Otthon / Friss hírek / Európát ökológiai katasztrófa fenyegeti, és Magyarország ebben vastagon benne van

Európát ökológiai katasztrófa fenyegeti, és Magyarország ebben vastagon benne van

Az európai madárállomány drasztikusan csökken, a kontinens ökológiai katasztrófa felé halad. A rovarok és a madarak hiánya miatt egyre több növényvédő és rovarölő szert kell használni, amelyek közül több rákkeltő. Az unió az állatok és az emberek védelme érdekében próbálkozik a szabályozással, ám a törekvéseket épp Magyarország fúrja meg. Annak ellenére, hogy a madárpusztulás hazánkban is jelentős, ráadásul az emberekre is veszélyes következményekkel jár.-Írja a zoom.hu

Nemrég megjelent egy tanulmány, mely szerint a francia vidékeken harmadára esett vissza a madárpopuláció az elmúlt 15 évben. Benoit Fontaine, a francia Nemzeti Természettudományos Múzeum biológusa szerint aggasztóak a folyamatok, és nem csak a franciaországi madárpopuláció vészes csökkenése miatt. A biológus szerint a helyzet katasztrofális, a francia madárpopuláció ugyanis olyan gyorsan és olyan nagymértékben csökken, hogy azt már nem lehet nem ökológiai katasztrófaként értelmezni.

A növényvédőszerek miatt pusztulnak a rovarok, a madarak élelem nélkül maradnak

A kutatók a pusztulás elsődleges okaként a növényvédőszerek használatát jelölték meg. Ezek a szerek olyan mértékben mérgezték meg a rovarokat, hogy nagy többségük eltűnt, így a madárpopulációnak egyre kevesebb élelme marad.

“Alig vannak rovarok, ez az első számú probléma”

– mondta Vincent Bretagnolle, a tanulmány egyik szerzője.

Már pusztán a franciaországi állapotok is kétségbeejtőnek mondhatóak, de a pusztuló madárpopulációk Európa-szerte problémát jelentenek.

Egy repülőgéppel vegyszeres szúnyogirtást végeznek a Balaton partján. MTI Fotó: H. Szabó Sándor

A Nabu természetvédelmi szervezet tavalyi jelentésében azt írta, Németországban a költőpárok száma 12 év alatt 15 százalékkal esett vissza, ami nem olyan drasztikus, mint a Franciaországban tapasztalt csökkenés, de legyinteni sem szabad rá, főleg, ha megjegyezzük, ez a szám 12,7 millió költőpárt jelent. Lars Lachmann, a Nabu szakértője szerint olyan gyakori fajokat is érint a probléma, mint a seregély vagy a házi veréb. A szervezet egyébként az 1998 és 2009 között regisztrált, a német kormány által 2013-ban az Európai Uniónak megküldött adatokat elemezte. A Nabu vezetője, Olaf Tschimpke már szabályosan madárkihalásról beszél. Lahcmann egyébként 2017 júliusában hasonló következtetésre jutott, mint most Fontaine.

„Nagyon valószínű, hogy közvetlen összefüggés van a rovarok eltűnése és a madarak számának visszaesése között, mert szinte minden érintett faj rovarokkal eteti az utódait.”

A rovarok és a madarak állományának csökkenéséért elsősorban az intenzív mezőgazdaságot hibáztatják, amely azzal, hogy a rovarokra veszélyes növenyvédőszereket használ, közvetlenül és közvetve is veszélyezteti a madárpopulációt. A rovarok pusztulásáért nagymértekben egyes, úgynevezett neonikotinoidokat (imidakloprid, klotianidin, tiametoxám) teszik felelőssé.

400 millió madárral lett kevesebb

Egy becslés szerint a repülő rovarok száma 80 százalékkal csökkent az elmúlt harminc évben, a csökkenés drasztikusnak mondható, és még brutálisabb, ha hozzátesszük, hogy ezen időszak alatt a madárpopuláció 400 millió példányt vesztett el.

Caspar Hallmann, a hollandiai Nijmegen város egyetemének kutatója szerint is az egyik legveszélyesebb növényvédőszer a már említett imidakloprid. Ez a szer felelős leginkább a tömeges európai madárpusztulásért. A mezőgazdaságban széles körben alkalmazott szer közvetve számos madárfaj – köztük fecskék, seregélyek és rigók – egyedszámának csökkenéséért felelős, többek között ezek az állatok sem jutnak elegendő eledelhez.

Széncinege (jobbról), más néven széncinke (Parus major) egy veréb mellett egy Esztergom környéki etetőhelyen. MTI Fotó: Kovács Attila

A szert gyártó Bayer visszautasította a holland tudósok állításait, mondván, nincs egyértelmű bizonyíték az imidakloprid és a tömeges madárpusztulás között. A német vegyipari konszern egyébként nemrég kapott engedély az Európai Uniótól, hogy felvásárolja a Monsanto amerikai vetőmagtermelő és agrárvegyipari céget, azt a vállalatot, amely egyébként a glifozát nevű gyomirtót is gyártja, amiről a mai napig nem lehet biztosan állítani, hogy nem rákkeltő.

Magyarország kiáll a szer mellett

A Greenpeace vegyianyag szakértője a Zoom.hu-nak azt mondta:

“Az Európai Unió már többször nekifutott volna annak, hogy betiltsa a szereket, de egyes tagállamok, élükön Magyarországgal és Romániával, rendre blokkolni próbálják ezeket a javaslatokat.

Úgy, hogy a kutatások szerint ezek a vegyszerek kiválthatóak, ráadásul a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalása szerint is több kárt okoznak, mint amennyi hasznuk van. Kis mennyiségben is veszélyes, mert például legyengíti a rovarok immunrendszerét, így aztán más betegségekben is elpusztulhatnak, csak hosszabb idő alatt.”

Simon Gergely hozzátette, az Európai Unió március 23-án szavazott volna ezekről a vegyszerekről, ez viszont nem történt meg.

A cikk folytatásáért kattintson ide.

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Rendőrrel fenyegetett a biztonsági őr egy kisbabáját etető anyukát a plázában

Férjével és négy hetes kisbabájával ment nagybevásárlásra Pécsre egy közeli településről egy fiatal anyuka. Amikor …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: