Otthon / Friss hírek / Felkészültek a Tűzoltók a nagy kiterjedésű erdőtüzek oltására
A kép forrása: internet (illusztráció)

Felkészültek a Tűzoltók a nagy kiterjedésű erdőtüzek oltására

A tűzoltásvezetői állomány felkészültségének, tűzoltási és műszaki mentési tevékenységének, valamint katasztrófa-felszámolási ismereteinek fejlesztését szolgálta a mai erdő- és bozóttűz felszámolási gyakorlat.
Somogy értékes erdő állományát meg kell óvnunk, ennek a kincsnek a védelme közös feladatunk – mondta Wéber Antal tűzoltó dandártábornok, megyei katasztrófavédelmi igazgató a gyakorlat megnyitóján. Spingár Péter, a SEFAG Zrt. vezérigazgató helyettese kívánt a tűzoltás vezetőknek és az erdészeknek eredményes együttműködést Karádon, ahol vezetési törzs alakult.

A tűzoltás vezetőknek meg kellett határozniuk az irányítási módot, kijelölték az irányítást végzőket, majd meghozták a szükséges intézkedéseket. Fontos lépés volt részükről a hírforgalmazás megszervezése, a terepviszonyok és az időjárási körülmények tekintetében a beavatkozó gépjárműfecskendők és vízszállítók felállítása, a vízutánpótlás megoldása (amelyben segítséget nyújtott a Karádi Mezőgazdasági Zrt egy vízszállító biztosításával).

A feltételezés szerint: lángra kapott a Karád külterületén egy több száz hektáros, vegyes lombhullató erdőrészlet. Az élénk észak-nyugati szél miatt a száraz aljnövényzeten gyorsan terjedt a tűz. A tűz terjedésének sebessége szélirányban 300 méter/óra, oldal irányban 50 m/óra, széllel szemben pedig 10 m/óra volt. A mintegy húszéves lombos erdőben koronaégés is kialakult. Siófoki, kaposvári, nagyatádi, marcali és barcsi hivatásos, valamint a balatonboglári önkormányzati, továbbá a karádi önkéntesek dolgoztak a tűz körülhatárolásán. A lángok továbbterjedésének megfékezésében egy helyi vállalkozó is közreműködött erőgépével.

Az értékelés során Kóbor Csaba tűzoltó alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő azt mondta:

A mintegy húszéves lombos erdőben koronaégés is kialakult. Siófoki, kaposvári, nagyatádi, marcali és barcsi hivatásos, valamint a balatonboglári önkormányzati, továbbá a karádi önkéntesek dolgoztak a tűz körülhatárolásán. A lángok továbbterjedésének megfékezésében egy helyi vállalkozó is közreműködött erőgépével.
Az értékelés során Kóbor Csaba tűzoltó alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő azt mondta: hasznos tapasztalatokat szereztek a gyakorlat résztvevői, a szélesebb együttműködést igénylő, nagy kiterjedésű erdőtüzek oltási munkálatainak gyakorlása során.

 

forrás:SMKI

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: