Otthon / Egyéb / Az amerikai kormányzat nem hoz létre új szervezetet Kína beruházásainak ellenőrzésére

Az amerikai kormányzat nem hoz létre új szervezetet Kína beruházásainak ellenőrzésére

Az amerikai kormányzat nem hoz létre új szervezetet az Egyesült Államokban tervezett kínai beruházások ellenőrzésére – közölték Washingtonban kormányzati források. 

Korábban Donald Trump elnöki rendeletet fontolgatott, amely új szervezet létrehozásával szigorúbban ellenőrizte volna a kínaiak amerikai beruházásait. A kormányzat azonban – hosszú hónapok belső vitái után – úgy döntött, hogy továbbra is a már meglévő törvényekre és az Egyesült Államokban tervezett külföldi beruházásokat vizsgáló bizottság (CFIUS) munkájára támaszkodik, és e bizottság jogköreit bővítik inkább.
Elemzők a döntést úgy értékelik, hogy a Trump-kormányzat a “puhább megoldást” választotta. Az elnöki rendelet helyett “a már meglévő törvények alkalmazása a lehető legjobb módszer az amerikai technológia védelmére” – idézte a sajtót a döntésről tájékoztató, de neve elhallgatását kérő kormányzati tisztségviselőt a The Wall Street Journal.
A tisztségviselő azt is elmondta, hogy a kormányzat a törvényhozással együttműködve támogatja azt a már meg is szavazott kétpárti törvényjavaslatot, amely bővíti a külföldi beruházások nemzetbiztonsági vizsgálatát végző CFIUS jogköreit. Hozzátette: “ez erős és hatékony mechanizmust” biztosít Peking amerikai technológiai cégek felvásárlására irányuló kísérleteinek megakadályozására.
Donald Trump közleményt adott ki, amelyben a többi között leszögezte: “a törvényhozás megnöveli képességünket, hogy megvédhessük a külföldi beruházások jelentette fenyegetésektől az Egyesült Államokat, miközben változatlanul megőrizzük országunk erőteljes és nyitott beruházási környezetét”. Az elnök leszögezte: az elfogadott törvény törvényerőre emelkedésekor azonnal utasítást ad “a kritikus technológiai ágazatokban tervezett állami beruházások” figyelemmel kísérésére és a szellemi tulajdonra vonatkozó kínai gyakorlat feltárására.
Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter szerdán a CNBC televíziónak adott interjújában azt hangsúlyozta, hogy a CFIUS jogköreinek bővítése nem egyedül a kínai beruházások ellenőrzésére irányul, de kétségtelenül lehetőséget ad arra is, hogy az Egyesült Államok figyelemmel kísérje a Kínában működő amerikai-kínai vegyesvállalatok működését, s azt a kínai gyakorlatot, mely érzékeny amerikai technológiák átadására kényszeríti az amerikai partnereket. Mnuchin közölte: a CFIUS-nak korábban arra volt ugyan jogköre, hogy egy Amerikában tervezett kínai beruházást megakadályozzon, de a Kínában létrehozott amerikai-kínai vegyesvállalat működésének ellenőrzésére már nem terjedt ki a hatásköre. Ez most megváltozik – hangoztatta a tárcavezető.

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Gyöngyösi Bayernek: “A nyilas-kommunistákat nem nálam kell keresni, hanem saját magánál, kezdve a nagyapjával”

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke kemény hangú nyílt levélben válaszolt Bayer Zsoltnak, a Fidesz 5-ös …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: