Otthon / Egyéb / Fekete angyal: sürgősen vegyük le a glóriát Geréb Ágnes fejéről!

Fekete angyal: sürgősen vegyük le a glóriát Geréb Ágnes fejéről!

forrás: Internet

Egyszemélyben sokat tett, és még többet ártott az otthonszülés ügyének. Nem szent, sőt, kuruzsló: több gyermek halála szárad a lelkén. Egyáltalán nem követte a nemzetközi ajánlásokat, modern orvosi szemmel is vállalhatatlan a tevékenysége, amiért normális országban szakmától való végleges eltiltás és börtön jár

A Geréb-vita nem arról szól valójában, hogy helyes-e az otthon szülés avagy sem, hiába próbálja Geréb ebbe az irányba terelni az ügyet.

Mit mondanak a nemzetközi ajánlások az otthonszülésről?

Egy biztos: kórházban szülni a legbiztonságosabb, ugyanakkor tiszteletben kell tartani a nők jogát, hogy választhassanak – ez az amerikai nőgyógyászati, gyermekgyógyászati és gyakorlatilag a WHO álláspontja is.

Sokan azt hiszik, hogy otthonszülés üldözendő, veszélyes, és felelőtlen az a nő, aki nem kórházban akar szülni. Az otthonszülés egyáltalán nem ördögtől való. Az Egyesült Államokban 1% az otthonszülés aránya, Hollandiában a legmagasabb, ott 16%.

Fontos, hogy alacsony rizikójú várandósság, megfelelő szabályozás, feltételek mellett az otthonszülés TELJESEN BIZTONSÁGOS. A nemzetközi vizsgálatok alapján a kórházi és alacsony rizikójú várandósságnál otthonszülés tekintetében nincs különbség az anyát és gyermeket érintő szövődmények, halálozás tekintetében. Az otthonszülés előnye viszont, hogy sokkal békésebb, kisebb a császármetszések, gátmetszés, orvosi beavatkozások aránya, tehát ilyen értelemben alacsony rizikójú várandósságnál jobban jár az otthonszüléssel a kismama…

Fontos kihangsúlyozni azonban, hogy közepes vagy magas rizikójú várandósság esetén (erre külön kritériumok vannak, mi számít annak) NEM AJÁNLOTT az otthonszülés, mert ilyenkor jelentős a komplikáció esélye.

Geréb Ágnes nem követte a nemzetközi ajánlásokat sem, nyugat-európában is kattant volna rajta a bilincs

Sokan azt hiszik, Geréb Ágnes úttörő módon próbálta elhozni a nyugat-európai szemléletet hazánkba. Valójában ez nem így van, csak egy egyszerű példa: nemzetközi ajánlások régebben és most is egyértelműen az otthonszülés abszolút kontraindikációjának tekintik az ikervárandósságot. Azaz ikerterhesség magasabb rizikót jelent, több a szövődmény, koraszülés, magzati halálozás stb. esélye, ezért ilyenkor  TILOS otthonszülésbe kezdeni.

Geréb Ágnes minden szakmai szabályt felrúgva, életeket veszélyeztetve mégis bevállalt egy ikerszülést. Ez tény, amit nem lehet magyarázgatni, ez nem nézőpont kérdése. A baj be is következett: az egyik ikerbaba szülés közben meghalt, próbálták újraéleszteni, de súlyos agykárosodást szenvedett és pár nap múlva végleg elhalálozott. A bíróság számon is kérte Geréb Ágnest, ugyanis nem csak a nemzetközi, hanem még egy 1992-es magyar egészségügyi rendelet is leírja, hogy az ikerterhesség olyan veszélyeztető tényező, ami KIZÁRJA az otthon szülést.

Geréb Ágnes a bíróság előtt azt mondta: ő nem szokott jogszabályokat, ajánlásokat olvasgatni.

Nos, nem csak ez a baj, hanem hogy a nemzetközi szakirodalmat sem tanulmányozta. Ez pedig bizonyítottan egy gyermek életébe került.

Sokan nem tudva a pontos szakmai tényeket azt hiszik, hogy ártatlanul hurcolták meg. Pedig szó sincs erről: az otthonszülés önmagában nem rossz, az viszont szakmailag vállalhatatlan nemzetközi szinten is, amit Geréb Ágnes művelt.

Bár Geréb Ágnesnek köszönhető, hogy az otthonszülés hazánkban téma lett és jogi szabályozás született, valójában ő egyszemélyben rengeteget ártott kuruzslásával, felelőtlen otthonszüléseivel, haláleseteivel annak, hogy az otthonszülés elfogadott legyen, és alacsony rizikójú szülések esetén jól működhessen hazánkban.

Geréb Ágnes 2018.06.28-án elnöki kegyelemben részesült Áder Jánostól. Rendkívül szomorú, felelős orvosként nem ítélem el az otthonszülést, de elítélem Geréb Ágnes ténykedését és a köztársasági elnök döntését.

Sürgősen vegyük le Geréb Ágnes fejéről a glóriát!

Forrás:dr. Novák Hunor

https://www.novakhunor.hu/vegyes-hirek/fekete-angyal-surgosen-vegyuk-le-a-gloriat-gereb-agnes-fejerol

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Gyöngyösi Bayernek: “A nyilas-kommunistákat nem nálam kell keresni, hanem saját magánál, kezdve a nagyapjával”

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke kemény hangú nyílt levélben válaszolt Bayer Zsoltnak, a Fidesz 5-ös …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: