Otthon / Friss hírek / Magyar állami támogatással nyaralnak a német turisták Hévízen

Magyar állami támogatással nyaralnak a német turisták Hévízen

A becsődölt magánvállalkozó helyett a hévízi önkormányzat cége üzemelteti a sármelléki repteret, immár hat éve. Az utasforgalom csökken ugyan, de a magyar állami támogatás növekszik.

A G7 portál pedig kiszámolta, hogy minden egyes sármelléki reptérre érkező – elsősorban német és orosz nyugdíjas – turista 25 ezer forintjába került az adófizetőknek, ennek ellenére 6,6 milliárdért tovább fejlesztenék a repteret. Tavaly már 14 ezer fő alá csökkent az utasok száma, a portál számításai szerint pedig az állam 2016-ig összesen 5,6 milliárd forintot költött el a Széles Gábor érdekeltségébe tartozó SGH Aviation Hungary Kft. által üzemeltetett reptér támogatására.

Ebből beruházásokat finanszíroztak és a működtetési veszteségeket egészítették ki, februárban pedig arról döntött a kormány, hogy érkezik a már említett 6,6 milliárd, új fejlesztéseket indítanak. Ha oda-vissza úttal számolunk, akkor egy érkező turista átlagosan 25 927 forintjába került az adófizetőknek 2004 és 2016 között. A KSH adatai szerint 2017-ben a külföldi turisták napi átlagos költése 21 ezer forint volt.

„Így azt mondhatjuk, hogy a tipikusan egy hétre érkező charterjáratok támogatásával nem veszít az állam, de a feltehetően 70 ezer forint körüli állami bevételnek közel harmadát elviszi a reptéri támogatás” – írja a G7.

About hellodelsomogy

Check Also

HÁROM FÉRFIT SZÚRT MEG

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya nyomozást rendelt el életveszélyt okozó testi sértés bűntett elkövetésének …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: