Otthon / Friss hírek / A menekültek integrációjának javítását javasolja egy francia parlamenti jelentés
Migrants eat food distributed by the Utopia 56 association in a street of Paris on October 11, 2017. Unprecedented waves of migration are affecting the world today with record numbers of people escaping war-torn regions, poverty, persecution and natural disasters. That influx of people is just a fraction of the record 65.6 million people who were either refugees, asylum seekers or internally displaced around the world by the end of 2016, according to the UN refugee agency. / AFP PHOTO / CHRISTOPHE ARCHAMBAULT

A menekültek integrációjának javítását javasolja egy francia parlamenti jelentés

A külföldiek integrációjának javítása érdekében a menedékkérők francia nyelvóráinak megduplázását és a munkavállalás engedélyezését javasolja egyebek mellett egy francia parlamenti jelentés.

Az ajánlás – amelyet hétfőn ismertetett Aurélien Taché jelentéstevő a közép-franciaországi Lyonban, Edouard Philippe miniszterelnök jelenlétében – a menekültügyi kormánypolitika “humanista oldalának erősítését” célozza két nappal azelőtt, hogy a kormányülésen megvitatják az új bevándorlási törvény tervezetét. Ez utóbbit már előzetesen számos kritika érte a baloldal részéről az elutasított menedékkérőkkel szemben tervezett szigorítások miatt.
A hat hónapig készült, 131 oldalas parlamenti jelentés szerint “egyértelműen megállapítható, hogy nem elégséges a nyelvi, gazdasági és szociális integrációja azon embereknek, akiket befogadunk”.
A jelentés 72 ajánlást tesz “a Franciaországba érkező külföldiek gazdasági, kulturális és nyelvi integrációjának ambiciózus politikájára, előnyben részesítve a tudatosan pragmatikus megközelítést”.
Franciaországba évente mintegy 130-150 ezer külföldi érkezik azzal a szándékkal, hogy hosszabb ideig az országban maradjon. Tavaly a francia hatóságok mintegy 262 ezer tartózkodási engedélyt adtak ki. Közülük 88 ezer diák és 11 ezer szezonmunkás volt, akik csak határozott ideig maradhatnak az országban. A családegyesítés címén érkezett 91 ezer külföldit, a 36 ezer menekültet és a 28 ezer munkavállalót viszont integrációs programban kellene részesíteni ahhoz, hogy javuljon a külföldiek beilleszkedése a francia társadalomba – hangsúlyozza a tanulmány.
A kormánypárt, a Köztársaság lendületben (LREM) jelentéstevője szerint a menedékkérők francia nyelvoktatásnak idejét meg kellene duplázni – legalább 400 órára félévente -, a nem francia nyelvterületről érkezőknek és analfabétáknak pedig 600 órára kellene emelni. Jelenleg a külföldiek 54 százaléka jár franciaórára, átlagban hat hónap alatt 200 órára. A nyelvtanítást már a menedékkérelem elbírálásának időszakában meg kellene kezdeni azon menedékkérők számra, akik esetében már biztosnak látszik, hogy jogosultak menedékre. Franciaország és polgári értékeinek megismeréséhez a jelenlegi 12 helyett legalább 60 órát írna elő a képviselő.
Aurélien Taché szerint a várakozás időszaka, amely hónapokig is eltarthat, “kifejezetten káros” ugyanúgy a menedékkérők, mint a társadalom számára. Ennek leküzdésére a jelentés a munkavállalás engedélyezését javasolja hat hónappal a kérelem beadását követően, s a külföldön szerzett képesítések és diplomák jobb elismerését is szükségesnek tartja. Ezzel Franciaország a németországi gyakorlathoz közelítene, ahol már három hónap után engedélyezett a munkavállalás.
A képviselő szerint a munkaerőpiaci beilleszkedést is a lehető leghamarabb meg kell kezdeni. A külföldieknek “átfogó támogatást kellene biztosítani, beleértve a lakhatáshoz és a munkához való hozzáférést, legalább egy évig”. Ehhez ágazatonként megszervezve nagyvállalatokkal kötendő partnerségi viszonyt javasol a képviselő. A lakhatás biztosításának megkönnyítésére a tanulmány pénzügyi támogatásokkal ösztönözné a településeket külföldiek befogadására.

 

forrás:MTI

 

About hellodelsomogy

Check Also

Megszüntetheti a kormány a nemzeti vagyonkezelőt

Tiborcz István üzlettársa is távozhat – értesült a HVG. Megszűnhet jelenlegi formájában a nemzeti vagyonkezelő …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: