Az LSP International azonban már más nemzetgazdasági érdeket használ ki: a kötvénynél (melynek ára 250, majd 300 ezer euró volt) jóval kevesebbet, 25 millió (házastársak esetén 50 millió) forintnyi ingatlanbefektetésért lehet hozzájutni a shengeni övezetbe szabad mozgást biztosító papírokhoz. Ezen a cégen keresztül Lian Wang tulajdonosa és ügyvezetője Landing Service Provider Kft.-nek is, amely többek közt ingatlanügynöki tevékenységet folytat, a magyar kft. jogi ügyeit Rogán Antal és Habony Árpád kedvenc ügyvédje, Kosik Kristóf járt el.

Bár a letelepedni szándékozó szabad kezet kap az ingatlan kiválasztására, az LSP International segít a keresésben: a kínai WeChaten jelenleg több mint harminc budapesti lakást hirdetnek eladásra 25 millió és félmilliárd forint közötti értékben. Az LSP International így kínálja a magyaringatlanokat: „Budapesten feleannyiba kerülnek az ingatlanok, mint más európai fővárosban. (…) Más országok luxuspiacához hasonlítva közel ugyanannyi pénzből Magyarországon akár egy kastélyt lehet venni.”

Lian Wang és a HSSDF más részvényesei három olyan hongkongi cégben is érdekeltek, amelyek budapesti ingatlanokkal foglalkoznak. Ezeken keresztül például 2014-ben az Andrássy úti Avenue Gardens épületegyüttesben vásároltak luxuslakásokat, és a Keleti pályaudvar közelében is kínáltak prémium lakásokat.

Nem az LSP International az egyetlen cég, mely ilyen üzlettel foglalkozik. Mint a Direkt 36 kiderítette, a budapesti székhelyű Helpers Hungary Kft., amely korábban a kötvényprogrammal kapcsolatos szolgáltatásokat is kínált, most arra buzdítja a külföldieket, hogy legalább két ingatlant vegyenek, összesen körülbelül 200 ezer euró (63 millió forint).  A Helpers tíz százalék jutalékért alapít a befektető számára egy ingatlankezeléssel foglalkozó céget, amely a frissen megvásárolt ingatlanok bérbeadásával foglalkozik. Erre tekintettel igényel a Helpers a külföldi befektetőnek magyar papírokat.

A hivatalos szervek tagadnak

A nemzetgazdasági érdekre hivatkozás lehetősége továbbra is adott a letelepedési engedély megadása során. Az LSP International kiemeli, az ingatlanbefektetési bevándorlás nem állami program, viszont úgy tűnik, már egyeztettek róla állami szervvel: „A bevándorlási ügyvéd és a Bevándorlási Hivatal között, a jelentkezés pontos részleteiről szóló egyeztetések eredményei alapján a program működése garantált” – írja a cég. A Direkt36-nak nyilatkozó ügyvédek szerint szokatlan, hogy egy magáncég a hirdetésében garanciát vállalhat a Bevándorlási Hivatal jövőbeli, egyedi döntéseire. „Nagyon jó információkkal kell rendelkezni ahhoz, hogy előre lehessen ismerni és garantálni a hivatal joggyakorlatát” – emelte ki az egyik megkérdezett jogi szakember.

A hongkongi cég szerint a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatallal folytatott tárgyalások tehát garantálják a projekt működését. A Bevándorlási Hivatal azonban azt írta a Direkt36-nak, hogy nem áll kapcsolatban a programot reklámozó céggel, nem kötött megállapodást és nem vállalt garanciát. Mint írták, intézményük „garanciát senki részére nem adott és a későbbiekben sem fog adni. Erre törvényi felhatalmazása sincs.” A Bevándorlási Hivatal azonban nem válaszolt a portál azon kérdésre, hogy előzetes egyeztetéseket folytatott-e a programmal kapcsolatban, jóváhagyta-e annak indulását, és abban az esetben, ha valótlannak vagy félrevezetőnek ítéli az LSP hirdetését, tervez-e jogi vagy egyéb lépéseket tenni.  Wang cége nem reagált a tényfeltáró portál megkeresésére.

Ugyanakkor a Direkt 36 által megkeresett ügyvédek már hónapok óta beszélnek az új konstrukcióról. „Ezt már mindenki úgy kezeli a piacon, mintha külön program lenne. Körülbelül fél éve lehet erről hallani, hogy 80-100 ezer eurót kell ingatlanba fektetni, a közvetítőknek pedig egész magas, több tízezer eurós munkadíjat fizetni” – mondta egyikük az oknyomozó portál kérdésére.

Frissítés:

A Kormányzati Tájékoztatási Központ tájékoztatása szerint a magyar kormány semmiféle ingatlanalapú letelepedési programot nem indított és nem támogat. Bár a cikk sem állít konkrét támogatást, a KTK szerint az úgynevezett program egyszerűen hazugság, a szóban forgó cég ellen pedig a Külügyminisztérium megteszi a szükséges lépéseket. Mint írták, aki ingatlanvásárlásra hivatkozva ad be kérelmet, nem kap automatikusan sem tartózkodási, sem letelepedési engedélyt Magyarországon.