Otthon / Friss hírek / Egy okos szavazat csodát tesz – így győzünk holnap

Egy okos szavazat csodát tesz – így győzünk holnap

Február 25-én baloldali és jobboldali emberek együtt szurkoltak egy eszes, tisztességes, alázatos ember választási sikerének. Baloldaliak is meghatottan ünnepeltek egy hívő embert, aki a győzelmi beszédében azt hangsúlyozta, hogy Isten fogja a kezét. Az emberek egymásra találtak, de a kormánypártnak erről csak Soros pénze villant be. Persze érthető, hogy a sikerről ez jut eszükbe, hiszen ők valóban Soros pénzéből indították el a karrierjüket.

A Fidesz nem értette meg, hogy rendszerváltó hangulat van, az embereknek elegük van a bolsevik típusú hatalomgyakorlásból és ezért készek világnézettől függetlenül felsorakozni a legesélyesebb ellenzéki jelölt mögött.

A kormánypárt vezetői már rég elvesztették a kapcsolatukat a hétköznapi valósággal. Sőt nemcsak ők, hanem még több tízezer politikai kinevezett, és persze a rokonok is, akik naponta tapasztalják, hogy “soha ilyen jó nem volt magyarnak lenni”.

Mármint medencés házikót venni, Dubajban bulizni, ismeretlen jóakarók ajándékait élvezni. 

Nem értik, hogy az embereknek miből van elege, nem értenek szót már a saját szavazóikkal sem. A rögeszmés Európa-ellenesség, a diktátorokkal való barátkozás, Paks2, a zöldterületek tönkretétele, Mészáros eszelős mértékű gazdagodása, az eltitkolt kastélyok világa, a viták kerülése, a sajtó megalázása vállalhatatlan azok számára is, akik korábban lelkesen támogatták a Fideszt. Aztán említhetünk olyan szakpolitikai részleteket is, mint a devizahitelesek hitegetése, valamint a népbutító új tankönyvek és az oktatás szereplőivel való kompromisszumképtelenség. És ha már a választásoknál tartunk, nem hagyhatjuk szó nélkül az igen furcsán elnyúló választókerületeket és a kamupártokat sem.

A Fidesz földbe taposta a polgári Magyarország eszményét, leköpte a saját választóit. 

A hódmezővásárhelyi bukás után a kormánypárt úgy döntött, hogy még inkább “küzdeni kell”, még jobban sulykolni a félelemkeltő üzeneteket, telefonálgatni, Erzsébet-utalványokat osztogatni, bejelenteni olyan fejlesztéseket, amiket 8 év alatt nem csináltak meg. Inkább észhez kellett volna térni és polgári pártként viselkedni. Szépen elszámolni azzal, amit az elmúlt nyolc évben tettek. Persze nehéz lenne a mai emberállománnyal és szürkeállománnyal, a végletekig lebutított kormánymédiával érvelni a Fidesz mellett, de mégiscsak erről szól a demokrácia. Ki kell állni a vitákra, értelmesen érvelni és főképpen: a tolvajokat üldözni, nem pedig a választópolgárokat vagy az ellenfeleket.

A Fidesz szavazótábora hosszú ideje 41-43,5%, 2010 kivételével soha nem is volt több. 2014-ben már nem az elsöprő támogatottság, hanem a centrális erőtér volt a Fidesz sikerének a kulcsa.

Ózd és Veszprém változást hozott, azóta köztudott, hogy erősödik az ellenzéki szavazók átszavazási hajlandósága. Legyőzhetővé vált a Fidesz, de ők semmit sem tanultak belőle.

Nem hallgattak meg semmilyen kritikát, még a saját szavazóik érdekeiről is elfeledkeztek, az ellenzékieket pedig szinte módszeresen maguk ellen hergelték.

Aztán Hódmezővásárhelyen szembe találták magukat az 57%-kal. És most félnek.

Ha a Fidesz elveszti a többségét, akkor nemcsak új kormányunk lesz, de a politikai kultúrában is új korszak kezdődik. A Fidesz persze káoszról beszél, mert számukra már maga a káosz, ha holnaptól nem diktátumok lesznek, hanem tényleges parlamenti viták előzik meg a döntéseket. Pedig ez lenne a természetes, erre való az Országgyűlés.

A választási kampányban az ellenzéki pártok programalapú vitáin az összes szereplő odafigyelt egymás mondandójára, nem bírálták egymást személyükben, csak tényszerű kiigazításokkal éltek.

Az számított, hogy kinek vág gyorsabban az esze, kinek van olyan ötlete, amivel a többi párt és a választóközönség is egyet tud érteni. Ráadásul ez nemcsak stílus kérdése, hanem tartalmi kérdés is, hiszen akkor van esély igazán jó döntésekre, ha mindenki hozzáadja a tudását, elmondja a maga észrevételeit – a másik fél pedig megfontolja, amit hall. Óriási fejlődési lehetőséget jelent az ország számára, ha visszatérhetnek a kölcsönös tiszteleten alapuló, kulturált, tartalmas parlamenti viták. Már csak ezért is érdemes bölcsen szavazni.

Egy okos szavazat csodákra képes: felszámolja a megosztottságot, az ellenségkeresést, a gátlástalan hazudozást és lopást, véget vet a jóakaratú emberek megaláztatásának. 

A Fidesz valamit nagyon félreértett, de most megüzenhetjük neki, hogy kik vagyunk és mit akarunk. Mi a XXI. századi Európában élünk és olyan kormányt akarunk, amely minket szolgál. Békés és együttműködő országot akarunk, és sokkal többen vagyunk, mint akik a félelemkeltésben, háborúskodásban érdekeltek. Érvényesítsük hát a többség akaratát minden egyéni választókerületben!

Kovács Adrián

politológus

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: