Otthon / Dél-somogyi hírek / NEMES SPORT, VAGY ÚRI MURI? DÚL A HARC A DÉL-SOMOGYI VADÁSZTERÜLETEKÉRT IS.
Forrás: http://harkanyiszallas.hu/pic/vadaszat.jpg

NEMES SPORT, VAGY ÚRI MURI? DÚL A HARC A DÉL-SOMOGYI VADÁSZTERÜLETEKÉRT IS.

Oldalunkhoz egyre több helyi megkeresés érkezik, hogy foglalkozzunk bizonyos lokális problémákkal. Ilyen ügy a vadászterületekért folytatott küzdelem kérdése is. Tudomásunkra jutott, hogy a térség jobbikos országgyűlési képviselőjéhez, Ander Balázshoz is rengeteg jelzés érkezett ezzel kapcsolatosan. A nemzeti néppárt Somogy megyei képviselőjétől megtudtuk, a visszás ügyek feltérképezése érdekében frakciótársának, a téma avatott szakértőjének, az agráriumra specializálódott Magyar Zoltánnak is átadta a teljes dokumentációt, hogy együtt forduljanak kérdéseikkel érdemi válaszokért az illetékesek felé. mi most a két honatyát faggattuk.

HDS: – Mi a vadászterületek kapcsán a fő probléma?

Magyar Zoltán

Magyar: – Az elárverezett állami földek jelentős részének fideszes kötődéssel bíró haveroknak való kiosztása után a vadászterületek újrarajzolása, néhol kegyenceknek, máskor strómangyanús alakoknak való átjátszása is komoly botrányok, jogos felháborodások forrásává vált.

 

HDS: – Természetes, hogy a hoppon maradt félnek nem tetszik a döntés… Ha több pályázó van egy-egy területre, nyilvánvaló, hogy lesznek vesztesek is.

Ander: – Nem ezzel van a baj. Győzzön az, akit a földtulajdonosok többsége támogat és garantálni tudja a szakszerű működtetést. Azonban az igazi vadászok tízparancsolata szerint a vadász a vadászható állatok kertésze. De ahogy a rendszerváltás előtt a kisebbrendűségi érzéses tapló elvtársak, úgy mostanság néhol az újgazdag viktoriánus elit követeli magának a jogot ehhez a nemes sporthoz. Pannónia zöld szíve Somogyország. Képviselőtársammal reméljük, hogy a hazánk erdőben és vadban bővelkedő talán legszebb megyéjének déli részén történtek, mint cseppben a tenger nem mutatják a kormány vidékpolitikáját.

HDS: – Miről van szó konkrétan? Milyen esetek borzolták errefelé a kedélyeket?

Magyar: – Csurgón, a sok évtizedes múlttal rendelkező ottani vadásztársaság helyett (amelynél nem volt vadkárper, amely rendben fizette a haszonbérletet, és amelyet a helyi gazdák óriási része támogatott), a vadászterület 44,5 százalékát birtokló állami földek: nemzeti park, SEFAG, a maguk 1900 hektárjával (valamilyen rejtélyes sugallat vagy esetleg konkrét felső parancsolat hatására?) egy olyan táraságot támogassanak, amelyik a helyi földtulajdon csupán 6 százalékát tudta maga mögött.

HDS: – Ez azért is furcsa, mert alapesetben az lenne a normális, ha az állami földek a helyi gazdák többsége által támogatott vadásztársaság mellé állnának.

Ander: – Így igaz. És ki tudja, milyen érdekek mentén haladva, sokáig nem jegyezték be a földtulajdonosi közgyűlés által szabályszerűen támogatott vadásztársaságot Gyékényes térségében sem, pedig a környékbeli gazdálkodóktól érkező jelzések alapján, időközben mintegy 40 millió forintos vadkár keletkezett már eddig. Szerencsére, ez az ügy legalább már szerencsésen megoldódott azóta.

HDS: – Az a kérdés, amit most együtt igyekeznek kideríteni, azonban egy másik esetet érint.

Magyar: – Miután csaknem ezer hektár állami földet vásárolhattak a Claessens család tagjai a földárveréseken, relevánsnak tűnik a kérdés, hogy milyen felsőbb patrónus segítette az egyikükhöz köthető Victoria Jagd Club Vadásztársaságot ahhoz is, hogy vadászati jogot szerezzen.

Ander: – A vadászati jogot korábban gyakoroló Nagybaráti Vadásztársaság elnöke, a Nagyatádon sokak által kedvel gazdálkodó, Rózsa János és a társaság szószólója, a bolhási Huber József fordultak hozzám panasszal. Nem értik, hogy miután a területet korábban már a 2016. november 12. napján megtartott földtulajdonosi gyűlésen hozott határozatok szerint megnyerték, és társaságukat a vadászati hatóság is elfogadta, mégis kerülhet máshoz a vadászati jog? Szeretném egyértelművé tenni, hogy nem lobbizni akarunk egyik vagy másik társaság mellett. Azt akarjuk csupán, hogy igazságos döntés szülessen, az odavezető út pedig teljesen transzparens legyen. Ne lehessen manipulatív adminisztrációs technikákkal, jogi csűrés-csavarással kisemmizni egy közösséget!

HDS: – Nem volt talán átlátható a folyamat?

Magyar: – Nagyon nem így látjuk! Ezért is akarjuk kideríteni, hogy mindebben milyen szerep jutott az FM-nek és az egyéb állami szerveknek. Nem véletlenül tesszük fel a kérdést, hogy nem gondolják-e Bitay államtitkár úrék, hogy a vadászati hatóság részéről sorozatos jogszabálysértések történtek a közigazgatási eljárás során? Nem gondolják-e, hogy az elvben pártatlan állami szervek által nagyban befolyásolt események alkalmasak a Victoria Jagd Club Vadásztársaság 20 évre szóló vadászati jogának megszerzéséhez és a Nagybaráti Vadásztársaság kigolyózásához?

Portálunk várja a további fejleményeket. Amennyiben pedig megérkezik majd a minisztérium válasza, érdeklődve fogunk csemegézni belőle…

 

B.CS.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: