Otthon / Dél-somogyi hírek / GYORSJELENTÉS – TÁJKÉP CSATA UTÁN
kép forrása:internet

GYORSJELENTÉS – TÁJKÉP CSATA UTÁN

Az összesített adatok ismertek. A választás eldőlt. Akit érdekelnek a helyi adatok, azok viszont talán lelnek majd néhány csemegét az összesítésben.

Az minden racionálisan gondolkodó ember számára egyértelmű volt, hogy ez a választás – legalábbis ami az egyéni részét illeti – a kormánypárti Szászfalvi és a jobbikos Ander között fog eldőlni. Ugyan voltak, akik a DK-s jelöltnek is komoly sanszot jósoltak, de mi nem akarunk dogmatikusokkal foglalkozni. Aki nem tudja Gyurcsány iránti imádatát különválasztani a DK jelöltjének valós esélyeitől, annál a csőlátás minősített esete diagnosztizálható, amivel mi nem tudunk mit kezdeni.

Szűkítsük hát fókuszunkat Szászfalvira és Anderra. Szászfalvi győzött. Nem is akárhogyan, hiszen a 19.000 szavazat feletti voksmennyiség önmagáért beszél.

Ander a maga 14.000 x-ével sem pironkodhat, hiszen a 37 százalék feletti eredmény az egyik legjobb jobbikos eredmény az országban. A barcsi politikus ugyan vesztett, de pártja listájáról újra bekerül a parlamentbe, és mint ahogyan fb-oldalán ígérte:

“Listán bejutott képviselőként az eddigieknél is keményebben fogok küzdeni Dél- és Belső-Somogyért! Köszönöm a bizalmat!”

Amellett, hogy Ander gratulált Szászfalvinak, és a térség érdekeinek hathatós képviseletét kívánta neki, egy érdekességre is felhívta a figyelmet.

E pedig nem más, mint az a tény, hogy leszámítva Kaszót és Vízvárat, valamint a döntetlenre kihozott Háromfát, a falvakban Szászfalvi győzött (előbbi helyen bizonyára nem néznék jó szemmel az állami erdészet kormányközeli havaroknak való privatizálását, Vízváron pedig még mindig bosszúsak iskolájuk felső tagozatának kinyírása miatt), de a választókerület két legnagyobb településén, a 11.000 fős Nagyatádon és az ugyanakkora Barcson,

Ander brutális győzelmet aratott Szászfalvin!

Barcson Szászfalvi alig 2100, míg Ander több mint 2500 szavazatot kapott.

Nagyatádon pedig Szászfalvi valamivel több mint 2200, Ander viszont csaknem 3000 voksot gyűjtött.

“Hihetetlenül megtisztelő számomra a két város polgárainak bizalma. Egyértelmű, hogy a körzet két legnagyobb települése kit szeretett volna a térség egyéni képviselőjének. És tetszik vagy sem a Fidesznek, de úgy fogok magamra tekinteni, mint ennek a két városnak az egyéni képviselőjére! Ez persze nem azt jelenti, hogy ne érezném magaménak az egész választókerületet. Ahogyan eddig, úgy ezután is képviselni próbálok minden hozzám forduló, bennem megbízó, becsületes embert – függetlenül annak származásától, ideológiai hovatartozásától, pártszimpátiájától!” – fejtette ki Ander telefonos megkeresésünkre.

Minden bizonnyal lázas elemzésbe kezdtek a Fidesz helyi agytrösztjében annak megfejtésére, hogy mi okozta a számukra katasztrofális barcsi és nagyatádi eredményeket.

Okoskodhatnánk mi is most  egy sort, mint valami sznob politológustudor, de a választ inkább bízzuk az érintett városok szavazópolgáraira, akik bizonyára tudták, hogy miért Ander, és miért nem Szászfalvi.

Ander erre csak annyit válaszolt, hogy ahol nem hatott a kormány állami tízmilliárdokból telepumpált hazugság- és gyűlöletpropagandája, ott felismerték az emberek, hogy a segélyeket az itteniek elől elevő “Soros-féle migráncsokon” kívül vannak egyéb problémák is. Az elvándorlás, a magas munkanélküliség, az alacsony bérek, a falvak lakóiból cselédet csináló nagybirtokos Döbrögik uralma mind-mind olyan kérdés, ami megválaszolatlan maradt a kormány részéről. A Jobbik egy értelmes, program és értékalapú kampányt folytatott, de ez véleménye szerint nem volt elég a sikerhez, mert győzött a megfélemlítés és a gátlástalan demagógia.

“A Fidesz-féle reformok Somogyország déli részén nem működnek” – mondta Ander, s hozzátette, nem véletlen, hogy az egyik óriási idegen uradalom olasz intézője is sietve gratulált a Fidesz győzelméhez. “Tudják ezek, hogy kinek-minek örüljenek. A mi jeges leheletünket viszont ott fogják érezni a tarkójukon. Aki ezt hasonlóan látják, azok ránk-rám szavaztak”

A jobbikos politikus abbéli aggályának is hangot adott, hogy egy kétharmados Fidesz-uralom még jobban kihozná a rendszer rossz vonásait. A hatalmi gőg, az úrhatnám hatalomgyakorlás, az emberek egzisztenciális fenyegetése, vagy renitensek esetén tönkretétele, a korrupció jelenségei felerősödhetnek, hiszen a kormánypárt most a választási győzelemből arra a következtetésre is juthat, hogy minden jól van úgy, ahogyan eddig csinálták. Márpedig ha nincs kontroll, akkor elkanászodnak a hatalom birtokosai.

“Kedves Balázs! Nagyon-nagyon sajnálom, hogy nem nyert a Jobbik. Én bíztam a magyar emberekben. De még jobban sajnálom szüleimet, akiket ott kell hagynom Csurgón jövőre, mivel kiköltözöm külföldre. Itt már nincs remény, kell legalább 10 év, mire észbe kap ez a nép… Kitartást és jó egészséget kívánok Önnek! Kérem harcoljon tovább Somogyországért! És szüleimért, hogy egyszer visszajöhessek hozzájuk. Üdvözlettel: Éva” – a küzdelemben alulmaradt képviselőnek eljuttatott rengeteg üzenet közül az egyik… no comment…

2018.listás eredmények 2.vk.

B.Cs.

About hellodelsomogy

Check Also

Csillagászat és mitológia Szulokban is

Csillagászati előadáson vehetnek részt Szulokban is az érdeklődők. Hétfőn, azaz július 16-án a csillagászat és …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: