Otthon / Friss hírek / Keresztút megáldása Nagyatádon

Keresztút megáldása Nagyatádon

Szombaton ünnepi szentmisére várták a híveket Nagyatádon a Szent Kereszt Katolikus templomba. A szentmisét Roca Daniel Celestin esperes plébános celebrálta, a szentmisén közreműködött dr.Kisnemes János nyugalmazott plébános. A szentmisét követően a keresztút bejárása, valamint a stációk megáldása következett. A keresztutat Papp Tihamér OFM ferences szerzetes áldotta meg. A dél-somogyi városban található keresztút a Ferences Világi Rend kezdeményezésére és Nagyatád Város Önkormányzata támogatásával, valamint sok jó szándékú ember akaratából és adományából készült. A keresztút domborműveinek alkotója Orr Lajos szobrászművész volt. A keresztút hosszúsága 1413 méter. Az első állomás, stáció a Katolikus Templomnál található, melynek a többi állomása a Múzeumkert-Zrínyi köz-Rinya patak-Henészi domb-Honvéd utca-Jézus Szíve kápolna útvonalon található. A keresztút végén szeretetvendégségre várták a keresztutat végigjárókat.

Telefonon kerestük Simonné dr. Tóth Mária Erzsébet önkormányzati képviselőt, aki készségesen állt rendelkezésünkre.

Helló:Köztudott, hogy képviselő asszony vallásos, ezért biztosak voltunk benne, hogy a keresztút megáldására is ellátogat. Kérem meséljen benyomásairól, tapasztalatairól a rendezvénnyel kapcsolatban.

Simonné:Legutóbbi testületi ülés végén polgármester úr, valamint szentmisén esperes úr invitált, hirdette a nagyatádi lakosoknak és híveknek, hogy megáldásra kerül a keresztút. Nem titok egyébként, hogy férjemmel vallásos szellemben, római katolikus hívőként neveljük kislányunkat, így nem volt kérdéses, hogy részt vegyünk ezen eseményen. Sára idén elsőáldozásra készül, így számára is könnyebb volt elmesélnem és megmutatnom, hogy valójában mi a keresztút, miért vannak állomások melyeken végig megyünk. A keresztút megáldását szentmise előzte meg. A szentmisén és a keresztúton nagyon sokan voltak.

Helló:Mit jelent a vallásos ember számára a keresztút, milyen jelentősége van, mi az értelme?

Simonné:Kis korom óta ha lehet így fogalmazni végig kísért, foglalkoztatott a téma. Főiskolai és egyetemi éveim alatt mélyebben tudtam foglalkozni a a kereszt, keresztút misztériumával, történetével és jelentésével. Maga a keresztút miért is keresztút? Jézus kb. másfél kilométeres úton Pilátus palotájától a Golgotáig hordozta a keresztet. Egyes történeti források és kutatások alapján Szűz Mária is gyakran végig járta az utat Jézus feltámadása után. Jézus halála után az első keresztények nagy tisztelettel vették körül a Golgota szikláját és Jézus sírját. 135.-ben a pogány Hadrianus császár bosszúból, féltékenységből és a keresztény hit elterjedésének megakadályozására pogány templomot építtetett a Golgotán, amely magába foglalta a keresztre feszítés helyét és a feltámadás sírját. A templom neve a „Feltámadás temploma” lett. A hagyományosnak mondható keresztút egyes állomásainál emléktáblákat állítottak fel 14 stációval. Nagyon kevesen jutnak el Jeruzsálembe, így ahol csak lehet keresztutat, stációkat állítanak fel Jézus emlékére. Mi keresztények képtől-képre, állomásról-állomásra haladva a jeruzsálemi keresztutat járjuk végig. Számos templom belső oldalán kis képeket, láthatunk amelyek bemutatják Krisztus szenvedésének állomásait. A frissen megáldott keresztút véleményem szerint annyira egyedi, egyedülálló, eszmei értékkel is bír. Javaslom egyébként nem csak vallásos embereknek és családoknak, hogy tekintsék meg a stációkat, állomásokat. Gyönyörű környezetben kerültek elhelyezésre a keresztút állomásai, melyek pozitív feltöltődést és pluszt adnak az állomáson végig látogató embereknek lelkiekben is. Sokszor halhattuk szüleinktől, nagyszüleinktől, hogy „mindenkinek megvan a maga keresztje”. Utalva ezen hasonlat Jézusra, az ő szenvedésére, ahogy vállán viselte a keresztet fel a hegyre. Mindenki úgy érzi amikor probléma adódik az életében, hogy az ő keresztje a legnehezebb, míg a környezetében élőknek jóval könnyebb, hozzá képest szinte gondtalan és boldog életet élnek. Mindenki életében történhetnek nem várt események, nehézségek, akár egy közeli hozzátartozó elvesztése, betegség, egzisztenciális gondok, viták-veszekedések amelyek akadályként, „keresztként” nehezülnek a vállakra. Legyen az a hit vagy a személyes hozzáállás viszont túl kell, hogy segítsen megbirkózni nehézségeinkkel és megpróbáltatásainkkal.

Helló:Köszönjük képviselő asszonynak, hogy rendelkezésünkre állt és elmondta véleményét.

About hellodelsomogy

Check Also

Önkénteseket keres az Országos Mentőszolgálat

Önkénteseket toboroz az Országos Mentőszolgálat. A 18-22 év közötti fiatalok az önkéntesség jegyében szakmát is …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: