Otthon / Friss hírek / KÁSLER LETT AZ ÚJ EMBERMINISZTER – A JOBBIK NEM SZAVAZTA MEG

KÁSLER LETT AZ ÚJ EMBERMINISZTER – A JOBBIK NEM SZAVAZTA MEG

Nagyüzemben zajlottak tegnap a miniszteri meghallgatások a parlamenti bizottságokban. Kilenc kormánypárti igen és hat ellenzéki nem mellett a Népjóléti bizottsági is rábólintott Orbán szándékára, miszerint az Emberi Erőforrások Minisztériumát a leköszönő Balog helyett az ismert onkológus, Kásler Miklós vezesse az új kormányban. A Népjóléti bizottság jobbikos alelnöke, dr. Lukács László így nyilatkozott a sajtónak: “Továbbra sem hallhattunk mást, mint egy közhelygyűjteményt és egy szimplán értékek szintjén kommunikáló elvi felvetést, amelyből hiányoznak azok a részek, amelyekre az emberek valójában kíváncsiak.” Portálunk a bizottság másik jobbikos tagját, Ander Balázst kérdezte a meghallgatással kapcsolatban.

HDS: – Sokak jogos kifogása, hogy Kásler konkrét tervek helyett az elmúlt időszak eredményeit sorolta részletesen, koncepciója lényegét pedig az olyan kijelentések adták, mint hogy az alapértékek határozzák meg a célokat, s a célokhoz rendelnek hozzá módszereket. Önnek milyen kérdései voltak, hogyan látja a meghallgatást?

Ander: – Már az is felháborító, hogy csupán három-három percet kaptunk véleményünk, kérdéseink kifejtésére. Az egészségügyet, a szociális szférát, az oktatás területét – tehát mondhatni, hogy a legfontosabb humántőkeképző rendszereket – ellenőrzése alatt tartó minisztérium esetén ez nevetséges. A fideszes többség ennyi időt szabott, holott mi szívesen rááldoztuk volna akár az egész napunkat.

HDS: – Akkor nem sok minden férhetett bele…

Ander: – Nem. De lesz még alkalom, hogy nekiszegezzük ezeket a kérdéseket az új miniszternek vagy az államtitkárainak. Kásler Miklós többször is pozitív összefüggésben beszélt a munkaalapú társadalomról. Ezzel nincs is probléma, de nézzük az árnyoldalakat! A Fidesz módszeresen kiüresített a munkavállalói jogokat, kiherélték a szakszervezeteket, ezért milliónyi magyar munkavállaló mindennapi tapasztalata, hogy teljesen kiszolgáltatott, rosszak a munkakörülményei. Ehhez nagyban hozzájárult a szinte rabszolga törvénykönyvvé változtatott Munka Törvénykönyve, amin változtatni kellene, hiszen ha valami nagymértékben tudja befolyásolni a népjólétet, akkor az ez. Az érdekvédelem megerősítése nem valami komcsi butaság! Befolyásos csúcsminiszterként Kásler Miklós igazán támogathatná majd az ilyesféle módosításokat.

HDS: – Költői a kérdés. Volt válasz?

Ander: – Tényleg költői a kérdése… Erre sem volt konkrét válasz, mint ahogyan az idősgondozás vagy az otthonápolás helyzetét firtató kérdésemre sem. Ha a szavak szintjén megbecsülik ezeket a tevékenységeket, akkor lehet-e majd az ápolási díj növekedésére számítani? Jogszerző időként fogják-e beszámítani a beteg gyermek, szülő, rokon otthoni ápolását?

HDS: – A kormány nagy hangsúlyt fektet a demográfiai ügyek kezelésére? Ezzel kapcsolatosan mire számíthatunk?

Ander: – A kormány számos intézkedését méltányoljuk ezen a területen, de látható, hogy mindez nem elég. Elmondtam, hogy ugyan nőtt a termékenységi ráta, de ha tudjuk is ezt a szintet tartani, akkor is egyre kevesebb gyerek fog születni, mert egyre kevesebb a szülőképes nő. Ha a termékenység nem csökken, négy év múlva a mostani 92 ezerrel szemben, akkor is csak 85 ezer gyermek fog megszületni. 2030 táján pedig alig 70.000.

HDS: – A népesedési katasztrófa itt van a nyakunkon…

Ander: – Sajnos igen. Növelni kellene a tíz éve változatlan családi pótlékot, persze olyan fékek beépítésével, amelyek nem azokat bátorítják, akik a gyerekből, hanem azokat, akik a gyerekért kívánnak élni. Nagyon jó dolog a háromgyerekes családmodell preferálása, de észre kell venni, ahhoz, hogy három gyerek legyen, először meg kell születnie az elsőnek, aztán a másodiknak is. Szomorú, de alig 100 ezer olyan család van csak, ahol három gyermek él, viszont az egygyermekes családok száma 466 ezer. A demográfiai mutatókon azzal is javítani lehetne, hogy fokozottabban támogotjuk őket abban, hogy bátrabban merjék vállalni a második gyermeket.

HDS: – Az EMMI alá tartozik a cigányintegráció ügye is. Volt róla szó?

Ander: – Csak roppant vázlatosan. Felszólalásomban jeleztem, hogy a Jobbik támogatja az integrációt, hiszen az az egyik legfontosabb 21-ik századi sorskérdésünk. Viszont nem fogjuk támogatni azt, hogy az integrációra fordítható pénzek ebek illetve farkasok harmincadjára jussanak.

HDS: – Kásler Miklós bizonyára értette, hogy mire céloz.

Ander: – Természetesen. Egyértelmű utalás volt ez. Enyves mancsokhoz ragadnak milliárdok, miközben az ország jövője a tét.

P.R

About hellodelsomogy

Check Also

REKORD ÖSSZEGŰ BÍRSÁGOT KAPOTT A GOOGLE

Rekordösszegű, 4,34 milliárd eurós (nagyjából 1400 milliárd forintos) büntetést szabott ki a Google-re szerdán az …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: