Otthon / Friss hírek / Az oktatáson spórol a kormány – “ezt a társadalom fogja megfizetni”
kép forrása: Béli Balázs (alfahir.hu)

Az oktatáson spórol a kormány – “ezt a társadalom fogja megfizetni”

Ander Balázs az Országgyűlés oktatással is foglalkozó bizottságának jobbikos alelnöke a testület rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi, miután a jövő évi költségvetési javaslat az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz rendeli az MTA kutatóintézeteinek költségvetési forrásait. A sajtótájékoztatót a cikk alján tekinthetik meg.

Ander Balázs az ügyben hétfőn Budapesten tartott sajtótájékoztatót a szintén jobbikos Brenner Kolomannal együtt. Ander a közoktatás helyzetéről beszélt és ennek során kiemelte, hogy a tanári szakma elöregedett, a fiatalkorú iskolaelhagyók aránya 12,5 százalékos, a kompetenciafelmérések eredményei pedig “rettenetesek”.

A Fidesz erre a helyzetre spórolással válaszol, annak ellenére, hogy ennek az árát az elkövetkező évtizedekben a társadalom fogja megfizetni – bírált a politikus. A jövő évi költségvetésben a kormányzat 15 milliárd forinttal szán többet a közoktatásra, mint az idén, de ez “mindösszesen két százalékos, az inflációt sem elérő emelkedést jelent” – hangsúlyozta Ander Balázs.

Fotó: Béli Balázs

Brenner Koloman szerint a kormány lépése egy folyamat része. Emlékeztetett: 2011-ben a kormány a Széll Kálmán-tervben gyakorlatilag kimondta, hogy a magyar felsőoktatás nem termel értéket, majd megszorításokkal sújtották az érintett intézményeket. A következő lépés a kancellári rendszer bevezetése volt, ami az eddigi tapasztalatok alapján visszaszorította az akadémiai szféra beleszólását az egyetemek vezetésébe.

Elmondta: megszégyenítő módon az MTA és az egyetemek vezetői a költségvetési sorokból értesültek arról, hogy a kutatóintézetek 28 milliárdos költésgvetési tétele átkerült át az új minisztériumhoz, csakúgy, mint az egyetemek kutatás-fejlesztésére szánt 29 milliárdos tétele, illetve az alapkutatásokra szolgáló 13 milliárd is.

Brenner Koloman kérte, hogy a költségvetési javaslatnak a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteire vonatkozó részét vonják vissza. Ezt azzal indokolta, hogy a magyar tudományos kutatás jövője a tét.

 

 

 

forrás:alfahir.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: