Otthon / Barcsi hírek / A DK-VEZÉR GYURCSÁNY ÉS A KISTELEPÜLÉSEK

A DK-VEZÉR GYURCSÁNY ÉS A KISTELEPÜLÉSEK

Szerdán Dél-Somogyban járt a HírTv Frontvonal című magazinműsorának stábja. Mikrofonvégre kapták a barcsi Fidesz mindent nagyon szépnek látó, a fejlődéssel elégedett, egyenesen munkaerőhiányról beszélő elnökét, valamint a kormánypárti jelölt legfőbb riválisait, az egyetlen igazi esélyes ellenzéki kihívót, Ander Balázst, valamint a DK képviselőjelöltjét, a harmadik hely megszerzésén kívül racionális gondolkodással többel nem is számító Remes Gábort.

Remes így fogalmazott: “Amiben én a nagy problémát látom, az az, hogy a nagypolitika lemondott a vidékről… Ez a nyolc év halálra ítélte a vidéket, ez azért döbbenetes, mert a megelőző nyolc év látott perspektívát ebben a régióban.”

Szép szavak, nemes aggódás a vidékért, a kicsiny településekért. De hogyan is fogalmazott Gyurcsány, a szemkilövető DK-vezér?

“HAZUDTUNK REGGEL, DÉLBEN MEG ESTE”

Igaz ez a gyurcsányizmus vidékpolitikájára is. Az igazi baloldali eszményeket eláruló hozzáállás, a vizet prédikálunk, miközben bort (na jó, inkább vodkát) vedelő mentalitás, a DK-lényét jelentő hazugság itt is tetten érhető.

Gyurcsány miniszterelnöksége alatt volt az átkos emlékű Államreform Bizottság tagja az a Mihályi Péter nevezetű közgazdász, aki sokak szemében vált hírhedt figurává.

Miért is? A Magyar nemzet által szervezett kerekasztal-beszélgetésen hangzott el Mihályi vitapartnerei részéről, hogy a kistérségekben gondolkozó Európában a kistelepülés, hála a közlekedési feltételek és a kommunikáció javulásának, nagyon is életképes. Kivéve, ha minden közszolgáltatást elviszünk onnan. Bizonyított, hogy az a falu, ahol az iskolát bezárják, megszűnik – ugyanis a szülőkorú felnőtt lakosság tíz éven belül elköltözik.

Lássuk Mihályi vérlázítóan pimasz, a vidék sorsát magasról lesz@ró gondolatait, aki minderre csak ennyit mondott: „Költözzön el.” A beszélgetést moderáló Balavány György rákérdezett: „Szűnjön meg a falu?” Mire Mihályi: „Persze. Középkori hagyomány, miért kéne fenntartani? Egész Nyugat-Európában nincs falu. A magyar települések többsége háromszáz fősnél kisebb, életképtelen.”

forrás: http://valasz.hu/uzlet/mihalyi-itt-mihalyi-ott-24843

Mi hát a gyurcsányisták igazi hangja? A vidéki kistelepülések sorsával kapcsolatban aggodalmaskodó (pártja fősodrával látszólag szembemenő) mezei jelöltjüké, vagy az egykori Államreform Bizottságban ténykedő, Gyurcsánynak tanácsokat adó, megmondóemberi magasságokban szárnyaló nagykutyáé?

A kérdés nyilván költői. Az üggyel kapcsolatban telefonon kerestük Ander Balázst, a Jobbik országgyűlési képviselőjét, aki röviden csak úgy kommentálta a dolgot, hogy ugyan kedves, szeretnivaló embernek tartja Remes Gábort, de a DK győzelme és Gyurcsány visszatérte egyet jelentene a vidék pusztulásának totális felgyorsulásával. A szélsőségesen neoliberális DK-nak semmit nem mondanak a költő Csoóri Sándor szavai, melyek szerint ezt az országot, ezt a nemzetet ezer éven keresztül a falu, a vidék tartotta meg. A néppárti politikus szerint a Fidesz alatt is kézzel tapintható vidékellenes intézkedések a DK politikájával csak még inkább kiteljesednének, a nagybirtokos Döbrögik uralma általánossá válna, és örökre cselédsorba süllyedne a falvak lakossága. A mostani nyomor csak fokozódna, a szociokulturális leépülés lenne osztályrésze az ezeréves falvainkban élő lakosságnak, és az ilyen településekről kiemelkedni, integrálódni sem lehetne.

Bodnár

About hellodelsomogy

Check Also

Csillagászat és mitológia Szulokban is

Csillagászati előadáson vehetnek részt Szulokban is az érdeklődők. Hétfőn, azaz július 16-án a csillagászat és …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: