Otthon / Dél-somogyi hírek / Somogyi bakancslista a nyárra.

Somogyi bakancslista a nyárra.

Szarvast simogatni Bőszénfán

Aligha láttad még egy vad csillogó szemét, vagy húztad végig kezed a bundáján, figyelted meg közvetlen közelről mozgását. A Kaposvári Egyetem szarvasfarmján ez mindenki számára elérhető. De nem csak szarvasokkal találkozhatsz, számos állatfaj képviselteti magát itt.

forrás:internet

 

 

Csillagokat lesni Somogyban

lehet csak igazán, hiszen a Zselici Tájvédelmi Körzet 2009-ben elnyerte a “Nemzetközi Csillagoségbolt-park” címet. Tanúsíthatom, olyannyira jogos a cím, hogy nehéz még egy ilyen csodás, tiszta, ennyire kevéssé fényszennyezett égboltot találni Európában. A címhez azóta már intézmények is kapcsolódnak, a Zselici Csillagparkban planetárium, esti távcsöves programok, kiállítások is találhatóak.

forrás:zselicicsillagpark.hu

 

 

 

 

Játszani a Katica tanyán.

A 12 hektáros területen kis- és nagygyermekek, sőt még az őket kísérő szülők is életreszóló élményt kapnak. Gokart, erdei kötélpálya, ügyességi játékok, kiszolgált masinák, babaházak, fejlesztő játékok, s mindez egy öko-tudatos helyen, ahol meg is szállhatunk.

forrás:internet

 

 

 

 

 

 

 

Medúzákat lesni a Kotró tóban

nem lesz egyszerű, de megéri a fáradtságot. A Gyékényes melletti, határmenti tó vize az ország legtisztább vizei közé tartozik, s ennek is köszönheti az édesvizi medúzák jelenlétét. A búvárok paradicsoma a hely, évente több világversenynek is otthont ad. Érdekessége még, hogy gondosan megtisztított – így nem környezetkárosító – roncsot süllyesztettek el a vízben, a búvárok ezért találhatnak a mélyben motorcsónakot, vízibiciklit, sőt autót is. Aki még csak ismerkedne a búvárkodással, azt is szívesen látják az oktatók, a kezdőknek is megmutatják ugyanis, milyen különleges élővilággal találkozhat, aki nem fél alámerülni.

kép forrása: internet

 

 

 

 

 

 

 

 

Szász Endre Kastélymúzeum

Somogy megyében, Várdán található. Szász Endre egykori lakhelyén özvegye, Szászné Hajdu Katalin jóvoltából és a Szász Endre Életművét Gondozó Közhasznú Egyesület munkatársainak közreműködésével tekinthető meg a művész hagyatéka. Az életművön kívül, az eredeti állapotokat őrző antik műtárgy gyűjtemény darabjaival berendezett kastély, a hozzá tartozó 6 hektáros arborétum jellegű park, ősfákkal, valamint a hajdani műterem is rendkívüli élményekkel gazdagíthatja a kastélymúzeumba ellátogatókat.A hat hektáron elterülő ősfákkal körülvett emlékház előzetes időpont egyeztetés alapján látogatható.

Kiállítások:

1. Műterem látogatás: reneszánsz és német barokk stílusú bútorok, 160-180 cm magas kínai padlóvázák, XVIII-XIX. századi ikon gyűjtemény, festmények, Szász Endre falikárpitok, ifjú kori alkotásai, és megtekinthető a művész egykori műterme.

2. Antik műtárgy gyűjtemény: francia, XIV. Lajos kori rokokó, angol barokk, chippendale stílusú bútorok, órák, porcelánok szőnyegek láthatók. A látványt bővítik a különböző stílusú szobrok, tükrök, valamint neves magyar és külföldi festők képeiben gyönyörködhetnek az érdeklődők. A biedermeier, az eklektika, vagy a szecesszió szerelmesei is megtalálhatják a szemüknek és lelküknek kedves tárgyakat.

3. Séta az arborétum jellegű parkban, ha szeretne sétálni, csendre vágyik, illetve madárdalra és a szép növényekben szeretne gyönyörködni.

kép forrása:network.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About hellodelsomogy

Check Also

Somogyban is szükség van új pedagógusokra

Országosan kétezernél is több a betöltetlen tanári állás. Somogy megyéből a legfrissebb adatok szerint 79 …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: