Otthon / Friss hírek / A magyarok majdnem fele elvenné a választójogot az iskolázatlanoktól

A magyarok majdnem fele elvenné a választójogot az iskolázatlanoktól

A választójogról szóló kutatást a 24.hu-val együttműködésben végezte az IDEA Intézet. Eszerint azzal az állítással, hogy csak azok szavazhassanak, akiknek legalább alapfokú végzettségük van, 26 százalék teljesen, 17 százalék pedig részben értett egyet.

A portál felidézte, Dúró Dóra, a parlament oktatási bizottságának jobbikos elnöke még augusztusban ismertette javaslatát, amely műveltségi cenzust vezetne be. Példaként hozta, hogy a jogosítvány megszerzéséhez is szükség van általános iskolai végzettségre. Vona Gábor Jobbik-elnök azonban árnyalta elképzelésüket, azt mondta, hogy azoktól vennék el a jogot, akik 1990 után születtek.

 

Az IDEA felméréséből az látszik, hogy a Jobbik szavazóinak 54 százaléka teljesen egyért az elképzeléssel, további 12 százalék pedig inkább egyetért vele. De a kormánypárti szavazók 43 százaléka is egyetértőleg nyilatkozott a javaslatról, tudva, hogy az ötletgazda egy jobbikos politikus – hívta fel a figyelmet a megrendelő portál.

A baloldali ellenzéki pártok táborában viszont egyharmadnál kevesebben támogatják a választójog korlátozását.

Az IDEA arra is rákérdezett, milyennek látják a válaszadók a Jobbikot. A válaszokban még sokan említik a radikális, romaellenes, antiszemita jelzőket, s a nemzeti, az EU-ellenes, konzervatív, tiszta kezű, néppárti jelzőket kevesebben választották.

(A kutatás adatait 2017. november 25. és 28. között vették fel az ország felnőtt népességét nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus tekintetében reprezentáló 1000 fő megkérdezésével.)

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: