Otthon / Friss hírek / Egyre fiatalabbakat veszélyeztet a mobilfüggőség
Sok szülőnek még mindig fogalma nincs, mit csinál a gyereke az interneten (Fotó: Shutterstock)

Egyre fiatalabbakat veszélyeztet a mobilfüggőség

A mai gyerekek nagy többsége már nem tud meglenni a okostelefonja nélkül, egyre fiatalabb korban válhatnak függővé.

Függőségről akkor kell beszélnek a szakemberek, ha a mobilhasználat olyan mértéket ölt, hogy az már jelentősen befolyásolja a gondolkodást, uralja a viselkedést, ezáltal veszélybe kerülhet a használó testi és lelki egészsége. A mobilfüggőség jele lehet, ha a telefon hiánya szorongást vált ki. Az ebben szenvedők attól rettegnek, hogy a mobiltelefon lemerül, és akkor kimaradnak valamiből.
Nikolett gyermeke most kerül abba a korba, hogy vonzani kezdték a mobiltelefonok.

– Azon vagyok, hogy minél tovább kitoljam azt a időt, mire a kezébe adom – mondta a fiatal édesanya. – Azt hallottam, hogy nem tesz jót a szocializációs készségeinek. Úgy vélem, hogy kis korban még sikerrel tiltható, el lehet foglalni mással is a gyerekeket. Ha pedig nem szokja meg, akkor nem is hiányzik neki.

A Sonline.hu által megkérdezett kaposvári iskolapszichológus már nem ennyire optimista. Azt figyelte meg, hogy már az első osztályos gyerekek is vágynak okostelefonra.
– A legtöbb gyerekeknek van mobiltelefonja, az iskolai szünetekben azt látni, hogy állandóan nyomkodják – mondta Mátraházi Tibor iskolapszichológus. – Nem telefonálnak vele, hanem többnyire a legnagyobb internetes közösségi oldalt nézegetik. Ott azt látják, hogy másutt dübörög az élet, ettől úgy érzik, hogy az ő életük sivár. Sóvárgó hiányérzet tölti el őket, ami lenyomja a gyermekek kedélyét.

Mátraházi Tibor hozzátette: az okostelefonok túlzott használata miatt a gyerekek nem tanulják meg a normális kommunikációt. Nyomnak egy smiley-t, ezzel kimerül az érzelmi életük. Ezért nem tudják megfogalmazni az érzéseiket, mivel keveset beszélgetnek. Az a tapasztalata, hogy az átlag szülők sem beszélgetnek otthon sokat a gyerekkel, és ez nem segít a helyzeten. Ebből a csapdából nehéz kitörni.
– Személyes véleményem az, hogy ez a generáció menthetetlen, a technológia oly mértékben megbűvöli őket: olyan, mintha valaki megszerez egy nagyon vágyott dolgot, és ész nélkül használja – vélte az iskolapszichológus. – Szerintem csak a mostani gyermekek utódai fogják majd a helyén kezelni a technológiai eszközöket.

Mátraházi Tibor szerint, ha az iskolában tiltják is a mobiltelefonokat, a tiltás hosszú távon nem eredményes. Számára a tanárok ellenfele nem is a mobiltelefon, hanem a videojáték és a számítógép, mert azok olyan intenzív élményt képesek nyújtani, amivel egy tanár nehezen tud versenyezni. Ezért sok gyerek unja a tanórákat, mert ott nem olyan a tempó, mint egy videojátékon.

 

forrás:sonline.hu

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: