Otthon / A nap képe / A kéthelyi húsvétvárás
A kép forrása: Molnár Balázs, Kéthely Község polgármesterének facebook oldala

A kéthelyi húsvétvárás

Somogyország északi táján, Kéthelyen rendhagyó módon várják a húsvétot, ugyanis immár hagyománnyá vált, hogy a település központjában húsvéti díszítést helyeznek ki.

2015-ben kezdték el a díszítést, de már akkor 1200 darab tojás díszítette a kéthelyiek tojásfáját, illetve 1,5 méteres óriástojást is kihelyeztek.

A kép forrása: Molnár Balázs, Kéthely Község polgármesterének facebook oldala

2016-ban célul tűzték ki, hogy a falu lakosságának a számát, 2300 darab tojást fognak a tojásfára ráakasztani, de annyira sikeres volt a tojásgyűjtési akció, hogy ezt túlszárnyalva – 3000 darab tojással sikerült feldíszíteni a fát. Abban az évben már négy darab 1,5 méteres tojás került kihelyezésre, amelyeket az önkormányzat dolgozói faragta ki, és a Kéthelyi Általános Iskola, a Napközi Otthonos Óvoda, a Kéthelyi Értelmi Fogyatékosok Otthona, valamint Erős Nikoletta és Molnár Balázs polgármester közösen festettek ki.

A kép forrása: Molnár Balázs, Kéthely Község polgármesterének facebook oldala

A tavalyi évben, 2017-ben egy óriás tojással növekedett a dekoráció, valamint Bódis Józsefné és Bódis József által készített három fa nyuszival. A rollerozó kisnyulat, és a kerékpározó nagy nyuszit Vancsó Mihály készítette el. Kéthely Önkormányzata tavaly megkeresett minden Somogy megyében lévő önkormányzatot, hogy küldjenek el egy tojást a településükön jellemző mintával, illetve a település nevével. A cél az volt ezzel, hogy a megyét, Somogyországot népszerűsítsék, és elkészítsük a megye tojásfáját. Szebbnél, szebb, gyönyörű alkotásokat kaptak, amelyek a fa magasabb pontján láthatóak. Az óriás tojás magassága 260 cm. Elkészítésének nagyobb részét Molnár Balázs polgármester végezte, de sokat segítettek neki önkéntesek is. a tojást négy nap alatt készítették el, a súlya összesen körülbelül 325 kg és 8,2 m3 polisztirolt használta fel hozzá, valamint 125 kg vakoló anyagot. Bódis József és Mika Szabolcs a faragásban, Krisztics Tibor a glettelésben segített, Hegedűs Lajos a szállításhoz szükséges vázat készítette. Oltiné Maczkó Nikolettel és Mika Ramónával az alap festését csinálták meg, a gyönyörű mintát a helyi általános iskola rajztanára és tanulói készítették, Szatmári Norbert, Dávid Enikő és Tóth Lóránt. A mintát Szatmári Norbert rajzolta meg, a tojás egyik felé egy nép motívum, míg a másik felén Magyarország címere alatt Kéthely címere látható. A díszítés része még egy kosár és tyúkanyó, valamint látható ott egy lovasszekér is. Előbbit Molnár Balázs polgármester, az utóbbit Harangozó Veronika készítette, a szekeret pedig Schmidt László ajánlotta fel.

A kép forrása: Molnár Balázs, Kéthely Község polgármesterének facebook oldala

2018-ban a tojások száma már megközelíti a 7.000 darabot.

Évről-évre szeretnék új elemekkel bővíteni a dekorációt, így jött az ötlet, hogy az idei évben egy nagy nyulat készítsenek el. Ezt a nyulat minél több természetes anyagból szerették volna megcsinálni. A nyúl egy vasvázból  áll, melyet Kovács József és Kovács Zsolt készített el, majd ezt borították be szénával, amit Bartis László ajánlott fel. A vasvázhoz már félkész formánál is több mint 100 méter acélhuzalt használtak fel, aminek a súlya így már meghaladja a 250 kg-ot. A borítás elkészítéséhez is szép számmal gyűltek össze a helyiek, hisz esős, hideg reggel – közel 20 fő várta, hogy tehessen a település húsvéti dekorációjáért, és hogy az odalátogatók gyönyörködhessenek a dekorációban.A díszítés húsvét után még két hétig látható lesz.

A kép forrása: Molnár Balázs, Kéthely Község polgármesterének facebook oldala

Forrás: Molnár Balázs, Kéthely Község polgármesterének facebook oldala

Képek forrása: Molnár Balázs, Kéthely Község polgármesterének facebook oldala

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Életjeleket véltek felfedezni a romok alatt Bejrútban a mentők egy hónappal a hatalmas robbanás után

Életjeleket véltek felfedezni a romok alatt Bejrútban a mentők csütörtökön, egy hónappal a hatalmas robbanás …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: