Otthon / Ország-Világ / Vízhiány miatt tüntettek Iránban, a tömegbe lőttek

Vízhiány miatt tüntettek Iránban, a tömegbe lőttek

A kép forrás: internet (illusztráció)

A többségében arabok lakta iráni Horramsár városban és környékén azért vonultak ki az emberek az utcákra, mert otthonaikban piszkos, sós víz folyik a csapból. Az iráni biztonsági erők a tömegbe lőttek, de a hatóságok közlése szerint halálos áldozatok nem voltak, csak egy ember sebesült meg az összetűzésekben.

Az iraki határhoz közeli Huzesztán tartomány településein pénteken kezdődtek az eleinte békés tüntetések, a tiltakozók arab és farszi nyelven skandálták követeléseiket. Szombat este és vasárnap kora reggel viszont Horramsár városban a demonstrálók már köveket hajigáltak a biztonsági erők felé, ablakokat törtek be, pénzkiadó automatákat rongáltak meg. Az internetre kikerült videófelvételeken fegyverropogás hallatszik, nők és gyerekek menekülnek az utcákon.

Az állami televízió vasárnap délután már arról adott hírt, hogy helyreállt a béke a városban, több tüntetőt őrizetbe vettek a hatóságok. A híradás szerint egyes demonstrálóknál lőfegyver is volt.A vízhiány problémája valószínűleg csak felerősítette a gazdasági nehézségek miatti általános elégedetlenséget. Teheránban múlt héten három napon keresztül tüntettek a város híres bazárjának feldühödött kereskedői az iráni fizetőeszköz, a riál elértéktelenedése miatt. A megmozdulásnak helyenként politikai éle is lett, amikor néhány tüntető tolvajnak nevezte Ali Hamenei ajatollahot, a perzsa állam legfőbb vallási és politikai vezetőjét és más magas rangú tisztségviselőket.

forrás: Alfahír

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

A legújabb szexrobot olyat tud, amire senki nem számított

Napjaink technológiai fejlődése nemcsak az autógyártásra, az űrkutatásra és a mesterséges intelligenciák fejlesztésére van jelentős …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: