Otthon / Friss hírek / “Nem üzemcsarnok az, hanem a Kubatov-rezidencia!”
Fotó:hvg.hu © Máté Péter

“Nem üzemcsarnok az, hanem a Kubatov-rezidencia!”

Üzemnek vagy erődnek is elmenne az a XXIII.kerületi, műhelyből, garázsból és több lakásos családi házból álló komplexum, amelybe nemrég költözött Soroksár fejlődő, felkapott részén a Fidesz pártigazgatója-alelnöke. Az ingatlan nemhogy nincs Kubatov Gábor nevén, de mivel felesége 80 éves édesanyja nevére került, a családtagok vagyonbevallásában sem kell szerepeltetnie.-Írja a hvg.hu

Január végén leadott vagyonbevallása szerint csak egy Volkswagen Jettával és 600 ezer forinttal gyarapodott az előző évhez képest a Fidesz pártigazgatója, az új autó és a készpénznövekmény mellett Kubatov Gábor valójában azonban egy frissen elkészült soroksári háznak is örülhetett.

Igaz, a vagyonnyilatkozatból ez nem derül ki: a telket ugyanis, amelyre egy bonyolult telekegyesítési- és megosztási manőver után később a házat is felhúzták (és amelybe tavaly ősszel költözött be a politikus a családjával) nem Kubatov, hanem a 80 éves anyósa nevére vették meg 2016 októberében.

© Máté Péter

Az ingatlan Soroksár felkapott, utóbbi években beépült, Gyáli patakhoz közel eső részén, egy csendes utcában helyezkedik el. Bár a kinézete miatt a ház elsőre valamiféle erődnek vagy ipari üzemegységnek tűnik – bádogtető, hatalmas fehér bádogfelületek, nulla utcára néző ablakkal, de annál több, az utcát, illetve a bejáratokat pásztázó ipari kamerával –, Kubatovék valójában egy műhelycsarnokkal és legalább 5-6 autó tárolására alkalmas hangárral kiegészült családi házat húzattak fel ide.

Egy a Fidesz alelnökét közelebbről ismerő helyi forrásunk szerint a komplexumot egyfajta „menekülőútnak” szánta az eredetileg autószerelő végzettségű pártigazgató, mondván, ha egyszer felhagy a politikával, nemcsak a családja élhet itt, de az egyik csarnokban elfér a műhelye, a másikban pedig az a négy veterán Opel Kadettje is, amelyeket még évekkel (némelyiket évtizedekkel) korábban vett és amelyeket egyébként a vagyonbevallásaiban is minden évben szerepeltet. (Ottjártunkkor, mondjuk, éppen egy Volkswagen Crafter nagyfurgon állt a kertben, amelynek szintén nincs nyoma a politikus vagyonbevallásában.)

Mivel az ingatlant elölről részben betonkerítés, hátulról pedig egy másfél méter vastag kőfal védi, a méretét és ezzel az értékét nehéz megbecsülni, de az újházas környéken 70 és 100 millió forint között árulják az ennél kisebb telken fekvő családi házakat.

Papíron nem is létezik

Az épülethez tartozó telek az ingatlan tulajdoni lapja szerint 2643 négyzetméteres és olyannyira új, hogy még az ingatlan-nyilvántartásban sem szerepel: sem az ügyfélkapuról is elérhető Földhivatal Online, sem az illetékes budapesti fölhivatal saját nyilvántartása nem adott találatot arra a házszámra, amelyet Kubatovék tüntettek fel a kerítésükön.

© Máté Péter

A földhivatalban végül csak az ott dolgozó földmérők segítségével, az adott térképszelvény tüzetes böngészésével derült ki, hogy a még a Google műholdképén is üres teleknek látszó területen időközben felépült egy komplexum, de ebben a megkezdett építkezéseket is rögzítő nyilvántartásban is még csak az épület vázrajza szerepelt. Sőt, a házszámként is csak az állt mellette, hogy „címrendezés alatt”, vagyis nemcsak, hogy a használatba vételi engedélyt nem kérték és nem adták ki még a házra, hanem hivatalosan még a hozzá tartozó házszámok sem jöttek létre. (Az ominózus Lápos utca páratlan oldalán addig csak az 1-es, majd a 17-es házszám szerepelt, a közte levők nem.)

A környéken ennek ellenére mindenki tudja, hogy kié a komplexum. Ottjártunkkor egy unokájával sétáló idősebb hölgytől kérdeztük, tudja-e, hogy kié a makulátlan kertű, fellobogózott üzemcsarnok, mire csak mosolygott, hogy

nem üzemcsarnok az, hanem a Kubatov-rezidencia. Tudja, a Fradi-elnöké! Hej, ha látná, milyen autókkal jönnek-mennek itt”

– magyarázta jelentőségteljesen a hölgy, később azt is hozzátette, hogy a kamerák mellett kutyás őröket is szokott látni, illetve, hogy kétnaponta nyírják és fésülik a füvet (alighanem a speciális géppel végzett fűszellőztetésre gondolt – a szerk.).

A nő szerint Kubatovék megjelenéséig az utca is földborítású volt, eső után tónyi tócsákkal tele, csak akkor kapott hirtelen aszfaltborítást, miután a Fidesz-alelnök kinézte a telket. (Ezt viccesen könnyű egyébként ellenőrizni is: a kivitelező cég Facebook-profilján ugyanis maga dicsekszik az utcában készült, remekbe szabott aszfaltszőnyeggel.)

Az én házam, az én váram?

Kubatov Gábor vagyonnyilatkozata egyébként 2010-es képviselővé válása óta nagyjából változatlan: így „örök” benne az ingatlanokra vonatkozó első rész is, amely szerint a pártigazgató mindössze egy öröklés útján birtokába jutott, 30 négyzetméteres farkasgyepűi nyaraló felének a tulajdonosa.

Ez annak fényében is meglepő, hogy 2011 nyarán, immár FTC elnökként Kubatov a Blikknek elárulta, hogy amikor az év elején a Ferencváros akkori angol tulajdonosa bejelentette, hogy nem hajlandó tovább finanszírozni az NB I-ben vereséget vereségre halmozó együttest, és a klub négy hónapig nem tudott béreket fizetni, akkor ő maga kért kölcsön 90 millió forintot a fizetésekre a barátaitól, biztosítékként pedig a házát ajánlotta fel.

„Elmentem a barátaimhoz, és azt mondtam nekik, hogy szükségünk van kilencvenmillió forintra” – mesélte a lapnak akkor Kubatov Gábor, hozzátéve egyrészt, hogy a felesége nem is tudja, hogy kölcsönkérte az összeget, másrészt, ami érdekesebb, hogy

„nekem ez a személyes vagyonom, ennyit ér többek között a házam. A saját életemet rátettem a Fradira”.

 

forrás:hvg.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: