Otthon / Friss hírek / Meghalt Stephen Hawking

Meghalt Stephen Hawking

76 éves korában meghalt Stephen Hawking, a világ egyik vezető elméleti fizikusa. A hírt a családja közölte.

“Nagyszerű tudós és rendkívüli ember volt, akinek munkája és öröksége sokáig élni fog. Bátorsága és kitartása zsenialitásával és humorérzékével világszerte megihlette az embereket. Egyszer azt mondta, »nem lenne valami nagy az univerzum, ha nem lenne olyan emberek otthona, akiket szeretünk«. Örökké hiányozni fog nekünk” – írták közleményükben gyerekei, Lucy, Robert és Tim.

A legragyogóbb elme, a legkiszolgáltatottabb testben

Az angol Hawking nem csak úttörő elméleti munkái, hanem ismeretterjesztő művei és a popkultúrában betöltött szerepe miatt is rendkívül népszerű volt, és sokan a világ legokosabb emberének tartották.

„Nem érdekel különösebben, milyen jelzőket aggatnak rám az újságírók, ez csak a médiafelhajtás része. Nekik egy Einstein-szerű figurára van szükségük; de hogy olyanok hasonlítanak Einsteinhez, akik egy szót sem értenek sem az ő, sem az én munkáimból, az nevetséges” – mondta egyszer Stephen Hawking a BBC riporterének egy interjúban.

A tudósnak igaza volt; valóban nagyon kevesen értik a világon, hogy pontosan miről is szólnak az elméletei. Kvantumgravitáció, fekete lyukakból szivárgó szubatomi részecskék, kozmológiai infláció, húrelmélet, féreglyukak, az univerzum sűrűségmátrixa – a legtöbben még csak nem is ismerünk olyan embert, aki tudná, valójában mivel is foglalkoznak ezek a tudományterületek.

A ritka sorvadásos betegsége miatt szinte teljesen megbénult, a külvilággal csak számítógép és hangszintetizátor révén érintkező elméleti fizikus a médiashow részét ki nem állhatta, mégis felhasználta a tudomány népszerűsítésére. Cserébe elviselte, hogy a lapok azonnal szétkürtölik minden elejtett félmondatát, szóljon az  Isten létezésének szükségszerűségéről , a  túlvilágról , a  földönkívüliekről , vagy a  saját jövőnkről.

Kevesen értették, de mindenki imádta

Hawking zsenialitása éppen abban rejlett, hogy az elméleti munkái mellett, amelyeket talán ha pár ezer ember ért meg teljes mélységükben a világon, a tömegeket is meg tudta szólítani. A BBC-nek és a Discoverynek forgatott ismeretterjesztő filmjei, elképesztően népszerű könyvei (az Idő rövid története 237 héten át vezette a brit Sunday Times bestsellerlistáját) milliókhoz jutottak el és magyarázták el nekik a modern fizika alapjait, a relativitáselméletet, az ősrobbanást, a fekete lyukakat.

2017-ben ingyen hozzáférhetővé tette 1965-ben készült doktori értekezését, amelyre a közzétételt követő első héten több mint kétmillióan voltak kíváncsiak. Hawking mindent kihozott abból, hogy a média szuperhőst csinált belőle, a használhatatlan testben csapdába esett géniusz archetípusát. És talán éppen a tudósceleb státusza miatt nem kapta meg a fizikai Nobel-díjat.

A teljes cikkért kattintson ide.

forrás:index.hu

About hellodelsomogy

Check Also

Megszüntetheti a kormány a nemzeti vagyonkezelőt

Tiborcz István üzlettársa is távozhat – értesült a HVG. Megszűnhet jelenlegi formájában a nemzeti vagyonkezelő …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: