Otthon / Friss hírek / A Kúria finoman helyre tette Orbán Viktor legfőbb vádját

A Kúria finoman helyre tette Orbán Viktor legfőbb vádját

A Kúria nem beavatkozott a választási eljárásba, hanem alkotmányos feladatát teljesítette – reagálta a Kúria az Indexnek, miután a miniszterelnök éppen ezzel vádolta a legfőbb bírósági szervet. A Kúria elmagyarázta részletesen, miért érdeklődtek a Fidesz mandátumai iránt a választási irodánál, és hogy ennek miért nincs jelentősége.

Erős támadást indított a Fidesz a Kúria ellen pár nappal ezelőtt a levélszavazatokkal kapcsolatos döntése miatt. A Kúria egyetértett az NVI és az NVB döntésével, miszerint a sima borítékban érkező levélszavazatokat nem fogja el érvényesnek. Ezzel pedig úgy alakult a szavazatok száma, hogy a Fidesz vesztett egy parlamenti mandátumot.

Maga Orbán Viktor is megszólalt az ügyben, és kemény szavakkal kritizálta a döntést:

úgy gondolom, hogy a Kúria ezzel a döntésével elvett egy mandátumot a választóinktól. A Kúria egyértelműen és súlyosan beavatkozott a választásokba.

Az Alkotmánybíróság végzését áttanulmányozva nyilvánvaló: a Kúria intellektuálisan nem nőtt fel a feladatához.”

A dologban feltűnő, hogy a Fidesz és Orbán nem az NVI-t vagy az NVB-t kritizálja, hanem a legmagasabb bírói fórumot, a Kúriát. A fideszes érvkészlet egyik fontos eleme az, hogy a Kúriát politikai motivációkkal vádolja. Mindezt annak alapján, hogy a Kúria – bár erről a végzésében hallgatott – a döntés előtt megkérdezte az NVI-t, hogy eredményez-e a Fidesznek mandátumot, ha a szóban forgó 4360 szavazatot is érvényesnek tekintik. Az NVI pedig – mindezt az Alkotmánybíróság végzéséből tudjuk – azt válaszolta, hogy érvényesnek nyilvánítás esetén az 506 szavazat változást hozna.

forrás:index.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: