Otthon / Barcsi hírek / A FIDESZES SZÁSZFALVI ÉS A DK-S REMES VISSZALÉPTEK?

A FIDESZES SZÁSZFALVI ÉS A DK-S REMES VISSZALÉPTEK?

Péntek este az általában kulturális témákkal foglalkozó Alinda vendége volt Török Gábor a HírTV műsorán. A politológus szerint nagyon benne van a változás a levegőben, és nagy meglepetést okozhat a Jobbik a vasárnapi választáson – írta cikkében az alfahir.hu.

Török Gábor nemcsak a választási eredményeket latolgatta, hanem beszélt arról, hogy meddig terjed a demokrácia, és hogy a kormányzó pártok akképp változtatják a hatalommegosztás mikéntjéről való véleményüket, hogy aktuális helyzetben mi számukra éppen a legkedvezőbb.

Emlékeztetett, hogy az a Fidesz, aki most az erőskezű hatalom fontosságát hangsúlyozza, néhány éve még a hatalom megosztásának a fontosságáról beszélt.

Török Gábor szerint a diktatúra és a demokrácia kérdése nem egy vagy-vagy kérdés, hanem van egy nagyon hosszú átmeneti szakasz a kettő között, ahol különböző rendszerek helyezkednek el. Úgy véli, hogy Magyarország intézményi, formális tekintetben megfelel a demokrácia kívánalmainak, ugyanakkor a hatalomgyakorlás formáját illetően az elmúlt időszakban elmozdult a hibrid rezsimek irányába.

Bár a politológus nem gondolja, hogy ma Magyarországon diktatúra lenne, de a demokrácia három alapvető feltétele közül a szabad versengés és a szabad nyilvánosság egyértelműen sérült. A propagandának olyan új minősége jelent meg Magyarországon, ami korábban nem volt jellemző, és a rendszerváltás óta az újságírói szabadság is mindig nagyobb volt a politikai propagandával szemben, mint napjainkban.

Alinda kíváncsi volt, hogy a Jobbik, az egyetlen párt, aki 2010 és 2014 között növelni tudta bázisát, majdnem 200 ezer szavazóval, mennyit profitált most a néppártosodásból és a kampányból.

Török Gábor úgy látja, hogy a kampányból a Jobbik profitálhat a leginkább, hiszen a baloldali szavazókat is próbálta megszólítani, miközben a baloldal sokáig azon lamentált, hogy a Jobbikkal lehet-e együttműködni. Végül oda jutottak, hogy ugyan a párt most nem működik együtt a baloldali pártokkal, ennek ellenére a baloldali véleményvezérek a jobbikos jelöltekre való átszavazásra buzdítanak.

“Szerintem, ha lesz meglepetés a most vasárnapi választáson, az a Jobbik szereplése lehet. A Jobbiktól a konzervatív becslések 20 százalék körüli eredményt várnak. Én azt tartom valószínűbbnek, hogy a Jobbik ennél lényegesen jobban fog szerepelni, 25 százalékot meghaladó eredményt sem tartok elképzelhetetlennek, pont amiatt, mert azt érzem, hogy a kormányváltást akarók között nagyon sokan vannak olyanok, akik korábban soha nem szavaztak a Jobbikra, de most a párt ereje és a Fidesz leváltása érdekében erre készülnek.”

A Választások fontosságát hangsúlyozó cikkében Gazda Albert így írt a Magyar nemzetben: “Nem az a kérdés, hogy mi jön április 8-a után. A választásokon szinte sosem a jövőről, mindig az adott pillanatot megelőző időszakról hozunk ítéletet. Azt tesszük mérlegre, amit az elmúlt négy (esetleg nyolc) év felépített. És abból is azt, ami a leginkább látszik belőle. Hogy az lesz-e fontos, amit az építők láttatni akarnak, vagy netán az, amit a legszívesebben elrejtenének, az rengeteg részleten múlik. A végeredmény egy kis ebből és egy kis abból áll össze, száz százalékban uralni a kommunikációs mezőket napjainkban képtelenség.

Mármost Orbán Viktor évtizedes mutatványaival az a helyzet, hogy bárhonnan nézzük őket, mindenhogyan lesújtó képet kapunk. Nem csupán az szánalmas és ellenszenves hátborzongatóan, amit hiába is titkolnának – Mészáros Lőrinctől Semjén Zsolton át Kósa Lajosig –, hanem az is, amit minden szóba jöhető módon ránk zúdítanak. A miniszterelnök és segédcsapatai – kormányától médiájáig – minden erejüket megfeszítve, a tétet beláthatatlan magasságokba emelve sulykolják: hazánk és a világ sorsa múlik voksainkon. Ha a Fidesz nyer, Magyarország és Európa megmarad. Ha veszít, az egyik és a másik is eltűnik a föld színéről. Szívós és könyörtelen munkával, a végletekig cinikusan, a felmerülhető belső kételyekre fittyet hányva mennek előre. Legázolnak mindent és mindenkit, ami elébük kerül és legázolható. Hazudnak reggel, éjjel meg este. Már pusztán az eszközhasználatuk megbocsáthatatlan. A nyilatkozatok, az újságcikkek, a tévéműsorok, a plakátok, a facebookos hadjáratok. A totális mátrix, az éjsötét, alávaló álvalóság. Az így és ezzel átvert emberek sokasága. Ahogyan visszaélnek ezeknek az embereknek a hitével és szeretetével. Ahogy ezeket a régi érzéseket kifordítják és gyűlöletté transzformálják.

Orbán Viktor apokaliptikus rémmeséje abszolút fikció. Karakterét tekintve semmivel sem kevésbé, mint annak idején a kommunisták világértelmezései. Mindkettőnek volt valahol és valamikor valamilyen alapja, kiindulópontja. Csakhogy amit felhúztak ezekre az alapokra, annak már semmi köze a kezdetekhez. Mindkettő szakított a valósággal, az igazsággal, sutba dobta a rációt, táplálta és fokozta a vakhitet. (Miközben „ott fent” természetesen senki sem hitt semmiben. A legtöbben már a legelején sem.) Tudunk azonban egy ordító különbségről is: a kommunisták gyermeteg, primitív történeteit, buta szubkultúráját egy idő után csupán a szellemi és fizikai erőszak tarthatta a rendszer középpontjában.

A mai Magyarországon ezzel – és egyelőre minden híreszteléssel – szemben demokratikus keretek között csinálunk majmot magunkból. Mindaddig, amíg nem vesszük észre, hogy az élet nem fantasy, horror vagy kalandregény. Ebből a szempontból mindegy, hogy a kormány esetleg mit csinált jobban, mint elődei. Vagy hogy milyen állapotban van hazánk gazdasága.

Orbán Viktor maga akarta, hogy ezek ne számítsanak. Egyértelműen ő szerette volna, hogy róla szavazzunk – és ezáltal rólunk is. Azaz arról, hagyjuk-e, hogy könnyű kézzel manipulálható alattvalónak tekintsen és akként is használjon bennünket.”

Választási véghajrá: mit tehetek még? című írásában Diószegi-Horváth Nóra a merce.hu-n így érvelt:

“Bár könnyű volt elveszni az utolsó napok visszalépési dömpingjében, egy dolog biztos. Holnap el kell menni szavazni.

Viccen kívül: holnap reggel 6-kor megnyílnak a szavazókörök. Addig azonban még van idő tájékozódni, és meggyőzni azokat, akik otthon akarnak maradni, hogy igenis fontos, hogy elmenjenek voksolni. Összeszedtünk néhány fontos információt a véghajrára.

Rengetegen próbálták meg különféle mérések alapján megmondani, hogy az egyes körzetekben ki a Végső Esélyes Jelölt.

Ha arra vagy kíváncsi, hogy a te körzetedben kik indulnak, a Nemzeti Választási Iroda honlapján rákereshetsz.

Ha kíváncsi vagy arra, hogy a taktikai szavazás hogy működik, a Viszlát Kétharmad blogját ajánljuk.

Ha megnéznéd, hogy ki közülük a közvélemény-kutatások alapján a legesélyesebb, akkor tájékozódhatsz

Márki-Zay Péter oldalán, a rendszervaltas2018.hu-n,

a V18 listáján, vagy a Taktikai Szavazás oldalán is.

Ha letesztelnéd, hogy tulajdonképpen melyik párt áll hozzád a legközelebb, akkor a K-Monitor tesztjét érdemes kitölteni.

Ha még sok kérdésed maradt a választással kapcsolatban, akkor a TASZ által összeállított Választási 1*1 lehet a segítségedre.

Ha pedig még van egy kis szabadidőd, és buliznál egyet a voksolás előtt, ma délután 5-kor a Közös Ország Mozgalom és a Nem maradunk csendben csoport Kormányváltó Karneválon buzdít mindenkit szavazásra.

A lényeg: holnap ne maradj otthon, menj el szavazni!”

Mindezek fényében, ha a címben megfogalmazottak sokak számára szomorú módon, de nem is teljesültek, és csupán egy rezignált “miért nem” kérdéssel lehet kiegészíteni a felvetést, azért nem maradtak teljesen eszköztelenül a választópolgárok. Tudatos voksolással igenis el tudják érni a változást. Hiszen nem csak a gyurcsányista vagy az Orbán által favorizált jelölt száll ringbe április 8-án.

– tudatos választó –

About hellodelsomogy

Check Also

Csillagászat és mitológia Szulokban is

Csillagászati előadáson vehetnek részt Szulokban is az érdeklődők. Hétfőn, azaz július 16-án a csillagászat és …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: