Otthon / Friss hírek / Hazaárulással vádolja a román kormányfőt a legnagyobb ellenzéki párt elnöke

Hazaárulással vádolja a román kormányfőt a legnagyobb ellenzéki párt elnöke

Büntetőjogi feljelentést tett a román legfőbb ügyészségnél csütörtökön a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke Viorica Dancila ellen: a szociáldemokrata kormányfőt hazaárulással, államtitoksértéssel, Klaus Iohannis szándékos félretájékoztatásával, illetve az államfő jogkörének elbitorlásával vádolja a legnagyobb ellenzéki párt vezetője.

Az ellenzéki pártvezér Liviu Dragnea házelnököt, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét is feljelentette államtitoksértésért.
Ludovic Orban, a PNL elnöke szerint a kormánypárti vezetők azáltal követték el ezeket a bűnöket, hogy a kabinet az államfő tudta nélkül memorandumot fogadott el Románia izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetéséről, és a titkos dokumentumról a nyilvánosság előtt beszéltek.
A PNL elnöke arra alapozza érveit, hogy az alkotmány szerint Románia külföldi képviseletére az államfő jogosult, és egy 2012-es alkotmánybírósági döntés is megerősítette az elnök szerepét az ország külpolitikai irányvonalának kialakításában, tehát nélküle a kormány nem hozhatott volna az országot elkötelező külpolitikai döntést – közölte a párt szóvivője.
Elemzők szerint az ellenzéki pártvezér fellépése nem feltétlenül azt célozza, hogy bíróság elé állítsák és esetleg el is ítéljék a kormányfőt, hanem csak eszközt akar biztosítani az államfőnek arra, hogy eltávolítsa Dancilát a hatalomból.
Amennyiben ugyanis a vádhatóság bűnvádi eljárást indít a miniszterelnök ellen, Iohannis felfüggesztheti őt tisztségéből.
Az államfő április végén – egyebek között az ország izraeli nagykövetségének áthelyezése körüli nézeteltérésre hivatkozva – bejelentette, hogy megvonja a bizalmat Dancilától, lemondásra szólította fel a miniszterelnököt, hozzátéve, alkalmatlannak tartja őt tisztsége betöltésére. Dancila közölte, hogy nem hajlandó lemondani, ilyen körülmények között pedig az államfőnek nincsenek eszközei leváltásra, őt csak a parlament távolíthatja el a kormány éléről.
Azt azonban az alkotmány lehetővé teszi, hogy az elnök felfüggessze tisztségéből a kormány valamelyik tagját, ha hivatala gyakorlása közben elkövetett bűncselekményért bűnvádi eljárás indult ellene.
A kormányfőnek mentelmi joga van ugyan, de ennek felfüggesztését is adott esetben az államfőtől – nem pedig parlamenttől – kérheti az ügyészség, ha úgy dönt, hogy bűnvádi eljárását kezdeményez Viorica Dancila ellen, a szociáldemokrata kormányfőnek ugyanis nincs parlamenti mandátuma.
Liviu Dragnea PSD-elnök államcsíny-kísérletnek, a (kormányzati) hatalom törvénytelen megszerzésére irányuló próbálkozásnak minősítette az ellene és Dancila ellen megfogalmazott bűnvádi feljelentést, és kifejezte meggyőződését, hogy a döntést Iohannis hozta meg, a PNL elnöke pedig csak “szánalmas eszköz” az államfő kezében. Dragnea jogi lépéseket helyezett kilátásba a “hamis feljelentésért”.
Közben a legfőbb ügyész a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészséghez (DIICOT) továbbította Ludovic Orban feljelentését, mert a panaszos által megfogalmazott vádpontok kivizsgálásában a DIICOT illetékes.

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: