Otthon / Friss hírek / Fegyelmi eljárásokat kezdeményeznek “ellenzékinek” gondolt bírák ellen

Fegyelmi eljárásokat kezdeményeznek “ellenzékinek” gondolt bírák ellen

Május 25-én reggel 3 bíró ment be az Országos Bírósági Hivatal (OBH) épületébe, hogy hivatalos iratokba tekintsenek be. Mindhárman az Országos Bírói Tanács (OBT) tagjai, ennek a szervezetnek a feladata ellenőrizni az igazságszolgáltatást irányító OBH, illetve vezetője, Handó Tünde munkáját. Az OBT már egy ideje kérte Handóékat, hogy bizonyos papírokat adjanak át nekik az ellenőrzés miatt, az OBH ezeket nem küldte el, ezért mentek be május 25-én reggel a bírók személyesen, és előre szóltak is, hogy milyen dokumentumokra lesznek kíváncsiak.-Írja a 444.hu

A Handó ellenőrzésével megbízott Országos Bírói Tanácsnak nincs saját épülete, az OBH komplexumban van egy irodájuk, és ott dolgozik egy hozzájuk kirendelt titkárnő is, akinek viszont Handó Tünde a munkáltatója. Május 25-én reggel ebbe az OBT-s irodába ment be a három bíró, és mikor látták, hogy nincsenek ott az előre bekért papírok, megkérték a titkárnőt, hogy menjen át Handó irodájába, és kérje el nekik a dokumentumokat. Az asszisztens nem sokkal később visszatért, a kért iratok nem voltak nála, csak egy írásos nyilatkozat Handóéktól, lényegében arról, hogy nem adják oda, amit az OBT tagok kérnek.

Itt érdemes megjegyezni, hogy ez nem egyszerűen a jogászok világa, annak sajátos szabályaival, hanem a bíráké azon belül is főbíráké. Külön törvény vonatkozik a bírák jogállására és arra is, hogy az ő munkájuk milyen módon ellenőrizhető, milyen jogosítványaik vannak, és arra is, hogy milyen az igazságszolgáltatást irányító OBH és az azt ellenőrző OBT viszonya. Ezekre a részletes, és gyakran bonyolult szabályokra, és a bizarr mennyiségű adminisztrációra azért van szükség, hogy a bírák, illetve az OBH külső befolyástól mentesen végezhessék a munkájukat, de közben megfelelő módon ellenőrizni is lehessen őket, és mindez átlátható, jól dokumentált módon történjen.

Így talán már jobban érthető, hogy a visszaérkező titkárnővel az OBT tagjai csináltattak még egy jegyzőkönyvet, amiben nagyjából annyi szerepelt, hogy ők megjelentek személyesen, nem kaptak érdemi iratokat, csak egy papírt arról, hogy nem kapnak érdemi iratokat.

Hogy ezután mi történt, arról két eltérő verzió kering.

Az egyik arról szól, hogy a jegyzőkönyv készítése közben beszélgettek, viccelődtek a bírák, és az egyikük valami olyasmit mondott, hogy:

Ezért mindannyian lógni fogunk.

Ez arra utal, hogy az OBH-t vezető Handó Tündének az utóbbi időben több éles konfliktusa is volt azt őt ellenőrző OBT-vel, miután a legutóbbi választáskor a kritikusai is bekerültek a szervezetbe.

Lógni fogunk

– tehát Handó nem fog örülni annak, hogy az OBT ellenőrizni próbálja, iratokat kér be, személyesen megjelenik, jegyzőkönyveztet, problémát csinál. Ebben a verzióban aztán elkészült a jegyzőkönyv, és az OBT tagok mentek a dolgukra.

Másnapra viszont kiderült, hogy létezik egy másik, sokkal botrányosabb olvasata is a történteknek.

Ezek szerint a három OBT tag bíró fenyegetően lépett fel az OBT-hez kirendelt titkárnővel szemben, amikor a nő az előre bekért iratok nélkül tért vissza Handó irodájából. Ekkor a három bíró megzsarolta, valami olyasmit mondtak neki, hogy:

Puha lesz a kötél

– hogy ezzel vegyék rá, készítse el a már említett jegyzőkönyvet az előre kikért iratok át nem adásáról. Ebben a verzióban az egyik bíró állítólag obszcén gesztust is tett a Handó irodájából érkezett papírlappal, úgy csinált, mintha a fenekét törölné ki vele.

A cikk folytatásáért kattintson ide.

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: