Otthon / Friss hírek / Suhajda Szilárd és Klein Dávid megérkeztek a Gasherbrum alaptáborába
NAMCHE BAZAR, NEPAL - MAY 23, 2003: Thamserku (Center) is in view from Namche Bazar in the Solu Khumbu (Everest) region May,23,2003. With a ceasefire holding between the government and Maoist rebels, Nepal is hoping publicity surrounding the Everest Golden Jubilee celebrations will lure tourists back to the world's only Hindu kingdom. A record 1,000 climbers plan assaults on the summit as mountaineers celebrate the 50-year anniversary of the conquest of Everest on May 29.,2003. (Photo by Paula Bronstein/Getty Images)

Suhajda Szilárd és Klein Dávid megérkeztek a Gasherbrum alaptáborába

Suhajda Szilárd és Klein Dávid kedden megérkeztek a a és lassan megkezdik az akklimatizációs köröket is – közölték az expedíció szervezői pénteken az MTI-vel.

Suhajda Szilárd június 7-én indult el Budapestről és másnap találkozott Klein Dáviddal a pakisztáni fővárosban, Iszlámábádban, ahonnan már együtt indultak a hegyek alaptábora felé.
Az alaptáborban már erősen havazik, a magyar sportolók előtt érkező expedíciós csapat pedig már háromszor próbálkozott átjutni az alaptábor és az egyes tábor között húzódó Gasherbrum gleccseren, eddig sikertelenül.
“A gleccser minden korábbinál makacsabb akadályt állít a mászók elé: a hasadékok labirintusát kiterjedt, vékony jéggel és hóval fedett tavak tarkítják, amelyek a sporttársak szerint megkerülhetetlen akadályokat képeznek” – fogalmazott Suhajda Szilárd szerdai beszámolójában.
A két mászó hamarosan megkezdi az akklimatizációs köröket, magaslati táborokat építenek ki a Gasherbrum I-en felfelé haladva, hiszen ennek 8080 méteres csúcsát közösen akarják elérni. Klein Dávid a II-es csúcsra már nem tart Szilárddal, mivel azt 2003-ban már sikeresen elérte.
A 8080 méteres Hidden Peak és a 8035 méteres Gasherbrum II a világ 11. és 13. legmagasabb csúcsa. Mindkettőt mászták már meg magyarok, egy expedíció keretében még nem sikerült hazai hegymászónak elérnie mind a két csúcsot. Suhajda Szilárd elsődleges terve, hogy a Hidden Peak megmászása után nem a közös alaptáborig, csupán az egyes táborig ereszkedik, innen folytatva a mászást a Gasherbrum II csúcsa felé.

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: