Otthon / Dél-somogyi hírek / Csokonyavisontai óvónőből az ország leggazdagabb üzletasszony

Csokonyavisontai óvónőből az ország leggazdagabb üzletasszony

forrás: Internet

Egy Somogy megyei falu óvónőjeként kezdte Kósa Erika, aki napjaink egyik legismertebb vállalkozója. Évekkel ezelőtt cégeinek 34 milliárd forintra becsült értéke az ország leggazdagabb üzletasszonyává tette. Sikereinek titkáról kérdeztük.

Mi volt az első üzlete?

Három bélyeg elcserélése nyolc­évesen, az általános iskola második osztályában. Édesanyám gyűjteményéből szedtem ki, és az ak­kor divatos illatos radírra cseréltem az osztályban.

Mit szóltak ehhez otthon?

Nem örültek, ugyanis nem voltam tisztában a bélyegek értékével. De nem is szidtak le, hanem elmagyarázták, miért volt ez rossz üzlet.

KIS POLSKIVAL KEZDTE

Kis Polskival kezdte Első autója egy sárga kis Polski volt, ami nagyon a szívéhez nőtt. Ma Bentley-vel jár, amit 12 évvel ezelőtt vett, kedveli, kényelmesnek és megbízhatónak tartja, de mégis csak munkaeszközének tekinti. Hasonló a helyzet a cipőivel is, aminek kurrens darabjait felcímkézett dobozban tárolja. Szereti hordani őket, ugyanakkor a mindennapi élet, az üzleti tárgyalások nélkülözhetetlen kellékét látja bennük.

Az első munka?

Általános iskolásként a nyári szünetben széklábakat csomagoltam egy bútoripari KTSZ-ben. Nálunk otthon természetes volt, hogy dolgozunk a háztájiban, segítünk, a pénz egy részét pedig a családi kasszába tesszük. Nem volt tabu a pénzkérdés: szüleim előttünk beszélték meg a családi büdzsét, hogy mire mennyi jut, esetleg mennyit kell kölcsönkérni a hó végéig. Gyerekfejjel is próbáltak rávezetni az élet törvényszerűségeire.

Az első egymillió vagy az első egymilliárd megszerzése volt emlékezetesebb?

Az első százezeré. Nyolc évig óvónőként dolgoztam, mielőtt váltottam volna. 3600 forint volt akkor a havi fizetésem. Majd vállalkozó lettem, egy osztrák pénzügyi ta­nács­adó cégnek kezdtem el dolgozni. Az első hónapban százezer forintot kerestem. Nem volt még autóm, villamossal mentem haza, és úgy éreztem, mindenki engem néz az utasok közül, mintha éreznék, a táskámban mekkora összeg lapul. Otthon a férjem pedig azt mondta: el ne költsük, mert a végén még kiderül, hogy nem is járt volna.

Végül mégis költöttek belőle. Mit vett a pénzből?

Édesapámnak egy csirkekeltetőt, televíziót és egy vasalót. A többit félretettük.

A Brokernettel jutott a csúcsra. 34 milliárd forintot értek a vállalkozásai. Ekkora összegnél milyen precízen tudta, hogy egy adott napon mekkora a vagyona?

A legprecízebben. Napra pontosan tudtam, mennyit érnek a vállalkozásaim. Az üzlet erről szól, másként nem megy.

Mi tanácsolna a mai huszonéveseknek? Hogyan legyenek sikeres vállalkozók? Netán milliárdosok?

Nincsenek nagy titkok. Az első tanácsom az, hogy mindig és minden helyzetből lehet tanulni. Abból születnek az ötletek. A második, hogy fel kell ismernie mindenkinek a magában rejlő képességeit. Ez vezet el az egészséges önbizalom kialakulásához, ami nélkülözhetetlen a versenyszférában. A harmadik pedig az érzelmi intelligencia fejlesztése. Ez is alapvető komponense a sikernek.

A pénz boldogít?

Önmagában nem. Kényelmesebbé teheti az életet, inspirálhat a megléte, hogy újabb célokat tűzzön ki maga elé az ember. Lehetőségeket teremthet. És nagyon fontos, hogy adakozzon belőle az, aki ezt megengedheti magának. Fordítsa hasznos, másokat támogató célokra. De csak azt boldogítja, aki már akkor is boldog volt, amikor még nem volt pénze.

forrás:borsonline.hu

About hellodelsomogy

Check Also

Melléképület lángolt Babócsán

A tűzoltók két vízsugárral elfojtották a lángokat. -tisztázza rögtön a közleménye elején a helyzetet a …

Hozzászólás

Close
%d blogger ezt szereti: