Otthon / Friss hírek / Az MNB 100 milliárd forintért kötött üzletet a devizaswap-tendereken
A kép forrása: magyarnarancs.hu (illusztráció)

Az MNB 100 milliárd forintért kötött üzletet a devizaswap-tendereken

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn egy, három és tizenkét hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó, úgynevezett finomhangoló devizaswap-tendert (kamatcsere-tendert) tartott, amelyeken 100 milliárd forintért fogadott el banki ajánlatokat. Az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás ezzel 1456 milliárd forintra emelkedett.

A jegybank a honlapján közölte: az egy és a három hónapos futamidőn a meghirdetett mennyiség 79-79 millió euró (25-25 milliárd forint), a tizenkét hónapos futamidőn pedig 319 millió euró (100 milliárd forint) volt. A bankok egy hónapos futamidőn 7 millió euró (2 milliárd forint), tizenkét hónapon pedig 375 millió euró (117 milliárd forint) értékben nyújtottak be ajánlatokat, a három hónapos futamidőn nem érkezett ajánlat. Az MNB a tizenkét hónapos lejáraton 100 milliárd forint értékben kötött üzletet a bankokkal. Az egy és tizenkét hónapos swaptenderen 1, illetve 5 bank vett részt.
A szerdai lejáratot és a tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás december 6-án 1456 milliárd forintra emelkedik. Ebből az egy hónapos eredeti futamidejű állomány 84 milliárd forintot, a három hónapos eredeti futamidejű állomány 125 milliárd forintot, a hat hónapos eredeti futamidejű állomány 173 milliárd forintot, a tizenkét hónapos eredeti futamidejű állomány pedig 1074 milliárd forintot tesz ki.
Az MNB Monetáris Tanácsa 2016. szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket vezet be. Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, és amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani – közölték.

 

 

 

forrás:MTI

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Ez a macskák városa” – Egy nap Isztambulban

Isztambul a Kelet és a Nyugat, az ázsiai és az európai kultúra, a hagyomány és …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: