Otthon / Friss hírek / Egészséges a nyúlhús – évente 2-3 dekát eszünk belőle
A kép forrása: internet (illusztráció)

Egészséges a nyúlhús – évente 2-3 dekát eszünk belőle

Bár az áruházi, konyhakész nyúlhúsforgalom 2017-ben hat százalékkal nőtt, a 30. kaposvári nyúltenyésztési konferenciára meghívott szakemberek szerint szükség van a hazai nyúlhúsfogyasztást ösztönző kampány folytatására. Hazánkban tavaly 3,5 millió nyulat vágtak le, 98 százalékát exportálták. Somogyban is az ágazat erősítését szorgalmazzák, megyénkben 670 anyanyulat, a hazai állomány 0,9 százalékát tartják.

– Újra népszerűvé kell tenni a nyúlfogyasztást, különösen lényeges a fiatal korosztály megnyerése – mondta Juráskó Róbert, a Nyúl Szakmaközi és Terméktanács elnöke. – Bőven van feladat ezen a téren, hiszen amíg a hazai éves nyúlhúsfogyasztás becslések szerint fejenként 2-3 dekagramm, addig az olaszok nagyjából két kilót vásárolnak, a spanyolok is csaknem 1,5 kilót. Hazánkban tavaly 3,5 millió nyulat vágtak le, az áru döntő részét Svájcba, Németországba és Olaszországba szállították.

Lecsökkent termelés, korábban felfüggesztett háztáji nyúlfelvásárlás, s értékesítési problémák: számos nehézséggel küzdött az utóbbi időben az ágazat. Juráskó Róbert rámutatott: olyan életképes kis- és közepes gazdaságokra van szükség, ahol 200-1000 anyanyulat tartanak, s ezen kívül mini vágóhidak létrehozását is szorgalmazzák. Ha erőre kap az ágazat, akkor újabb piacokon jelenhetnek meg a nyúltenyésztők, illetve tovább erősíthetik meglévő üzleti kapcsolataikat, s ezzel párhuzamosan a belföldi értékesítés is nőhet.

Juráskó Róbert kiemelte: a szaktárca, az Agrár Marketing Centrum és a terméktanács összefogásával 2017-ben elindított nyúlhúsfogyasztást ösztönző kampány folytatására feltétlenül szükség van.

Világszerte ismerik a kaposvári konferenciát

Harminc év alatt 536 előadás hangzott el a kaposvári nyúltenyésztési tudományos napon, melynek Fekete Sándor, Sinkovics György és Szendrő Zsolt az ötletgazdája. Az előadások terjedelme 4009 oldal és legalább 40 olyan szakember vett részt a rendezvényen, aki részben a Kaposváron előadott munkájukból írták disszertációjukat, s szereztek PhD fokozatot, míg többen az MTA doktori címet nyerték el, s hárman akadémikusok lettek. Külföldről leggyakrabban Olaszországból jöttek vendégek, de német, dán, görög és amerikai előadó is részt vett a kaposvári konferencián.

forrás:sonline.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: