Otthon / Barcsi hírek / A DK-VEZÉR GYURCSÁNY ÉS A KISTELEPÜLÉSEK

A DK-VEZÉR GYURCSÁNY ÉS A KISTELEPÜLÉSEK

Szerdán Dél-Somogyban járt a HírTv Frontvonal című magazinműsorának stábja. Mikrofonvégre kapták a barcsi Fidesz mindent nagyon szépnek látó, a fejlődéssel elégedett, egyenesen munkaerőhiányról beszélő elnökét, valamint a kormánypárti jelölt legfőbb riválisait, az egyetlen igazi esélyes ellenzéki kihívót, Ander Balázst, valamint a DK képviselőjelöltjét, a harmadik hely megszerzésén kívül racionális gondolkodással többel nem is számító Remes Gábort.

Remes így fogalmazott: “Amiben én a nagy problémát látom, az az, hogy a nagypolitika lemondott a vidékről… Ez a nyolc év halálra ítélte a vidéket, ez azért döbbenetes, mert a megelőző nyolc év látott perspektívát ebben a régióban.”

Szép szavak, nemes aggódás a vidékért, a kicsiny településekért. De hogyan is fogalmazott Gyurcsány, a szemkilövető DK-vezér?

“HAZUDTUNK REGGEL, DÉLBEN MEG ESTE”

Igaz ez a gyurcsányizmus vidékpolitikájára is. Az igazi baloldali eszményeket eláruló hozzáállás, a vizet prédikálunk, miközben bort (na jó, inkább vodkát) vedelő mentalitás, a DK-lényét jelentő hazugság itt is tetten érhető.

Gyurcsány miniszterelnöksége alatt volt az átkos emlékű Államreform Bizottság tagja az a Mihályi Péter nevezetű közgazdász, aki sokak szemében vált hírhedt figurává.

Miért is? A Magyar nemzet által szervezett kerekasztal-beszélgetésen hangzott el Mihályi vitapartnerei részéről, hogy a kistérségekben gondolkozó Európában a kistelepülés, hála a közlekedési feltételek és a kommunikáció javulásának, nagyon is életképes. Kivéve, ha minden közszolgáltatást elviszünk onnan. Bizonyított, hogy az a falu, ahol az iskolát bezárják, megszűnik – ugyanis a szülőkorú felnőtt lakosság tíz éven belül elköltözik.

Lássuk Mihályi vérlázítóan pimasz, a vidék sorsát magasról lesz@ró gondolatait, aki minderre csak ennyit mondott: „Költözzön el.” A beszélgetést moderáló Balavány György rákérdezett: „Szűnjön meg a falu?” Mire Mihályi: „Persze. Középkori hagyomány, miért kéne fenntartani? Egész Nyugat-Európában nincs falu. A magyar települések többsége háromszáz fősnél kisebb, életképtelen.”

forrás: http://valasz.hu/uzlet/mihalyi-itt-mihalyi-ott-24843

Mi hát a gyurcsányisták igazi hangja? A vidéki kistelepülések sorsával kapcsolatban aggodalmaskodó (pártja fősodrával látszólag szembemenő) mezei jelöltjüké, vagy az egykori Államreform Bizottságban ténykedő, Gyurcsánynak tanácsokat adó, megmondóemberi magasságokban szárnyaló nagykutyáé?

A kérdés nyilván költői. Az üggyel kapcsolatban telefonon kerestük Ander Balázst, a Jobbik országgyűlési képviselőjét, aki röviden csak úgy kommentálta a dolgot, hogy ugyan kedves, szeretnivaló embernek tartja Remes Gábort, de a DK győzelme és Gyurcsány visszatérte egyet jelentene a vidék pusztulásának totális felgyorsulásával. A szélsőségesen neoliberális DK-nak semmit nem mondanak a költő Csoóri Sándor szavai, melyek szerint ezt az országot, ezt a nemzetet ezer éven keresztül a falu, a vidék tartotta meg. A néppárti politikus szerint a Fidesz alatt is kézzel tapintható vidékellenes intézkedések a DK politikájával csak még inkább kiteljesednének, a nagybirtokos Döbrögik uralma általánossá válna, és örökre cselédsorba süllyedne a falvak lakossága. A mostani nyomor csak fokozódna, a szociokulturális leépülés lenne osztályrésze az ezeréves falvainkban élő lakosságnak, és az ilyen településekről kiemelkedni, integrálódni sem lehetne.

Bodnár

About hellodelsomogy

Check Also

Napi trafi infó

02.15-04.15 Siófok, 65.sz. főút, Vak Bottyán utca ( autókölcsönző) 04.30-06.30 Siófok, 7.sz. főút, Wesselényi utca …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: