Otthon / Barcsi hírek / ATÁD ÉS BARCS: MOSTOHAGYEREKEK A BÉKA SEGGE ALATT?
Vajon tényleg be van kötve Justitia szeme? Vajon melyik város felé billen a mérleg?

ATÁD ÉS BARCS: MOSTOHAGYEREKEK A BÉKA SEGGE ALATT?

Sokszor elhangzik az a banánköztársaságba illő (és amúgy k.rvára bicskanyitogató) burkolt fenyegetés, hogy azért jó kormánypárti képviselőt egyéniben megválasztani egy-egy választókerület élére, mert majd csak így lesz fejlesztési pénz. Mintha a kormánypárthoz tartozó politikusok a saját zsebükből osztogatnák könyöradományként ezeket az összegeket… De mi van akkor, ha a polgárok megfogadva az intelmeket, engedelmesen viselkednek, „jól szavaznak”, viszont az ígért égi manna-eső ennek ellenére elmarad, és hiába kormánypárti egy-egy térség egyéniben megválasztott országgyűlési képviselője, csak nem akarja észrevenni az országos fejlesztéspolitika az adott régiót. Továbbra is a béka segge alatt tartják, továbbra sincs értelmes perspektíva, továbbra is a stagnálás vagy az egyre látványosabb leépülés az úr. És ha jön is fejlesztési pénz, azt is igazságtalanul osztják szét.

Vajon tényleg be van kötve Justitia szeme? Vajon melyik város felé billen a mérleg?

Érdekes adatokra bukkanhat, aki veszi a fáradtságot, és kibogarássza a www.palyazat.gov.hu számhalmazai közül azokat az információkat, amelyek az egyes Dél-somogyi városok TOP-os pályázati pénzeire vonatkoznak.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív programra szívesen hivatkoztak és hivatkoznak kormányzati részről úgy, mint egy olyan általános gyógyírre, amelyik végre felemeli azokat a nyomorúságos helyzetbe került térségeket, amelyek hosszú sorát Somogy megye déli fertálya is gyarapítja.

Nem kívánjuk lebecsülni a sokszor valóban nagyon fontos célokat segítő TOP-os forrásokat, de azért az látható, hogy minderre még a megye részére előirányzott jó negyven milliárd forint sem lesz elegendő.

Pláne akkor nem, ha olyan elosztási aránytalanságok vannak, mint amilyenekbe belebotlottunk.

Mondhatjuk, hogy minden szentnek maga felé hajlik a keze, de azért az olyasfokú egyenlőtlenségek esetén, mint amilyenek a hivatalos adatokból kiviláglanak, már alaposan kilóg a ló lába.

Az 5000 lakóval rendelkező Csurgó 7 pályázaton 3 milliárd forintot nyert, a 11.000-11.000 fős Barcs és Nagyatád húsz győztes projekttel viszont összesen alig több mint négy és fél milliárdot.

Nem kell hozzá nagy matematikai zsonglőrködés, és kiderül, minden egyes csurgói polgár cirka háromszor annyi TOP-os pénzt ér, mint a barcsi és nagyatádi városlakók.

A térség egyéniben megválasztott kormánypárti képviselőjének városa 600.000 forintot, a másik két Dél-somogyi város ezzel szemben csak alig 200.000 forintot tudott polgáronként kiharcolni magának.

Szép dolog a lokálpatrióta hevület, és bizonyos egyenlőtlenség még érthető is lenne, de a háromszoros szorzó azért roppant brutális.

A felmerült kérdés kapcsán felhívtuk Ander Balázst, a kormánypárti jelölt egyetlen reális kihívóját. A néppárti képviselő elmondta, hogy maga is végtelenül igazságtalanak tartja a pályázati források ilyen jellegű leosztását. Természetesen tudja, hogy Csurgón is ezernyi probléma van, és ott is örülnek minden fillérnek, de ez nincs másként Nagyatádon és Barcson sem. A Jobbik Somogy megyei politikusa hangsúlyozta, nem érti és el sem fogadja azt, hogy ilyen különbségtételre kerüljön sor a megye déli városai között. Mint mondta, ő Nagyatádon született, és 16 éves koráig – mikor családjával Barcsra költöztek – ott is élt, tehát mind a két település a szíve csücske, ennek ellenére Csurgót sem diszkriminálná. A fejlesztéseknek a valós szükségletek szerint, igazságosan kellene megvalósulniuk.

 

P.R

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Karóval jöttek: megvertek egy képviselőt Rinyabesenyőn?

Verekedésig fajuló összetűzés robbant ki állítólag önkormányzati képviselők között Rinyabesenyőn. Az egyik képviselő, Orsós György …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: