Otthon / Friss hírek / Kezdődik a dinnyeszezon Somogyban
A kép forrása: internet

Kezdődik a dinnyeszezon Somogyban

Érik már a somogyi dinnye, Lengyeltóti környékén hét hektárról takarítják be a gyümölcsöt. A somogyi dinnyések sem úszták meg a tavaszi fagyokat és jég is pusztított az ültetvényen. Ennek ellenére jó termésben bíznak.-Írja a sonline.hu
Sorban állva egymásnak adogatják a többkilós dinnyéket az ültetvényen. Bugyiék a Heves megyei Csányból érkeztek Lengyeltótiba az 1980-as években. A boglári kombinátban kezdték dinnyésként a nagyszülők. Még a dédszülők is dinnyések voltak, egész évben a nagypapától egészen az unokáig mindenki kiveszi a részét a munkából.

– Jó két héttel korábban vagyunk, a meleg tavasz meggyorsította a növények fejlődését – mondta el Bugyi Roland. A fiatal gazdálkodó hozzátette: idén csaknem hét hektáron termesztenek dinnyét, a talaj takart, csepegtető öntözéssel művelik a területet.
– A tavaszi meleg jót tett a dinnyének, ám sajnos a jeget nem úsztuk meg – mondta el Bugyi Roland –, a másodkötést sajnos elvitte. A termelő azt mondja, még mindig a hosszúkás, csíkos a legkedveltebb fajta. Megjegyezte azt is, hogy a felvásárlási ár 100 forint körül alakul, a sárgadinnye pedig 200 forint, a kiskereskedésekben kilóját kétszázért adják.

Itt nincs olyan, hogy tizedikén megkapom a fizetést a számlára, itt a vagyon kiszolgáltatott az időjárásnak – tette hozzá Bugyi Roland. – A megtermelés könnyebb, egyszerűbb, az értékesítéssel azonban még mindig gondok vannak. A multikkal nem könnyű felvenni a versenyt. Próbáljuk a dinnye nagy részét itt a bódénkban eladni az út mellett.

Ha 27-28 fokra beállna az idő, az jót tenne a dinnyének – mondta el Roland testvére, Bugyi Szabolcs, aki azt is hozzátette: naponta 60-70 mázsát szednek le.

A hazai dinnye fogyasztását népszerűsítő kampány indult ”Nyár, dinnye, szeletem” elnevezéssel az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara összefogásával. Különböző helyszíneken, rendezvényeken, valamint gyermektáborokban ismertetik a Magyarországon kapható dinnyefajták jellegzetességeit, felhasználásuk sokféleségét, a dinnyefogyasztás előnyeit. A becslések szerint idén a görögdinnye várható termésmennyisége 192 ezer tonna lesz, mintegy 5 százalékkal kevesebb a tavalyinál. Ennek 40 százalékát exportálják a termelők, jelentős felvevőpiacnak számítanak a környező országok, valamint Németország és a Baltikum. Magyarországon található Európa negyedik legnagyobb görögdinnye-termőterülete, amely az elmúlt 15-20 évben csökkenő tendenciát mutatott, de az utóbbi 2-3 évben sikerült ötezer hektár körül stabilizálni. Így idén a görögdinnye termőterülete a tavalyival közel azonos, mintegy 4800 hektár. Az éves dinnyefogyasztás 10 éve fejenként 8-9 kilogramm volt, mostanra 13-15 kilogramm körül mozog.

 

forrás:sonline.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

„Nem fogadjuk el a büntető szemléletet” – az orvosok szerint a belügy nem jó irányba viszi az egészségügyet

„A Kamarával a tárgyalást eredményesen zártuk, amit Dr. Kincses Gyula elnök úr levélben köszönt meg” …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: