Otthon / Friss hírek / Félthetjük a pálinkát és a befőttet, nagyon gyenge lesz idén a gyümölcstermés
internet

Félthetjük a pálinkát és a befőttet, nagyon gyenge lesz idén a gyümölcstermés

A szakértők az elmúlt 10-15 év leggyengébb kajszitermésére számítanak, a fagy főleg a Dunántúlon, Dél-Magyarországon és a Duna–Tisza köze déli részén pusztított.

„Nem kizárt, hogy az elmúlt tíz-tizenöt év leggyengébb kajszitermését szüretelhetjük idén” – nyilatkozta a hétfői Világgazdaságnak Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke. A korai fajtákat gyakorlatilag kivégezte a március 1-jére virradó éjszaka mínusz 20-24 fokos hidege; a fagy egyedül az észak-magyarországi termőtájat kímélte.

Kajsziból jobb években akár 40, a rosszabbakban csak 10 ezer tonna terem, idén utóbbi mennyiségre számíthatunk. Apáti szerint emiatt magas árak lesznek, 350–400 forint között várható a termelői ár. Ez szolgál majd a pálinka alapanyagául is, a 800 forintért kínált olasz és spanyol importkajszi ugyanis szóba sem jöhet, egyrészt az ára, másrészt a nem megfelelő íze, cukortartalma és cukor-sav aránya miatt.

Az őszibaracknál némileg jobb, de maximum 20 ezer tonnányi termésre számít a szakértő. A meggy esetében a termés nagy, a minőség viszont gyenge, mert az elmúlt hetek sok esővizét a gyümölcsök felvették, emiatt repednek, és alacsonyabb a cukortartalmuk. A szilva esetében szintén gyenge termés prognosztizálható.

forrás:hvg.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: