Otthon / Friss hírek / Egyszerűsítik a CSOK igénylését, de még nem árulják el, hogyan
A kép forrása: alfahir.hu

Egyszerűsítik a CSOK igénylését, de még nem árulják el, hogyan

Csökkentenék az adminisztratív terheket a CSOK igénylésénél, az ide kapcsolódó javaslatokat két múlva terjesztik be a kormányülésen. Konkrétumokat egyelőre nem tudni.

Kevesebb utánajárás, kevesebb papírmunka – így egyszerűsítené a családi otthonteremtési kedvezményt igénylők dolgát a kormány. A szocialisták szerint inkább ki kellene terjeszteni a jogosultak körét, hogy az egy és két gyerekesek nagyobb támogatást kaphassanak – hangzott el a pénteki RTL Híradóban.

A kormány adatai szerint eddig körülbelül hatvanezren igényeltek CSOK-ot. Csütörtökön Lázár János jelentette be a Kormányinfón: már dolgoznak azon, hogyan csökkentsék a CSOK-ot igénylők adminisztratív terheit. Két hét múlva terjesztik be a következő kormányülésen azt a bürokráciacsökkentő csomagot, amely könnyítené a CSOK-hoz jutás feltételeit.

A Hitelnet vezető elemzője szerint elsősorban azoknak kell sok dokumentumot beszerezni, akik azt vállalják, hogy a jövőben gyermekük születik, és így igénylik a támogatást. Sántha Zsuzsanna elmondta: aki nem rendelkezik Ügyfélkapuval vagy nincs rajta a köztartozásmentes adózók listáján, nekik sorban kell állniuk a NAV-nál és az OEP-nél, az érintett dokumentumokat pedig személyesen kell megigényelniük.

A szocialisták is így látják, hogy jó irány a CSOK egyszerűsítése, de a rendszerrel nem az adminisztráció a legnagyobb probléma.

Az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó szerint míg egy kétgyermekes család átlagban 2,4 millió forint támogatást kap, addig a háromgyerekesek tízmillió forintot. Sokkal jobban kellene támogatni az első gyermek megszületését, majd utána a másodikét, nagyon jól látszik ugyanis, hogy a harmadikat a családok már nem nagyon merik bevállalni.

Az RTL Klub szerette volna megtudni a Kormányzati Tájékoztatási Központtól, pontosan milyen adminisztratív változtatásokat terveznek a CSOK igénylésénél. Azt válaszolták, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának családügyi kabinetje dolgozik az ügyön, amelyről legkorábban jövő hét elején közölhetnek részleteket.

 

forrás:hvg.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: