Otthon / Barcsi hírek / A MINDENNAPOK HŐSEI
A kép forrása: internet (illusztráció)

A MINDENNAPOK HŐSEI

Mentősofőrök, mentőápolók, mentőtisztek. Életeket mentenek, közben pedig sokszor létfenntartási gondokkal küszködnek. Saját és szeretteink élete ott van a kezükben, még sincsenek kellő mértékben megbecsülve. Ráadásul náluk még a hálapénz sem játszik… Mióta a mentőápolóként dolgozó Rig Lajost jobbikos színekben, a tapolcai körzetben országgyűlési képviselővé választották, a parlamentben is gyakrabban esik szó az ágazatot sújtó nehézségekről. Ander Balázs, az ellenzéki néppárt somogyi képviselője, a párt megyei egészségügyi kabinete elnökének, a kaposmérői szervezetet vezető, mentőápolóként dolgozó Kasza Krisztiánnak a társaságában, hétfőn a megye déli részének mentőállomásait látogatta végig.

 

A kadarkúti, nagyatádi, csurgói, barcsi mentőállomásokon 11 kocsi, és mintegy 90 mentődolgozó áll készenlétben, hogy a térség beteg vagy balesetet szenvedett lakosait szolgálja. Igazi bajtársi közösségeket volt alkalmam meglátogatni, a hihetetlenül erős csapatszellem pedig minden tiszteletet megérdemel – mondta el telefonos érdeklődésünkre Ander.

A négy Dél-somogyi város állomásainak állapotával, felszereltségével, leszámítva egy-két garázs valóban felújítást igénylő helyzetét – szemben a máshol tapasztalható penészes, lepukkant környezettel – itt szerencsére nincsen probléma – folytatta a képviselő. A sokszázezer kilométert futott kocsik cseréje viszont már időszerű lenne, s a bérekkel is sürgősen kezdeni kell valamit, mert tarthatatlan állapot, hogy az alacsony fizetések miatt, azért, hogy családjuk megélhetését biztosítani tudják, másod-harmadállásra kényszerülnek a dolgozók. Ez nem más, mint önkizsákmányolás, hiszen havi 300 órákat ledolgozva, túlórázva, mindez törvényszerűen az egészségünket óvók egészségének és családi életének rovására megy. Szintén lényeges kérdés a nyugdíjkorhatár ügye, mert józan aggyal gondolkodva, irreális elvárás, hogy hatvanadik évüket elkerülő mentőápolók hozzanak le száz kilós betegeket a harmadik emeletről. Nem lesz megkerülhető az orvosügyeleti rendszer és a sürgősségi ellátás megreformálása sem, hiszen a betegek érdeke is ezt kívánja. Ander szerint a bajban az első védelmi vonalat jelentő mentőknek a mostaninál jóval nagyobb anyagi és erkölcsi megbecsülés kell, hogy járjon. Igen fontos szerep hárul rájuk, hiszen a nagyatádi kórház leépülése miatt a komolyabb eseteket már csak Kaposváron vagy Pécsen tudják ellátni, így lényeges, hogy az odáig tartó utat minél jobb, minél felszereltebb kocsiban tudják megtenni a betegek.

 

P.R

About hellodelsomogy

Check Also

Csillagászat és mitológia Szulokban is

Csillagászati előadáson vehetnek részt Szulokban is az érdeklődők. Hétfőn, azaz július 16-án a csillagászat és …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: