Otthon / Friss hírek / A turizmusban is hiányoznak a dolgozók, nyugdíjasokkal pótolnák őket
kép forrása:alfahir.hu

A turizmusban is hiányoznak a dolgozók, nyugdíjasokkal pótolnák őket

Budapesten tartott konferenciát a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, ahol az előadók a magyar gazdaság legnagyobb problémájaként a munkaerőhiányt nevezték meg, aminek rövid távú megoldását a nyugdíjasok munkaerőpiacra való visszavezetésében látnák.

Krisán László, a BKIK elnöke kiemelte: a magyar idegenforgalom növekedése jóval meghaladja az európai átlagot, a GDP-hez való hozzájárulása és a foglalkoztatottak száma alapján stratégiai ágazat. A munkaerőhiányt már rövid távon kezelni kell, nem lehet, hogy a növekedés emiatt megtorpanjon – húzta alá.

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) alelnöke szerint a munkaerőhiányt már mindenki érzi. Alapvetően demográfiai problémák miatt évről-évre 40 ezerrel kevesebb a munkaképes Magyarországon, 2050-re egymillióval csökken a számuk. Jó kezdeményezésnek nevezte a nyugdíjas szövetkezeti formát.

Gál Pál Zoltán, a VIMOSZ elnöke rámutatott: az új turizmusfejlesztési stratégia szerint az ágazat GDP-hozzájárulását a 2013-as 9,8 százalékról 2030-ra 16 százalékra, a dolgozók létszámát 360 ezerről 450 ezerre kellene növelni, miközben 100 ezren mennek nyugdíjba. További kihívást jelent a külföldi munkavállalás. Összegezve, a képzett munkaerő hiánya már akadályozza a növekedést.

Reggeli hírünk, miszerint a régiós országok gazdasági növekedésben beelőzik hazánkat, a munkaerőhiányra is visszavezethető, ami nem csak a versenyszférában, de a közalkalmazottak között is erősen jelentkezik. Az alacsony gyermekvállalási és a magas elvándorlási kedv orvoslására mihamarabb megoldást kellene találnia a politikai vezetésnek. Bár a kormányzat felismerte a problémát, mégsem hajlandó beállni a megoldást tálcán kínáló ellenzék béruniós kezdeményezése mögé, ami a legmagasabb, uniós szinten kezelné a problémát.

forrás:alfahir.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

De miért Új Kenyér ünnepe?

Minden évben augusztus 20-án csodálatos tűzijáték borítja be hazánk egét, és ünnepel az egész ország. …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: