Otthon / Friss hírek / Eldurvult a somogyi szemétvita
Prukner Gábor, Kaposmérő polgármestere nemrég a kaposvári hulladékmaffia vezetőjeként utalt Szita Károlyra Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet

Eldurvult a somogyi szemétvita

Dávid és Góliátéhoz hasonló küzdelem zajlik a Kaposmente régió hulladékgazdálkodásában, ahol a Szita Károly (Fidesz–KDNP) által vezetett Kaposvár és a mindössze 2500 fős Kaposmérő érdekei feszülnek egymásnak. Információink szerint bár a kaposmérői hulladéklerakó a legolcsóbb a térségben, a főként bontási és építési hulladékot elhelyezni akaró vállalkozók „kaposvári felső vezetői jótanácsot” követve nem Kaposmérőre szállítják a szemetet. Ráadásul többen érdekes módon éppen a szállítási szerződés aláírása előtt gondolták meg magukat – tudtuk meg a független, egyébként Fidesz-támogatással megválasztott Prukner Gábor polgármestertől.-Írja az mno.hu

Emlékezetes, a városvezetőt annyira kihozta a sodrából a hosszú évek óta tervezett kaposmérői téglagyári lerakó esete, hogy a közelmúltban „a kaposvári hulladékmaffia” vezetőjeként utalt Szita Károlyra. Prukner Gábor szerint a somogyi megyeszékhely polgármestere mindent elkövet annak érdekében, hogy Kaposmérőre ne kerüljön bontási hulladék, ami miatt a település nemcsak bevételtől, de rekultivációs terveinek megvalósításától is elesik. Nem mellékes: a téglagyári telep sorsában szerepet játszhat az is, hogy Kaposmérő 114 millió forintos kártérítési pert indított Kaposvár ellen – erről csütörtöki számunkban írtunk. Tudniillik a megyeszékhely nem tartotta be azt a szerződést, amely szerint közel 150 millió forintos díj ellenében a kaposvári kommunális hulladékot a község lerakójába szállították volna.

– A kaposmérői téglagyár egy magánszemély tulajdonában áll, aki kezdeményezte a törmelékkel feltölthető hulladéklerakó kialakítását, a közel ötéves engedélyeztetési folyamat végén pedig megállapodott az önkormányzattal – mondta lapunknak Prukner Gábor. Bérleti díjat fizetne a vállalkozónak a település, egyúttal Kaposmérő a beszállított hulladékból jelentős bevételhez jutna, ami fedezné a költségeket. Az egykori gödör feltöltéséről több mint egy évtizede határozott az önkormányzat, és rekultivációs övezetté nyilvánították, hogy később szabadidős célokra hasznosíthassák. Ezért a jogszabályok szerint jelentős adó- és járulékkedvezménnyel helyezhetnék el a beszállítók a hulladékot – mégsem érkezik hulladék. A polgármester szerint azért, mert a vállalkozókra Kaposvárról helyeznek nyomást.

Érdekes, hogy a somogyi megyeszékhely baloldali politikusai közül többen is beavatkoztak a kaposmérői lerakó létesítésébe, amikor lakossági fórumokat tartottak a településen a kérdésben. – Én nem az a típus vagyok, aki tűri, hogy jobb- vagy baloldalról megmondják, mit csináljon – mondta Prukner Gábor. Hangsúlyozta, hogy mindezek ellenére az egyeztetési folyamatot végigvitték a községben. Egy magánszemély népszavazási kezdeményezést nyújtott be a lerakóval járó várható por- és zajszennyezés miatt, és bár a település nem ismerte el, hogy a kérdésben tartható népszavazás, elfogadták a Kaposvári Törvényszék őszi ítéletét, ami a jogvita végén engedélyezte az aláírásgyűjtést. Ám az aláírásgyűjtést végül nem kezdte meg a szavazás kezdeményezője a településen a december 11. határidőig. Hosszú évek után tehát úgy látszik, elhárult minden akadály, mégis használaton kívül áll a telep.

 

 

forrás:mno.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: