Otthon / Friss hírek / Az egész Európai Néppárt megszavazta, hogy az unió adjon pénzt a civileknek, kivéve a Fideszt

Az egész Európai Néppárt megszavazta, hogy az unió adjon pénzt a civileknek, kivéve a Fideszt

Az EU eddig elsősorban az unión kívüli civil szervezeteket támogatta, nem is volt felkészülve arra, hogy a civileket az unión belül is közvetlenül segíteni kell.-Írja 444.hu

De az Európai Parlament csütörtökön megszavazta azt a javaslatot, amely állandó támogatást nyújtana „az európai értékek védelmén dolgozó” civileknek.

„A civil szervezetek csak nehezen tudják a független és hatékony működéshez szükséges forrásokat előteremteni, miközben az aktív és jól fejlett civil társadalom jelenti a legmegfelelőbb védelmet ezen értékek eróziójával szemben” – olvasható az EP közleményében.

A kormánypárti szabadságharcos retorikával szemben az igazság az, hogy a Fidesz-KDNP képviselői a legfegyelmezettebbek között vannak, a Politico tavaly kiszámolta, hogy az esetek 98 százalékában a néppárti frakció iránymutatása szerint szavaznak.

A civilek támogatását viszont már nem viselték el: a 217 néppárti képviselő közül csak a fideszes különítmény és egy darab szlovák képviselő mondott nemet.

Mindenki más megszavazta, köztük Manfred Weber néppárti frakcióvezető, vagy a két különböző, egymással amúgy vetélkedő szlovákiai pártból érkező Csáky Pál és Nagy József, vagy a kormánnyal szorosan együttműködő RMDSZ két képviselője. Nem csoda: nyilván fontos segítség lehet egy ilyen kezdeményezés a határon túli magyar civil szervezeteknek is.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja szerint viszont az egész pártcsaládjuk és a határon túli magyar képviselők által is támogatott javaslat „ellentmond a józan észnek”. Az MTI szerint elfogadhatatlannak nevezték, hogy „Brüsszelben, politikai szempontok alapján válasszák majd ki a támogatandó civil szervezetek körét”.

 

 

A CIKK FOLYTATÁSÁÉRT KATTINTSON IDE

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: