Sokszor elhangzik a vád, hogy a nagypolitika számára az apró falvak nem számítanak, hiszen amellett, hogy egy csomó problémát jelentenek a mindent központosító kormányzat számára, szavazatmennyiséget viszont alig produkálnak. Hiszen példának okáért egy-egy nagyatádi tízemeletes háztömbben többen élnek, mint az alig hetven lakóval rendelkező Porrogszentpálon vagy Somogybükkösdön. Még jó, hogy van olyan politikai erő, annak pedig olyan itteni reprezentánsa, amelyik nem ért egyet a kistelepüléseket lebecsülő gőggel, azokat értéknek, hagyományaink őrének és huszonegyedik századi megmaradásunk kulcsának, nem pedig felszámolandó, beszántandó gondnak látja. Az ellenzéki honatyát porrogi, porrogszentpáli, somogybükkösdi, zákányfalui, somogycsicsói, csurgónagymartoni és porrogszentkirályi tapasztalatairól kérdeztük.

HDS: – Ha sorra vesszük a napokban felkeresett településeket, akkor mi az első gondolata velük kapcsolatban?

Ander: – Elmondhatom, érdekes kísérlet nagyon röviden összefoglalni az egyes impressziókat, de azt azért tegyük hozzá, hogy egy-egy benyomást hiba lenne általánosítani, bármelyik településre kivetíteni.

HDS: – Ön a facebook-oldalán azt írta, hogy a porrogi nyitány nem ment döccenő nélkül.

Ander: – Ez az igazság, de a hőbörgő jóember nem képviseli a falu egészét. Ne feledjük, hogy még ott is kapott vagy 20%-ot a Jobbik ’14-ben.

HDS: – Miért okozott problémát az ön köztéri fogadóórája bárkinek is? Sokszor pont az a panasz, hogy képviselőt csak választási kampányban vagy a falunapi dínom-dánomon látnak, de arra egyáltalán nincs lehetőség, hogy mondjuk a település boltja, kocsmája előtt, az utcán kérdezzék, vagy mondják el a véleményüket.

Ander: – Jogos meglátás. Egyszer az a baj, hogy a képviselők magasról tesznek az emberekre, meg sem akarják őket hallgatni, másszor pedig az, hogy ha pont ilyen célból megy valahova, akkor meg mi a fenét keres ott. Azzal a beköszöntővel, hogy idézem: „A buzeráns vezéreteket is fel kellene akasztani! Mi a faszt kerestek itt, takarodjatok innen, mert negyven cigányt hozok rátok!” – egyébként tényleg nem tudok mit kezdeni…

HDS: – Ön biztatta a polgárokat facebook-hirdetésében, hogy nyugodtan mondják el, amit gondolnak. Cinikusan mondhatnánk, most igya csak meg a levét…

Ander: – Örök naivitással, de mindig bízom a normális érvelésben. Nem kell egyetérteni. Lehet nagyon határozott, markáns ellenvéleményt is megfogalmazni, de úgy veszem észre, a kormányzati gyűlöletkampány megtette a hatását. Eddig is serényen jártam a környék településeit, nem is várom el, hogy mindenhol tárt karokkal fogadjanak, vagy mindenütt a Jobbik elképzeléseivel szimpatizáljanak az emberek, de a primitív hőbörgéssel nehezen lehet konstruktív párbeszédet folytatni. A magát a polgári, konzervatív, keresztény értékek őrének beállító hatalom sikeresen felhergelte ostoba gyűlöletpropagandájával az arra fogékonyak egy részét. Ők tényleg azt hörgik vissza, amit a híradónak nem nevezhető agymosodából meg a habonyista kloákából rájuk okádnak. A Jobbik még nem volt kormányon, de szerintünk minden bajuk fő forrása mi vagyunk.

HDS: – És ha tényleg megjelenik negyven cigány, nem csúszott volna be a sportszelet?

Ander: – A vicc, hogy a fenyegetőző nem is volt roma. Ráadásul én nem negyven, hanem jóval több cigány embert tudnék az ő virtuális hordájával szembeállítani. De az illető cimboráival ellentétben ők dolgos, normális életet élő emberek lennének. Ne feledjük, mostanra a Jobbik csak a legiskolázatlanabb, leginkább megvezethető romák szemében számít csak vörös posztónak. Azok a becsületes cigányok, akik nem a társadalomból való ki, hanem inkább a beilleszkedésben látják a jövő zálogát, már egyre kevésbé veszik be a rasszistázós maszlagot.

HDS: – Akkor tulajdonítsuk a white trash-szindrómának a reggeli incidenst?

Ander: – Fogalmazunk úgy, hogy csak egy szerencsétlen sorsú polgár volt, akiből kibuggyant a keserűség. Amúgy nagy a tűrőképességem. Nem a helyi hímzőszakkört, hanem választókerületi elnökként a térség jobbikos szervezeteit vezetem. Nem kapok sikítófrászt, ha durván beszólnak.

HDS: – Mi lenne, ha tettlegességre kerülne sor?

Ander: – Azon csámcsogna a kézivezérelt fideszes médiabirodalom.

HDS: – Készül provokációra?

Ander: – Egyre mocskosabb lesz a kampány. De egyben biztosak lehetnek: nem fognak minket elriasztani a közterekről. Az a Fidesz stílusa, hogy üvegbúra alól szemléljék a valóságot. Sajnos mindenre fel kell készülni.

HDS: – Egy kis bunyó?

Ander: – Mire gondol? A vita hevében biztosan nem fogom a széket széttörni senki fején. Maximális toleranciával kell kezelni az indulatokat, a konfliktushelyzeteket.

HDS: -Jó-jó, de mi van, ha konkrétan megtámadnák?

Ander: – Ragozhatjuk még ezt a fejezetet. De akkor lassan mondom, hogy érthető legyen. Mindent el kell követni annak érdekében, hogy elkerüljük egy helyzet ilyen szintű kiéleződését, de természetesen nem vagyok birka.

HDS: – Egyszóval…?

Ander: – Egyszóval a hipotetikus támadó egy megrendítő erejű ellencsapás-sorozatra számíthat. És már látom is, ahogyan a mészároscsicska média majd jól felfújja ezt a mondatot is, azt hazudva, hogy a jobbikos képviselő verekedni akar, milyen agresszív… De nehogy már ez legyen a porrogi látogatás zárszava. Hadd szögezzem le gyorsan, hogy jónéhány megerősítő biztatást kaptam. Én ezekre koncentrálok. Ezekből építkezem.

HDS: – Ugorjunk Porrogszentpálra!

Ander: – Akartam is már javasolni. Csodálatos környezet. Békés, idilli hangulat. Viszont hiába az agilis, jó ötletekkel rendelkező, fiatal polgármester, az elnéptelenedés megállíthatatlannak tűnik egy olyan falugyilkos szisztémában, ahol az ilyen kistelepülés csak gond a rendszernek. A helyi kisbolt is a végét járja, hiszen ha nincs elég fizetőképes kereslet, akkor nem lesz, akinek megéri működtetni. A falvakból pedig szépen eltűnnek az iskolák, a kocsmák, aztán a bolt is lehúzza redőnyét. A gyerekzsivajt a temetők csendje váltja föl.

HDS: – Somogybükkösd sem nagyobb. Gondolom, a problémák is hasonlók.

Ander: – Soroljam? Rossz közlekedés, miáltal ha van is munka a közeli Nagykanizsán, a gyakorlatban az sem elérhető. Szánalmasan fizetett közmunka. Nulla perspektíva az idősebb, de a nyugdíjkorhatárt még el nem érő polgároknak. Őket nem szippantja fel az elsődleges munkaerőpiac. Nekik marad a sepregetés, a megélhetést alig biztosító bérezésért. Ők nem is nagyon értik, hogy miről hadovált a kormány a mindent beborító óriásplakátokon, hogy ez egy erős, büszke, európai ország. Ezek azemberek sajnos nem így látják, nem ezt tapasztalják.

HDS: – Zákányfalu a legnagyobb a hét település közül a maga majd 600 lakójával. Az sem nyújt több lehetőséget?

Ander: – Polgármester asszonnyal alaposan kiveséztük azt a folyamatot, ami az önkormányzatok jelenlegi sanyarú helyzetéhez vezetett. Megoldatlan integrációs kérdések – és mindezt felerősítő demográfiai hanyatlás, ami ezt a térséget is jellemzi. Az embereknek tényleg joggal van olyan érzése, hogy a központi hatalom elengedte a kezüket.

HDS: – Olyan komor helyzetjelentést ad, hogy még igaza lesz azoknak a kormánypárti képviselőknek, akik azzal vádolják, hogy a vidékről szóló szavai miatt a hallgatóságnak a végén még kedve támad eret vágni.

Ander: – Hadd árnyaljam a képet. A zákányi szőlőhegyről például csodálatos látvány tárul az arra bóklászó elé. Az alant hömpölygő Dráva, és a távolban felsejlő horvát hegyek valami káprázatos szépségű tájat alkotnak. Az Isten is jókedvében teremthette Somogyország ezen tájékát. A kormány és ideológiafüggetlen vidékpusztítás meg évtizedek óta tartó rosszkedvében szépen meg is megfeledkezett róla. Számomra nagy öröm, ha a valóban kritikus súlyú bajok mellett olyan pozitívumokról is be tudok számolni, mint például a zákányi Németh Pincészet fantasztikus látóhegyi pincéje. Persze ehhez a pincészetet felvirágoztató, fanatikus hittel megáldott emberek is kellenek, akiknek a szenvedélye egyben vidékmentő misszióként is felfogható.

HDS: – A pénteki somogycsicsói nyitány már jobban sikerült, mint a porrogi?

Ander: – Polgármester úr egyébiránt megtisztelő jelenléte talán kissé riasztóan hatott a köztéri fogadóóra látogatottságának szempontjából, de az őáltala elmondottak meg lehet, hogy az érme másik oldalát jelentik.

HDS: – Azaz?

Ander: – Azaz, ő például elégedett a település anyagi helyzetével. Nem érzi úgy, hogy az önkormányzatiság csorbult volna a feladatkörök elvonásával. És szerinte a munkanélküliség helyett, inkább a munkaerőhiány jelenti a fő problémát.

HDS: – Képviselő úr már jellemzett kormánypárti politikusokat azzal a ferencjózsefi mentalitással, amely úgy látja a világot, hogy minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vannak elégedve. Lehet, hogy ez a felfogás helyben is követésre talált?

Ander: – Nem tudom. Nyilvánvaló, hogy polgármester úr legfeljebb csak akkor lesz Jobbik-szimpatizáns, ha mi leszünk majd kormányon, de mindemellett nyilván neki is joga van az eltérő véleményhez. Egyébként konzultált a környéken gazdálkodó Claessens úrral a fogadóóráról, és jelezte is annak várható érkezését.

HDS: – Ez meglepő. És a Csicsó Farm ura végül befutott a köztéri fogadóórára?

Ander: – Igen. Értelmesen elbeszélgettünk.

HDS: – Nem lehetett egy bájcsevej… Hiszen a család egyik tagja többmilliós pert akasztott a nyakukba, kifogásolván a párt önkormányzati ügyekért felelős, de a földügyekben is rendre megszólaló képviselőjének, Hegedűs Lorántnénak a szavait.

Ander: – Ugyan forró témákat is érintettünk, de nagyon értelmes emberről lévén szó, kulturáltan tudtuk artikulálni az érveinket. Mondjuk nem úgy, mint azzal az idős úrral, aki beszélgetni ugyan nem volt hajlandó, de azt már tudta óbégatni, hogy „Lógni fogtok, mint Szálasi!”.

HDS: – Az akasztással fenyegetőzés, úgy látszik, nagyon gyakran előjön a kormány egyes elvakult szimpatizánsainak részéről, ha önökről van szó… Erről Vona Gábor is írt egy posztjában, bizonyára olvasta is: „A másik emlék a múlt heti dunaújvárosi utcai fórumom a piac mellett. Szép számú érdeklődővel sikerült beszélgetnem, de szinte kétpercenként káromkodva szavalta el a TV2 hazugságait egy-egy arra tévedt fideszes nyugdíjas. Húzták maguk mögött a kis bevásárló kosarukat, és ne szépítsük, a szemeikben gyűlölet lobogott, a szájukból pedig a szennyvíz folyt. 

Minden tiszteletem a szüleink és a nagyszüleink generációjáé. Az én szüleim is nyugdíjasok. Nehéz dolgokat kellett átélniük, és megérdemelnék a nyugodt és tisztes időskort. Ehelyett viszont az aljas orbánizmus játékszereivé váltak.

Hová tart ez az ország? Nézzünk már körül egy pillanatra, párthovatartozástól függetlenül! Itt nem a fiatalok radikalizálódnak, mint máshol a világban. Nem! A magyar fiatalok elmenekülnek innen. Az itthon maradt szüleik, nagyszüleik pedig egymást eszik keserű lélekkel, a megegyezés és a közös országépítés reménytelenségével.”

Ander: – A tisztelet és a megbecsülés minden becsületes munka után nyugdíjba vonuló idős embernek jár, függetlenül attól, hogy melyik pártra szavaz, vagy kivel szimpatizál. De tudomásul kell azt is venni, hogy a tisztelet addig jár, amíg valaki méltó rá. A gyűlöletpropaganda által keltett erőszakkal ki is lehet ebből a körből iratkozni. És tudják miért? Azért, hogy a normális nyugdíjasokat ne vegyék az ilyenekkel egy kalap alá, függetlenül attól, hogy baloldalinak, jobbikosnak, vagy éppen fideszesnek vallják magukat.

HDS: – Azt hiszem, ezzel minden normális ember egyet kell, hogy értsen, de ennél azért több kell ahhoz, hogy a nyugdíjas szavazókat is megnyerjék. Mit mondott volna például az akasztással fenyegetőző idős embernek, ha mégiscsak hajlandó lett volna pár percre megállni és kinyitni a fülét?

Ander: – A Jobbik 2018-ban kormányra kerülve biztonságot és békét biztosít majd a szépkorúaknak. Most leginkább öt pontot emelnék ki ebből a programcsomagból. Először is, a béruniós kezdeményezésünk nemcsak a magasabb béreket, de a magasabb nyugdíjakat is garantálja. Második pontként azt ígérjük, hogy 40 évnyi munkaviszony után a férfiak számára is biztosítjuk a nyugdíjba vonulás lehetőségét. A rokkantsági és a korai nyugdíjaztatás kapcsán történt kormányzati túlkapásokat pedig újra fogjuk vizsgálni. A nyugdíjemelés mértékét differenciálttá változtatjuk, ezáltal is segítve a kis- és közepes nyugdíjakon élők életét. Harmadik elemként azt hangsúlyoznám, hogy a Csökkenteni fogjuk a nyugdíjaskosárba tartozó termékek forgalmi adóját. Fontos, negyedik pont, hogy az időseket sújtó közbiztonsági problémákat fel fogjuk számolni. És végül, de nem utolsó sorban, az egészségügyi ellátást hatékonyabbá és gyorsabbá tesszük. Új gyógyszer-támogatási rendszert vezetünk be, ezzel is segítve a krónikus és tartós betegséggel küzdők gyógyulását. Nagyon sok olyan feladat van tehát, amely higgadt és konstruktív vitát kíván majd tőlünk a jövőben. Erről akarja elterelni az álszent kormányzat a figyelmet az esztelen gyűlölködéssel, pedig mint látható, bőven akadna kitárgyalandó kérdés.

HDS: – A Jobbik nyugdíjplafonról is beszél.

Ander: – Az elmúlt két évben összességében romlott a nyugdíjasok helyzete, nem csak a nyugati szinthez képest, hanem már a környező országok viszonylatában is. A társadalmon belüli szakadék pedig brutálisan elmélyült. A nyugdíjplafon visszaállítását sürgeti a Jobbik, bírálva, hogy létezik 2 millió forintot meghaladó állami “luxusnyugdíj” is, “miközben 700 ezren kapnak 100 ezernél alacsonyabb nyugdíjat ma Magyarországon. Ezért lenne fontos, hogy az alacsonyabb nyugdíjak magasabb százalékkal emelkedjenek.  De további lényeges kérdés, hogy mindenki a számára megfelelő időpontban mehessen nyugdíjba, a korhatárt pedig ne kelljen kötelezően alkalmazni. Ezért lenne jó a részleges nyugdíj lehetőségének bevezetése is, amelyben a munkavállalók először 6, majd 4 órás műszakokat vállalva, fokozatosan lépnének ki a munkaerőpiacról, részt vállalva a fiatalok képzésében.

HDS: – Említette a béruniós kezdeményezést. Az az ügy hogyan áll most?

Ander: – Augusztus 20-án indul az aláírásgyűjtés. A Jobbik a Fidesz minden tiltakozása ellenére is sikerre fogja vinni az európai béruniót, lehetővé téve, hogy a családok tisztességes bérért dolgozhassanak, és így pihenhessenek is. Mert megérdemlik.

HDS: – Ha már pihenés… Az Eurostat legfrissebb adatai szerint a magyar családok több mint fele – noha éjt nappallá téve robotol – még egy rövidebb nyaralást sem engedhet meg magának. A nyári uborkaszezonban slágertéma, hogy hol nyaralnak a politikusok. Nem tervezte, hogy összefut, mondjuk Rogánékkal valamelyik exkluzív üdülőhelyen vagy méregdrága szállodában? Ön például hol nyaralt?

Ander: – Nem titok. A szokásos egy hét Balaton. És nyilván eszem-ágában nem volt, hogy az említett személlyel összefussak. Vele ellentétben a mi családi büdzsénk nem teszi lehetővé az olasz luxushoteleket, a helikopteres kiruccanást, vagy egy provancei nyaralást. Mondjuk tény, hogy nem is igénylem az ilyen urizáló rongyrázást.

HDS: – Provanceig ne menjünk. Nézzük inkább a következő települést, Csurgónagymartont. Arról mi jut eszébe?

Ander: – A már előbb is említett döbbenetes társadalmi egyenlőtlenség. A falu határában a dúsgazdag felszámoló-biztos pazar rezidenciájával – amit a dallasi Ewing família is megirigyelne -, de bent, a településen pedig a sok elhagyott, és jó pár lelakott portával. Félreértés ne legyen! Az általunk favorizált érdemelvű társadalom egyáltalán nem óhajt valamiféle kommunista egyenlősdit, de a különbség akkor is mellbevágó. Márpedig az az ország, ahol ilyen afrikai államokban megfigyelhető társadalmi szakadékok szabdalják a közösséget, ahol ennyire hiányzik a valódi középréteg, az sok jóra nem számíthat. Az ilyen országok hanyatlásra vannak ítélve. nem véletlen, hogy már Szlovákia is elhúzott mellettünk, az egy főre jutó fogyasztás tekintetében pedig Románia beért minket. Pár év és már csak Albániával meg Macedóniával tudunk majd versenyezni. A további lecsúszást meg kell akadályozni, ezért is követeljük sok más mellett a devizahiteles moratórium meghosszabbítását.

HDS: – Az utolsó falu Porrogszentkirály volt.

Ander: – Vidámabb ott sem lettem. Volt olyan beszélgetőpartnerem, aki annyira kilátástalannak véli a térség sorsát, hogy túl élete derekán, de azon van, hogy eladja pár hektár földjét és a házát – persze tisztában van vele, hogy otthonától csak jóval olcsóbban tud majd megszabadulni, mint amit valójában ér -, hogy a nyugati határ mellett telepedjen le, s kezdjen új életet. A vidék kiürülése így megállíthatatlannak tűnik. Olyan lepusztulási lejtőre kerül Somogy déli fertálya, amit nagyon nehéz lesz majd rendbe rakni. Mi ezekről a problémákról akarunk értelmes vitát folytatni. Ezeket a bajokat akarjuk orvosolni. Csakhogy az értelmes diskurzust megnehezíti az agymosó propaganda, és az aduászként használt kormányzati kágébélázás.

HDS: – Ha már kémügy, akkor a kormánynak aztán minden oka meglenne arra, hogy a saját portáján söprögessen. Önök azt mondják, hogy a Fidesz legfelsőbb vezetésének bizalmi emberei kémkednek és adnak át pénzügyi információkat az IMF-nek és az Egyesült Államoknak.

Ander: – Még ha csak mi mondanánk. A bíróság előtt zajló büntetőper vádlottjai M. Norbert és B. Béla Szabolcs, akik Orbán minisztereinek dolgoztak. Éppen ezért szólítottuk fel miniszterelnököt, valljon színt: ő maga tudott-e arról, hogy emberei Magyarország ellen dolgoznak?  Továbbá várjuk a Fidesz és Orbán Viktor válaszát arra is, hogy a Birodalom néven elhíresült szervezetből, amely Európa legsúlyosabb kémbotrányába keveredett, kik vannak jelenleg vezető gazdasági vagy politikai pozíciókban. Nos, ezekről kellene a kormányoldalnak beszélnie, nem pedig a feszültséget szítani és debilizáló propagandát nyomatni.

 

Németh pincészet – Zákány-Látóhegy
Németh pincészet – Zákány-Látóhegy
Németh pincészet – Zákány-Látóhegy
Németh pincészet – Zákány-Látóhegy
Németh pincészet – Zákány-Látóhegy
Somogycsicsó, ahol (majdnem) minden rendben van
Csurgónagymarton
Csurgónagymarton
Csurgónagymarton
Porrogszentkirály
Porrogszentkirály
Porrogszentkirály
Porrogszentkirály

 

 

 

 

 

 

B. Cs.

About hellodelsomogy

Check Also

Óvodapedagógusból is hiány van Somogyban

Egyre komolyabb a hiány óvodapedagógusokból is. Somogy megyében például van olyan község, ahol a szabadságokat …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: