Otthon / Friss hírek / Böjte Csaba: Az apaság olyan öröm, ami után nincs másnaposság!
A kép forrása: internet

Böjte Csaba: Az apaság olyan öröm, ami után nincs másnaposság!

Az apák családban betöltött szerepéről tartott előadást Böjte Csaba, szerinte lazán, aggodalmaskodás nélkül, bátran kell vállalni a szülői lét kihívásait. Az ismert ferences szerzetes, több ezer erdélyi gyermek „apukája” az eseményen a Mandinernek is nyilatkozott.

A Házasság Hete programsorozat részeként 2017. február 14-én este a Felelős Szülők Iskolája előadást szervezett „Az apák szerepe a családban” címmel. Az eseményre Újbuda Önkormányzata Családbarát Újbuda Programja keretében került sor. Az előadáson Böjte Csaba atya osztotta meg gondolatait az érdeklődőkkel, majd rövid kerekasztal-beszélgetést tartottak az előadó, valamint Bedő Imre, a Férfiak Klubja alapítója és Pólus Enikő mentálhigiénés szakember részvételével.

Az esemény előtt Csaba testvér rövid interjút adott a Mandinernek. Kérdésünkre elmondta, hogy az apasággal kapcsolatban a Bibliában szereplő Istenkép kiemelten fontos. „Nagyon szép szentírási szövegeket találunk erről. Például amikor azt olvassuk: »Mert a hegyek megmozdulhatnak, a halmok táncra kelhetnek, de az én szeretetem nem hagy el téged soha«. Azt gondolom, jó egy ilyen Atyához fordulni. A Jézus Krisztus által megrajzolt Mennyei Atya-kép is nagyon csodálatos. Jézus azt mondja, »az én eledelem az, hogy teljesítsem annak akaratát, aki küldött engem«. Jó azt hallani, hogy Jézus ennyire tiszteli az Atyát. Azt is jó hallani, amikor az Atya azt mondja: »Íme az én szeretett Fiam, akiben kedvem telik«. Azt hiszem, Isten mindannyiunkat ebbe a szentháromságos, szeretetteljes mélységbe akar meghívni. Az Atya és Jézus olyan szépen beszélnek egymásról.”

Böjte Csaba az előadásában elmondta, hogy papként neki nyilván nem lehet saját gyermeke, mégis apának tartja magát. Szent József is a Jézus iránti felelőssége révén lett apa, felelősségvállalása szabta meg élete menetét. Amikor tizenkét évvel a betlehemi események után az elveszett Gyermekjézust megtalálták a templomban, Mária tehát már joggal mondta fiának: „atyád és én szomorúan kerestünk”.

Csaba testvér is több ezer gyermek apja, ha nem is vér szerint, de az értük viselt felelősség révén.

Csaba testvér felidézte, hogy az egyik első tanév végén az évzárókor, amikor háromszáz gyermek ebédelt együtt, és az asztalfőn ülve végignézett rajtuk, hihetetlen férfiúi, apai büszkeség töltötte el. Kimondhatatlanul boldog volt, mert tudta, sikerült biztosítania a gyerekek számára mindent, amire szükségük volt. „Ez a boldogság, megelégedettség a legtöbb, amit egy férfi kívánhat” − tette hozzá az atya. „Olyan öröm ez, ami után nincs másnaposság.” Ezért nem érti, miért választanak az apaság helyett egyéb értékeket az emberek. „Nem bűn, ha nincs családja az embernek, csak butaság” – fogalmazott.

Az asztalfőn ülő családfő képe különösen is fontos Csaba testvér számára. Az előadás előtt a Mandinernek nyilatkozva elmondta: „Mindannyiunknak fontos, hogy merjünk az asztalfőre ülni, merjünk törődni a gyerekeinkkel. Mielőtt megtértem volna, sokszor úgy éreztem, hogy egy nagyon sűrű erdőben megyek. Féltem is, bizonytalan is voltam. Amióta jobban megszorítottam Isten kezét, azóta is vannak gondok az életemben, de mellette biztonságban vagyok. A gyerekeknek is ezt a biztonságot akarom adni. Hogy mindig tudják, Csaba testvér az asztalfőn ül, és nincs gond.”

Arról is beszélt, hogy sokszor úgy érzi, az emberek tizenéves koruk körül megállnak a természetes jellemfejlődésben, és haboznak szembenézni a felnőttkor kihívásaival. Pedig

a felnőttkor, a szülői lét örömei semmivel sem pótolhatók.

Az embernek az életkorának, életállapotának megfelelő módon kell élnie, hogy boldog legyen.

Csaba testvér hangsúlyozta, menyire fontos gyerekként és felnőttként is a szülők tisztelete és a tíz parancsolat többi parancsának megtartása. „A tíz parancsolatot úgy szoktam mondani a gyerekeknek, hogy »boldog az az ember«, és utána jön az adott parancs. A boldogságra vezető parancsolatok ezek, az Isten használati utasítása az emberhez. Jó megtartani. Boldog az az ember, aki tiszteli a szüleit.”

Az aggodalmaskodással kapcsolatban Csaba testvér elmesélte, hogy minden évben, amikor költségvetést készít, már januárban tudja, mik lesznek a kiadások. A bevételi oldalra ekkor még csak annyit tud írni: adományok. Az érseknek kénytelen mindig azt mondani, hogy a kiadások fedezetéről csak az év végén, decemberben fog biztosat tudni. De huszonöt év alatt még mindig mindent sikerült biztosítani a gyerekeknek, pedig most is mintegy 2000 gyermekről kell gondoskodniuk.

Csaba testvér arról is beszélt, előfordul, hogy nem tudja megoldani egy gyermek problémáját, nem tud segíteni rajta. De attól még lazán és lelkesen megy tovább, mint ahogy a patak is, amikor egy kő állja útját, csak csobban egyet, és elfolyik körülötte. „Ha nekimegyek a feladatnak, megoldom a feladatot.” Csaba testvér szerint tehát nem kell aggodalmaskodniuk a szülőknek.

Aggodalmaskodva, stresszesen még egy problémát sem sikerült jól megoldani.

A sebész sem kapkod, amikor műt, belső nyugalom, derű nélkül nem lehet kezelni a nehézségeket. A türelem az egyik legfontosabb apai erény.

a cikk itt folytatodik.

forrás:mandiner.hu

 

 

About hellodelsomogy

Check Also

Miután megerőszakolt egy lovat a férfi, azzal védekezett, hogy az állat rákacsintott

Szerinte ez volt a kanca beleegyezése, a bíróság azonban nem tartotta túl hitelesnek az érvelését. …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: